Engelsiz Kastamonu Yürüyüşü Yapıldı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Engeliz Kastamonu Yürüyüşü düzenlendi.

  • 541
Engelsiz Kastamonu Yürüyüşü Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, farkındalık oluşturmak için yürüyüş kortejine akülü araba ile eşlik etti.

3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi öncülüğünde Engelsiz Kastamonu Yürüyüşü gerçekleştirildi. Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi önünde toplanan çok sayıda vatandaş, buradan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Engelli vatandaşlar, burada Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtına çelenk sundu.

3 Aralık tarihinin engellilerin sorunlarının değerlendirildiği ve vicdan aynasında tartıldığı bir gün olduğunu ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, engelliler için hangi tedbirlerin alındığının, neler yapıldığının, nelerin yapılmadığının konuşulması gerektiğini söyledi.

Engelliyi yok saymak, engelli sorunlarına uzaktan bakmak yerine, sorun yaşayan engellilerin yanında olunması gerektiğini kaydeden Serhat Yolasızğmazoğlu, “Biz duymuyoruz diye hiçbir kurum ve kimse bizi duymazlıktan gelemez. Biz anlamıyoruz diye hiçbir kurum ve kimse bizi anlamamazlıktan gelemez. Biz yürüyemiyoruz diye hiçbir kurum ve kimse bize adım atmaktan geri kalamaz. Engellilik istenilerek elde edilen bir olgu değildir. Çarşıdan pazardan isteyerek elde etmedik. Yaşadığımız engelliliği bizler tercih etmedik. Engelimizle birlikte yaşamak zorundayız. Tahmin ettiğiniz gibi engelli olarak yaşamak kolay değil, sizlerden farklı olarak maddi ve manevi ek yükler var sırtımızda. Bu yükü istesek de atamayız ancak hafifletebiliriz. Engel sorunu sadece engellinin sorunu değildir. Her sağlam insanın bir engelli adayı olduğunu unutmadan, yaşadığımız çevrenin acilen ulaşılabilir hale getirmemiz gerekmektedir” dedi.

“ORTAK SIKINTILARIMIZDA AYRICA KAYGI DUYUYORUZ”

Engelliler olarak hayatı beraber paylaştıklarını dile getiren Yolasığmazoğlu, “Sizlerle beraber hayatı paylaşıyoruz. Bizler de diğer ortak sıkıntılarımızda ayrıca kaygı duyuyoruz. Son zamanlarda Rusya ile ülkemiz arasındaki sıkıntılara biz de endişeleniyoruz. Savaşın sonucunu en iyi engelliler bilir. Sonuçta ortada şehitler, gaziler, engelliler ve travma yaşamış insanlar kalır. Ancak öncede yaşadığımız gibi, sırf bu kaygılarımızdan dolayı Milli birliğimizden ve bağımsızlığımızdan vazgeçemeyiz. Elsiz ayaksız, kolsuz bacaksız, dilsiz ve gözsüz yaşayabiliriz. Ancak vatansız yaşayamayız. Onursuz yaşayamayız. Şerife Bacıların memleketinden sesleniyoruz, Ülkemize hadsizlik edenler bilmeli ki, Türkler çok badireler atlattı, ne hadsizler gördü. İstiklal Marşımızda yazıldığı gibi son ocak tütünceye kadar bizleri bölemezler, ülkemize hadsizlik edemezler” diye konuştu.

“ENGELLİ DOSTLUĞU SIMSICAK OLMALI”

Engellinin hayata kazandırılmasına, sosyalleşmesine destek olunması gerektiğinin altını çizen Serhat Yolasığmazoğlu, “Bizlerde eğitim alalım, meslek sahibi olalım ve istihdam edilelim ve toplumun sırtında bir yük değil toplumun içinde bir birey olalım. Aynı Kastamonu da olduğu gibi önce ülkemde ve sonra dünyada bir meşale yanmalı. Bu meşale dost sıcaklığı yaymalı. Engelli dostluğu sımsıcak olmalı. Sonra aydınlatmalı hayatımızı önümüzdeki engelleri bu aydınlıkta görmeli ve bu engelleri kaldırmalıyız” şeklinde konuştu.
Engelsiz Kastamonu Yürüyüşü’ne Belediye Başkanı Tahsin Babaş farkındalık oluşturmak için akülü araba ile katıldı. Ayrıca yürüyüşe, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve engelliler katıldı.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)