Baltacı, '3 yılda bir ilçe kadar nüfus kaybetmişiz'

CHP Milletvekili Baltacı, TUİK tarafından açıklanan Kastamonu nüfusuyla ilgili değerlendirmede bulunarak, '3 yılda bir ilçe kadar nüfus kaybetmişiz' dedi.

  • 1540
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Baltacı, '3 yılda bir ilçe kadar nüfus kaybetmişiz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Karadeniz Masası Koordinatörü ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından 375 bin 592 olarak açıklanan Kastamonu nüfusuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Kastamonu’nun her yıl göç verdiğini, özellikle 2018 yılından bu yana bir Çatalzeytin, bir Azdavay kadar nüfus kaybettiğini belirten Milletvekili Baltacı, nüfus kaybının temelinde kamu yatırım ve hizmetlerinin yetersiz kalmasının yattığını ifade etti. 
Hemen hemen tüm köylerde elektrik, yol, su ve internet problemi yaşanmasının, ilçe merkezlerinde sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersiz olmasının insanları göçe zorladığını kaydeden Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu’nun yeni nüfusuyla ilgili şunları söyledi:

“Son 3 yılda bir Çatalzeytin, bir Azdavay kadar nüfus kaybetmişiz”

Türkiye İstatistik Kurumu dün 2021 yılı nüfus verilerini açıkladı.

Verilere baktığımızda gördük ki; kaybettiklerimiz olduğu gibi, başka şehirlere göç edenlerimiz de olmuş. Kastamonu’muzun nüfusu bir önceki yıla göre yine azalmış. Türkiye nüfusu 85 milyona dayanırken, ne yazık ki Kastamonu nüfusu 2000 yılındaki nüfusuna, yani 21 yıl önceki nüfusuna geri döndü. 21 yılda Türkiye’nin nüfusu yüzde 25 artarken, Kastamonu nüfusunun yerinde saydığı, nüfus artış hızı dikkate alındığında aslında her geçen gün azaldığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Özellikle en yüksek nüfusa ulaştığımız 2018 yılından bu yana Kastamonu kan kaybetmeye devam ediyor. Nüfusumuz sadece son 3 yılda 7 bin 781 kişi azalmış. Yani geçen bu 3 yılda Kastamonu bir Çatalzeytin kadar nüfus kaybetmiş. Son 3 yılda bir Azdavay kadar nüfus Kastamonu’dan kopmuş gitmiş."

“İktidarın temsilcileri protokolde fotoğraf verme yarışında oldukları için kan kaybediyoruz”

"Geçen yıldan bu yana 20 ila 29 yaş arasındaki genç sayımız bin 266 kişi azalmış. Nüfusumuz geçen yıla göre yüzde 3 daha yaşlanmış. Siz bakmayın, 'İstihdam rakamları Türkiye'de yukarıya doğru gidiyor, Dünyada aşağıya doğru gidiyor' diyenlere. Siz bakmayın, 'hiçbir vatandaşımızı sağlık konusunda mağdur etmedik, eğitimde başarılıyız' diyenlere… 21’nci yüzyılda Kastamonu’da hemen hemen tüm köylerimizde elektrik, yol, su, internet problemleri çözülmediği için, ilçelerimizde sağlık ve eğitim hizmetleri yetersiz kaldığı için, üreticimiz, sanayicimiz, girişimcimiz, yatırımcımız, işçimiz, emekçimiz; tarımda, hayvancılıkta, ormancılıkta, turizmde, sanayide emeğinin karşılığını göremediği için, Kastamonu yeni yatırımları çekecek ve istihdamı arttıracak bir teşvik bölgesinde olmadığı için, hak ettiği devlet yatırımlarını bir türlü alamadığı için ve işin aslı; iktidar partisinin temsilcileri Kastamonu’ya hizmet etmek yerine protokollerde fotoğrafa girme yarışında oldukları için, başta gençlerimiz olmak üzere, Kastamonu nüfusunu kaybediyor, göç veriyor."

“Kastamonu sahipsiz değil, biz buradayız”

"Bu ülkenin kurtuluşunda ve kuruluşunda, adını tarihe yazdıranların evlatları olarak umutsuzluğa kapılmayacağız. Çünkü Kastamonu sahipsiz değildir. Çünkü biz buradayız, görevimizin başındayız. Unutmayalım ki; Şimdi yaşadığımız kara kışsa, önümüz mutlaka bahadır. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Kastamonu; sanayide, tarımda, turizmde, sağlıkta, eğitimde ve diğer alanlarda hak ettiği yerde olacaktır. Bunu birlikte başaracağız. Başaracağız, başaracağız, başaracağız."