Erişenli taekwondocular yılın ilk kuşak sınavında ter döktü

Kastamonu Erişen Spor Kulübü, taekwondoda 2021 yılının ilk kuşak sınavını gerçekleştirdi.

  • 9564
Erişenli taekwondocular yılın ilk kuşak sınavında ter döktü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu'da taekwondo ve kick boks branşlarında faaliyetini sürdüren Erişen Spor Kulübü, 2021 yılının ilk taekwondo kuşak sınavını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 22 sporcunun katılımı ile yaptı.

Sınav Komisyon Başkanlığını Murat Şengül, üyeliklerini Reyhan Şengül ve Bünyamin Başyiğit’in yaptığı sınava katılma hakkı elde eden 22 sporcu üst kuşağa terfi etmek için ter döktüler.

Kuşak sınavları hakkında bilgi veren Erişen Spor Kulübü Başkanı ve antrenörü Murat Şengül; “Taekwondoda kuşak sınavı yılda üç kez yapılıyor. 2021 yılının ilk kuşak sınavını yapıyoruz. Hepinize başarılar dilerim” dedi.

“Spor, dersleri olumsuz yönde asla etkilemez”

Taekwondonun Kastamonu merkezde 1987 yılında antrenör Ali Özder nezaretinde başladığını belirten Şengül; “Ben ve Bünyamin Başyiğit hocanız bu yılda taekwondoya başladık. Bu sporda birçok müsabakaya katıldık. O günün şartları bugünkü gibi iyi değildi. Kazandık, yenildik, nakavt olduk. Biz bu işin ocağında yetiştik. Sporcunun her kuşakta psikolojisi değişik olur. Herkes birbirinden farklıdır. Bunu yakinen gözlemliyorum. Çok çalışacağız. Antrenmanlara ara vermeyeceğiz. Bu sporda bir hedefimiz varsa antrenörlerimizi dinleyeceğiz. Geçenlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, velileri bilgilendiren bir açıklama yaptı. ‘Emin olun spor yapmak dersleri etkiler, doğru, lakin olumlu etkiler, özgüveni yüksek, ruhsal bedensel güçlü bireyler yetiştirmek istiyorsak spora, kültürel etkinliklere çocuklarımızı yönlendirmeliyiz’ dedi. Bakanımızın sözlerinden de anlaşılıyor ki spor dersleri olumsuz yönde asla etkilemez. Biz derslerimize çalışacağız. Anne ve babamıza büyüklerimize saygılı olacağız. Asla kavga etmeyeceğiz. Kısacası taekwondonun ‘do’ kurallarına uyacağız. Başka salonlardaki antrenörlere de saygılı olacağız. Saygı, nezaket asla insanı küçük düşürmez, aksine yüceltir. En büyük kabadayılık efendiliktir. Bunu asla unutmayın. Pandemi süreci hala devam ediyor. Asla rehavete düşmeyelim. Maske, mesafe, hijyen kurallarına uymaya devam edelim. Uymayanları da uyaralım” dedi.

“Hocam bana görevler verirdi”

Antrenörü Ali Özder nezaretinde taekwondo yapmaya devam ettiği günlerde hocasının kendisine görevler verdiğini, il ve ilçelerde sporcular yetiştirdiğini anlatan Şengül; “Ali Özder hocamıza çok teşekkür ederim. Üzerimizde emeği çoktur. Asla hakkı ödenmez. Biz de şimdi sizlere salon içinde görevler veriyoruz. Hepiniz bizim için eşitsiniz. Hepinizi birer antrenör, milli sporcu ve hakem olarak görürüz. Bıkmadan, sabırlı bir şekilde çalışmanız gerekir. O günlerden bu zamana kadar kulübümüzde birçok ulusal, uluslararası dereceler elde edilmiş, milli takıma sporcu gönderilmiştir. Taekwondo hakemliğinin yanı sıra ayrıca Kick Boks antrenörü ve hakemiyim, il temsilciyim. Kick Boksta da Türkiye derecelerimiz var. Bu işin özü sabırdan geçiyor. Yine taekwondo ve kick boks antrenörü her iki branşta hakemliği bulunan antrenörünüz kızım Reyhan Şengül, 2006 yılında taekwondoya başladı. O günden beri hala devam ediyor. Taekwondoda ulusal ve uluslararası, kick boksta ulusal dereceleri var. Aynı zamanda Hukuk Fakültesini bitirdi. Şu an avukatlık yapmakta. Sporun derslerinize etki etmeyeceğinin örneğidir bu. Yine bir sporcumuz daha bu şekilde avukatlık yapıyor. Şu ana kadar birçok sporcumuz da yüksek puanla girilen üniversiteleri bitirmiştir.”

“Üst kuşak, alt kuşağın hocası durumundadır”

Salon kurallarından bahsederek kuşak seviyelerinin önemine değinen Bünyamin Başyiğit; "Taekwondoda seviye kuşakla belirlenir. İlk başlayan beyaz kuşaktır. Sonrasında sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah kuşaklar vardır. Birde bunların ara kuşakları beyaz sarı, sarı yeşil, yeşil mavi, mavi kırmızı ve kırmızı siyahtır. Salonda üst kuşak alt kuşağın hocası durumundadır. Antrenmana başlamadan önce bayrak selamı ve hoca selamı verilir. Antrenmana geç kalan sporcu salona ilk girdiğinde önce bayrağa selam verir. Ardından hocasına selam verir. Bizim sporumuzdaki disiplin askeri disiplin gibidir. Böyle olmalıyız. Antrenman esnasında kimse kimseye müdahale etmemeli ve konuşmamalıyız. Antrenörümüzü pür dikkat dinlemeli ve düzgün çalışmalıyız. Başarı birden gelmez. Zor bir spor yapıyoruz. Azimle sabırla çalışmaya devam etmeliyiz. Ailelerimiz bizim spor yapmamız için elinden geleni yapıyor. Sizleri getiriyor götürüyor. Bugünlerimizin kıymetini bilelim” dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında çalışmalarına devam eden Erişen Spor Kulübü, pandemi kurallarına uygun şekilde alınması gereken tüm tedbirleri alarak çalışmalarına devam ediyor. Antrenmanlar az sayıda sporcu ile sosyal mesafe korunarak yapılıyor.

Murat ŞENGÜL