"Hedef, Aşir Efendi Hanı'nı ayağa kaldırmak"

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve kiracılarını bir araya getiren Aşir Efendi Vakfı'nın yeni mütevelli heyeti başkanı Mustafa Melih Uskan, yeni dönemde hedeflerinin Aşir Efendi Hanı'nı yeniden yağa kaldırmak olduğunu söyledi.

  • 2643
"Hedef, Aşir Efendi Hanı'nı ayağa kaldırmak"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Münire Sultan Medresesi ve Aşir Efendi Hanı’nı vakıf bünyesine alarak Kastamonu’da sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim faaliyetlerine başlayan Aşir Efendi Vakfı, her yıl geleneksel hale getirdiği iftar sofrasında vakıf üyeleri ve Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ile bir araya geldi. İftar öncesinde vakfın mülkiyetinde bulunan taşınmazlar hakkında Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıkyık’tan bilgi alan Aşir Efendi Vakfı’nın yeni mütevelli heyeti başkanı Mustafa Melih Uskan, ecdat yadigarı eserlerin gelecek nesillere aktarılması için ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Yeni yılda hedeflerinin ecdat yadigârı Aşir Efendi Hanı’nı ayağa kaldırmak olduğunu belirten Aşir Efendi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Melih Uskan, belediyenin han ile ilgili hazırladığı projeye destek vereceklerini, ortak amacın hanın Kastamonu’ya kazandırılması olduğunu kaydetti. Belediyenin Aşir Efendi Hanı ile ilgili yaptığı çalışmanın takdire şayan olduğunu dile getiren Melih Uskan: “Bu han hem bize hem de Kastamonu’ya ecdat yadigarı. Biz de yapsak belediyemiz de yapsa han yine Kastamonu’da kalacak. Belediyemize bu noktada teşekkür ediyoruz. Her türlü katkıyı vermeye hazırız. Bu hanın yeniden ayağa kaldırılması Kastamonu’nun turizmi için de önemli bir değerdir. Münire Sultan Medresesi yıllarca atıl durumda kaldı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzün katkıları ile yeniden ayağa kalktı. Turizme büyük katkısı sağlıyor. Aşir Efendi Vakfı da aynı şekilde hizmet verecektir” dedi.

“BİZİM İÇİN SOSYAL YARDIMLARIN AYRI BİR ÖNEMİ VAR”
Vakıf olarak hem Kastamonu’da hem de İstanbul’da sosyal ve kültürel faaliyet yürüttüklerini kaydeden Melih Uskan: “Ramazan ayı öncesinde Kastamonu’da 200 ailemize kumanya yardımında bulunduk. Tamamen vakıf kaynakları kullanılarak yapılan yardımlarımız her sene artarak devam ediyor. Amacımız Kastamonu’ya ait yardımlaşma, bir ve beraber olma geleneğini tekrardan yaşatmak. Vakıf olarak sosyal ve kültürel alanlarda gerçekleştirdiğimiz çalışmaları büyük bir gizlilikle yürütüyoruz. Özelikle sosyal yardımlar konusunda vakıf olarak çok hassas davranıyoruz. Bizim için sosyal yardımların ayrı bir önemi var” diye konuştu.

“HER TÜRLÜ GELİRİ KASTAMONU İÇİN HARCIYORUZ”
Amaçlarının geçmiş dönem içerisinde Aşir Efendi tarafından yapılan eserleri ortaya çıkararak tanınmasını ve tanıtılmasını sağlamak olduğunu kaydeden Uskan: “Aşir Efendi kazandırdığı cami, medrese ve çeşmelerin yanı sıra kurduğu kız okulları ile de Kastamonu’da kızların eğitimine önem vermiş bir insandır. Kızların eğitimi Kastamonu’da 250 yıl öncesinde ön planda tutulmuştur. Biz de Aşir Efendi’nin bu düşüncelerinden hareketle vakıf olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kastamonu’dan vakıf malları üzerinden aldığımız her türlü geliri Kastamonu için harcıyoruz ve harcamaya da devam edeceğiz. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Vakıf olmanın gerekçelerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Vakıf demek hayır demek, hayır etmek demektir. Biz de bu amaç için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“VAKFIMIZIN BÜTÜN İMKANLARINI SEFERBER EDECEĞİZ”
Vakıf olarak eğitim çalışmalarına da ayrı bir önem verdiklerini dile getiren aşir Efendi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Melih Uskan: “Vakıf olarak kız çocuklarımızın eğitim görmesi bizim için daha çok önemli. Eskiden beri vakfımız bu durum üzerinde hassasiyet göstermiştir ve göstermeye de devam edecektir. Eğitim çalışmalarımız kapsamında 10 kişiyle başladığımız eğitim bursumuzda şu anda 100 öğrencimize ulaştık. Bu sayıyı 200’e çıkartmayı hedefliyoruz. Özellikle maddi durumu yerinde olmayan kızlarımızın okumaları ve devletine, milletine, ülkesine yararlı birer fert olmaları için vakfımızın bütün imkanlarını seferber edeceğiz. Şu anda vakfımızın kurumsallaşma çalışmaları devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Kazım BOLAT