Güçlü anne, güçlü özel birey

Sağlık Bilimleri Fakültesinde 'Güçlü Anne, Güçlü Özel Birey' projesi açılış toplantısı yapıldı.

  • 1039
Güçlü anne, güçlü özel birey

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan’ın yürütücülüğünde hayata geçirilen "Güçlü Anne Güçlü Özel Birey" projesi, engelli bireylerin annelerine umut olacak.

6 ay sürecek proje çerçevesinde engelli çocuk sahibi 30 anneye 15 farklı konuda eğitim verilecek.

Dicle Üniversitesinden Doç. Dr. Funda Gümüş ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Eren'in araştırmacı olarak yer aldığı "Güçlü Anne Güçlü Özel Birey" projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Güçlü anne, güçlü özel birey

Proje çerçevesinde işitme yetersizliği, görme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, çoklu yetersizlik, dil ve konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve duygu/davranış bozukluğu teşhisleri koyulan çocukların annelerine eğitimler verilecek.

Eğitimler sayesinde engelli ya da özel birey çocuğa sahip annelerin psikodrama eğitimi ile hedef kitlenin psikolojik iyi oluşları sağlanacak. Ayrıca proje ile annelerin çocuklarıyla serbest zaman geçirmelerini sağlayacak çocuklarına şefkatli yaklaşımlar atölyesi, etkili iletişim kurma, özel çocukların davranış problemleri ile başa çıkma, sanatın ruh sağlığına yararlarına yönelik eğitimler ile ebru, taş baskı, ahşap boyama, çarşaf bağlama, takı tasarımı, seramik sanatı ve teknoloji pazarlama eğitimleri yapılacak. Ayrıca anneler için çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Güçlü anne, güçlü özel birey

Anneler her alanda desteklenecek

Proje çerçevesinde üretilen el emeği ürünler, "üretiyorum, satıyorum" faaliyetleri çerçevesinde e-ticaret pazar yerleri atölyeleri açılarak el emeklerinin uygulamalar aracılığı ile nasıl satılacağı öğretilecek. Projeyle engelli bireylere sahip olan annelerin ruhsal sağlıkların arttırılması ve edindiği hobilerden ürettiği el emeklerini tanıtma, hatta ek gelir elde edebilmelerine katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca proje sayesinde annelerin sorunlarını çözebileceği, ruhsal sağlamlıklarının artması, aynı zamanda ruhsal güçlenmesi sağlanarak çocuğun bakımına katkıda bulunulması hedefleniyor.

"600 projeden 68 proje geçti, bu projede onlardan bir tanesi"

Proje yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan, "Bu projeye 2022 yılında hazırlık yaparken bana Huriye Boyraz hanımın telefon numarasını verdiler. Dediler ki 'dernek başkanı olacak' o zamanlar dernek yoktu. Ancak kafamda özel birey annelerini rahatlatmak, onların ruhuna hitap etmek, kendilerini sevmeyi ve çocuklarıyla beraber toplumda yaşayabilmelerini sağlamak için düşünceler vardı. Proje ekip işi. Huriye Boyraz hanımın desteği ile Ahmet Şirin hocamla tanıştım. 600 projeden 68 proje geçti." dedi.

Güçlü anne, güçlü özel birey

"Hem proje açısından hem de velilerimiz açısından çok ciddi bir çalışma olarak görüyoruz"

Proje yazarı Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin, "Bu tek taraflı bir proje değil. Siz velilere müthiş bir imkan sağlıyor. Profesör ve doçentler sizlerle olacak. Aynı zamanda ders görmenin dışında onları tanıyacaksınız. Proje bittiğinde de kapılar kapanmayacak. Birden fazla çevre edineceksiniz. Velilerimizin özellikle katılımlarını bekliyoruz ve çok ciddi bir çalışma olarak görüyoruz." diye konuştu.

"Kastamonu Üniversitemiz şu anda engelsiz bir üniversite"

Yapılan projenin aileler ve özel bireylere iyi geleceğini ifade eden Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, "Bu güzel projede bir aradayız. Hayallerimizin gerçek olduğu bir proje. Annelerin biraz da olsa rahatlamasına ve psikolojisine iyi gelebilecek çok güzel imkanların olduğu bir proje. Kastamonu Üniversitemiz şu anda engelsiz üniversite. Bunu layıkıyla yapma noktasında elimizden geleni yapacağız. Anneyi rahatlattığımız zaman inanın özel bireylerimize de en azından bu yaz dönemi çok güzel olacak. Annelerime sadece üniversitemizin kapısından içeri girmek yeterli diyorum. Emeği geçen söz söyleyen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından projenin tanıtımı gerçekleştirildi.