KUYAP Toplantısı Kastamonu'da Yapıldı

Proje kapsamında düzenlenecek olan toplam 15 farkındalık arttırma toplantısının ilki Kastamonu'da gerçekleştirildi.

  • 641
KUYAP Toplantısı Kastamonu'da Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KUYAP FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI TOPLANTISI KASTAMONU’DA YAPILDI

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile aralarında Kastamonu Ticaret Ve Sanayi Odası’nın (KATSO) bulunduğu 5 oda tarafından finanse edilen KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi (KUYAP) Kastamonu’da düzenlendi. 

TOBB ile Kastamonu TSO’nun aralarında yer aldığı 5 oda tarafından uygulanan KUYAP ile Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Elazığ, Kars, Erzurum, Kahramanmaraş ve Batman illerinde işletme çalışan ve işverenlerinin, insan kaynaklarına yatırım yoluyla küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin arttırılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında düzenlenecek olan toplam 15 farkındalık arttırma toplantısının ilki Kastamonu’da gerçekleştirildi.

Şahane Düğün Salonunda düzenlenen toplantıya katılan Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, KUYAP’ın, KOBİ’lerin gelişen ekonomilere uyum kabiliyetlerinin artırılması amacıyla oluşturulmuş 5 milyon Euro'luk bir proje olduğunu söyledi.

Kastamonu olarak böyle bir projeye ihtiyaçları olduğunu belirten Bektaş, “Çünkü eskiden biz, komşularımıza böyle imrenerek bakmazdık. Onlar, bize imrenerek baktıkları bir ildik. Bu yüzden yine eski güzel günlerimize kavuşabilmek için temel sorunlarımız vardı. Bunlardan bir tanesinden kurtuluyoruz. Burada bu sorunun çözümü görebiliyoruz. Ama bunlar yinede yetmiyor. Bunun dışında Havalimanımız yoktu, yapıldı. Ilgaz Tüneli gibi bir engelimiz vardı bu aşılıyor. Yollarımız yoktu, bir yandan yapılıyor. OSB bölgemiz doldu, yeni yer arıyoruz. Tosya ve Seydiler’de de yeni OSB alanları oluşturuldu. Üniversitemiz kuruldu ve şuan 17 bin öğrencimiz var. Seneye 25 bin öğrenciye ulaşılacak” dedi.

Projenin, Kastamonu’da 100 patron ve 150 işçinin eğitimini kapsadığını ifade eden Bektaş, şöyle konuştu: “KUYAP, güzel bir proje. Kastamonu’da ahşap sektöründe iddialı bir işe girdik. Ahşap fuarını başlatıp geçen yıl üçüncüsünü düzenledik. Bu yıl 4’üncüsüne hazırlanıyoruz ve ahşap fuarının olumlu sonuçlarının yansımalarını izleyebiliyoruz. Bir kısım büyük işletmelerin dikkatini çekmeyi başardı. Dolayısıyla Kastamonu’nun her köşesinde her yöresinde hareketlenmeleri görebiliyoruz. Ama tabi bütün bunlar yetmiyor. İşletmelerin çağdaş işletme mantığına kavuşmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’nun turizm alanında güzel gelişmeler yaşandığını vurgulayan Vali Bektaş, şöyle konuştu: “Atlı ve Kış turizm konusunda eksikliklerimiz bulunuyor. Bu eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Fakat buna rağmen ilimizde güzel bir alt yapı oluşuyor. Ama bunların hiçbiri yetmiyor”

Bunlarla birlikte işletmelerin çağdaş işletme mantığına da kavuşması gerektiğine işaret eden Bektaş, şunları kaydetti: “Biz, eski türküleri söylemeye devam edersek yeni dünyada bizi dinleyen birilerini bulamayız. Bu kapsamda Tosya ilçemizde atölyelerden fabrikalara geçiş sürecindeyiz. Tosyalı işadamlarımızı bu projeden yararlanmalarını tavsiye ediyoruz. Seydiler’de ve Kastamonu’da birçok OSB alanında fabrika kuruluyor. Kurulan bu işletmelerden hem kendileri hem de personellerini bu imkanlardan yararlandırmaları menfaatlerine olur. Bu eğitim çalışmalarına bütün işletmelerimiz katılsınlar”

“ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRMEDE ÜNİVERSİTELER ÖNCÜ OLMALIDIR”
Her türlü araştırma ve geliştirme çalışmalarında üniversitelerin öncü olması gerektiğini savunan Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “Stabil olan hiçbir şey zamanı ve çağı yakalayamaz. Çağı yakalayamadığı içinde kendini muhafaza ediyorum derken daha çok geriye gider. Belki de kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu tür işletmelerimiz için gerek küresel, gerekse içimizdeki adaptasyonu uyup takip edebiliriz. Bunu yerine getirebilmek ve bu kabiliyeti arttırmak KUYAP projesi geliştirilmiştir. Avrupa Birliği projelerinin tamamı eğitim ve bazı faaliyetlerle sınırlı oluyor. Fakat bizim ve başka ülkelerin alt yapı ihtiyaçları var. Bu tür projeleri öncelikle alt yapı projeleri olarak kabul ederlerse, eğitimler sertifikasyon şeklinde olursa bu projelerin daha verimli olacağını düşünüyoruz. Araştırma ve geliştirme bütün sektörlerimiz için gereklidir. Özellikle kaybolma tehlikesi yaşayan sektörler için kaçınılmazdır. Bu yüzden Üniversiteler, araştırma ve geliştirmelere öncelik etmek zorundalar. Her konuda biz, her türlü fikre ve hizmete açığımız. Bu konularda üniversitemiz olarak bizim üzerimize düşen bir görev olduğunda yerine getirmeye çalışırız” diye konuştu.

“PROJENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN EĞİTİM ŞART”
Ticaretin ve iş yapmanın koşullarının değiştiğine dikkat çeken TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Değişen koşullara etkin cevap vermeyi başaran işletmeler varlıklarını sürdürebiliyor. Yenilikçi üretim, etkin şirket yönetimi ve insan kaynakları yönetimi ve iş organizasyonu sistemlerinde yaratıcı yaklaşımlar kullanılması, hızla değişen bir ortamda başarıyı sağlamak için gereken unsurlardır. Ancak işgücünün uyum yeteneğine sahip çalışanlardan oluşması gerekmektedir. Böylece çalışanlar işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda konumlanabilirler. Bunun için de becerilerin iş piyasasının gereklerine göre, sürekli güncellenmesi kaçınılmazdır. Özetle işletmelerimizin sürdürülebilirliği için eğitim şarttır. Ülkemizin ekonomik bağlamda bel kemiğini özel sektör teşkil etmektedir. Dolayısıyla özel sektör gelişerek büyümesi ve bunu sürdürülebilir kılması geleceğimiz için büyük önem arz etmektedir. Bu amaca hizmet edecek olan projemizin beklentilerimizi karşılamasını temenni ediyorum” dedi.
AB tarafından finanse edilen projenin 5 milyon Euro maliyetinin bulunduğunu açıklayan TOBB AB Proje Geliştirme ve Uygulama Direktörü Werner Gruber, “İnsan kaynakları için kullanılmak üzere AB tarafından bu projeye destek veriliyor. Yılda 5 bin kişiye ulaşılması planlanıyor. Bunlardan 2 bin tanesi işveren, 3 bin kişide çalışan olmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Kastamonu’da 100 işveren ve 150 çalışan kontenjanı ayırdık. 1 yıl sonra KATSO, Samsun TSO, ÇSGB ve AB’nin destekleriyle Kastamonu’daki KOBİ’lerdeki değişimi öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Proje Ekip Lideri Alberto Gomez, “Teknik Destek ve KUYAP Projesi” ve Ramsey-Gürmen Giyim San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür “Uygulamada Uyum Yeteneğinin Arttırılmasının Önemi” hakkında katımcılara bilgiler verdiler.

Toplantıya, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, KATSO Başkanı Selçuk Arslan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TOBB AB Proje Geliştirme ve Uygulama Direktörü Werner Gruber, Ramsey-Gürmen Giyim San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür ile işadamları katıldı.