Bayramda şeker yerine çekme helva

Kastamonu'da üretilen coğrafi işaretli çekme helvaya bayram öncesi rağbet arttı.

  • 2838
Bayramda şeker yerine çekme helva

Kastamonu’da vatandaşlar, bayramlarda misafirlerine ikram etmek için şeker ve çikolata yerine "padişah tatlısı" olarak bilinen çekme helvayı tercih ediyor.

Selçukludan başlayarak, Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların saraylarda çektirdiği ve coğrafi işaret alarak tescillenen geleneksel lezzet çekme helvaya Ramazan Bayramı öncesi talep arttı.

Çekme helvanın sade, antep fıstıklı, kahve, güllü, kakao, vanilya, tarçınlı ve çikolata kaplı gibi yaklaşık 20-25 çeşidi bulunuyor.

Bayramda ziyaretçilerine ikram etmek için çekme helva alan Alpay Elbastı isimli vatandaş, "Çekme helva Kastamonu’muzun coğrafi işaretli bir ürünü ve yıllardan gelen geleneksel bir lezzetidir. Çekme helvayı bayram ve cenazelerde ikram ederiz. Ağızda lokum gibi eriyen çekme helvanın tarihi bildiğim kadarıyla 1800’lü yıllara dayanır ve padişah tatlısı olarak biliniyor. İnşallah ben de Ramazan Bayramı’nda misafirlerimizi karşılamak için şeker niyetine çekme helva alacağım. Bu sayede misafirlerimizin damağında güzel bir tat ve lezzet bırakacağız. Tüm Türkiye’den Kastamonu’ya gelecek olan tüm ziyaretçileri Çekme helva almaya davet ediyorum" dedi.