Kılıçdaroğlu: 'Yoksulluğu Tarihe Gömeceğim'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'ye getirilen yabancıların çalıştırılmasına ilişkin kanun tasarısını eleştirerek, '6 milyon 200 bin kişiye iş buldun, geriye yabancılar kaldı' diye konuştu.

  • 500
Kılıçdaroğlu: 'Yoksulluğu Tarihe Gömeceğim'
TAKİP ET Google News ile Takip Et


CHP Genel Başkanı Kastamonu havaalanına iniş yaptıktan sonra Kastamonu Cumhuriyet meydanına hareket etti. Burada kendisini karşılayan kalabalığa hitap eden Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Bu gün 19 Mayıs, bize güzel bir Türkiye bırakanların adımlarını ilk kez Samsun’a attıkları gün; milli kurtuluş savaşımızın ilk günü. Ön sözü Çanakkale’de yazıldı. İlk adımı Samsun’da atıldı" dedi. Anadolu’nun şaha kalkmasında Kastamonu’nun ayrı bir yeri olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Kastamonu, şehitlerimizi ve gazilerimizi İnebolu üzerinden desteklemiştir. O yüzden bütün Türkiye’nin Kastamonu’ya minnet borcu var. Şerife bacının çocukları; bize yaşanacak bir Türkiye bıraktılar.”

“İŞSİZLİK BİR ÜLKEYİ İÇTEN İÇE KEMİRİR”

AK Parti hükümetlerini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “13 yıl bir iktidara kredi açtık. 13 yıl sonra geldiğimiz noktayı göstereceğiz. Yuh çekmiyoruz, tepkimizi yasal yollardan sandıkta göstereceğiz. 13 yıldır iktidardalar. Dile kolay. 13 yılın sonunda geldiğimiz nokta 6 milyon 200 bin işsizimiz var. Son rakamlar açıklandı, biraz daha büyük. 6 milyon 300 bine yaklaştı. Her 5 gençten biri işsiz. En çok işsizi olan illerden birisi Kastamonu. Kastamonu göç veriyor. İşsizlik bir ülkeyi içten içe kemirir. Bir ailede huzursuzluk olur. Ailede eğer çocuk işsizse, askerden gelmiş üniversiteyi bitirmiş ama iş yok. 6 milyon 250 bin kişi iş bekliyor. Diyorlar ki ‘Türkiye’yi büyüttük.’ E o zaman bu kadar işsiz niye var.”

“TARİH BELLİ GÜN BELLİ PARTİ DE BELLİDİR”

Çocukların çalışıp sınavlara girip tayin beklediğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklarınızı yetiştiriyorsunuz, KPSS’ye giriyorlar. O sınavda yüksek puan alıyor ve tayin bekliyor. Ama onların çocukları hiçbir sınava girmeden doğrudan devlet memuru oluyor. Kastamonu’nun vicdanına sesleniyorum. Çocuklarınız sınavlara giriyor, atama yapılmıyor. Ama yandaşların çocukları hiçbir sınava girmeden devlet memuru oluyor." Seçim tarihine değinen Kılıçdaroğlu, "Tarih belli, gün belli parti de bellidir. Hep beraber omuz omuza güler yüzle sandığa gideceğiz ve haramilerin iktidarını alaşağı edeceğiz. Şimdi meclise bir kanun tasarısı getirmişler. Yabancıların çalıştırılması hakkında kanun tasarısı. 6 milyon 200 bin kişiye iş buldun, geriye yabancılar kaldı” dedi.

“13 YILDA YURT SORUNUNU ÇÖZEMEDİLER”

Gençleri her zaman ülkenin geleceği olarak gördüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, “Gençleri her zaman bu ülkenin geleceği olarak, bu ülkenin umudu olarak, en büyük gücümüz olarak gördüm. Gençler bizim başımızın üstünde. Onlara bakacağız ve sorunlarını çözeceğiz. 13 yılda sizin yurt sorununuzu çözemediler. Ama ben söz veriyorum CHP iktidarında bir yıl içinde hiçbir üniversite öğrencisi ‘Benim yurdum yok’ demeyecektir” şeklinde konuştu.

Şeker fabrikalarına kota getirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında hiçbir şeker fabrikasının özelleştirilmeyeceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Sizin şeker fabrikanız var. Kota getiriyorlar. Çiftçi ekmesin diye. CHP iktidarında hiçbir şeker fabrikası özelleştirilmeyecek. Hem iktidara destek vereceksin, hem de fabrikam kapandı diye ağlayacaksın. Böyle bir şey olmaz, önce kararını vereceksin. Fabrikanın bacası tütecek. Şeker ithal etmeyeceğiz. Şeker fabrikasında çalışan işçi kardeşlerime de sesleniyorum, sorun daha derinde. Sıvı şekerin ne olduğunu biliyoruz. Sanki Türkiye’de arazi yok, tarla yok, mısır ekemiyorlar gibi. Çıkışımız var kararlılıkla, ülkeye sahip çıkmakla. Alt yapı yok, donanım yok. Hastalar ya Ankara ya Çorum’a gönderiliyor. Kastamonu’nun CHP milletvekili eksik. Siz, mecliste kürsüye çıkıp Kastamonu’nun sorunlarından bahseden milletvekili gördünüz mü? Ben herhalde Kastamonu’nun sorunu yok diye bakıyorum. Ama geliyorsunuz Kastamonu’ya; sorun ve dert çok. Eğer siz dünyaya insan gibi bakmazsanız, insanlarınıza saygı göstermezseniz, insanlar buraya niye gelsin? Yeni bir değişime Türkiye’nin ihtiyacı var. Alın terinin karşılığını çiftçi alacaksa adresi değiştirmek durumundayız. 13 yılda 6 milyon 250 bin işsiz, 17 milyon yoksul var. 21. yüzyılın Türkiyesine 17 milyon yoksul yakışıyor mu? Sizden yetki istiyorum. 4 yıl yetki verin, yoksulluğu tarihe gömeceğim. 8 milyon emekli var. Birileri verdiğim rakama itiraz ediyor. 8 milyon emekli 1000 liranın altında aylık alıyor. İtiraz ediyorlar.”

“GEL TELEVİZYONA ADAM GİBİ SOR BEN DE ANLATAYIM”

Türkiye’de 2 milyon Suriyeli olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Söyledim gel televizyona, adam gibi soru sor ben de sana anlatayım. Tek tek anlatacağım, tek tek. Yanlış dış politika nedeniyle 2 milyon Suriyeli’ye 5.5 milyon dolar ödüyorsun da kendi emekline gelince mi ‘Kaynak yok’ diyorsun. Benim siyaset anlayışımda insanların yaşam tarzını siyaset konusu yapmam. Derim ki ‘İnsan Allah’ın yarattığı en değerli varlıktır. Benim başımın üstünde yeri vardır.’ Hükümete gerçekten sormak istiyorum, emekliye iki maaşa niye karşı çıkıyorsun kardeşim. Sanıyorlar ki emekliye iki maaş verince, İsviçre bankalarına koşa koşa gidecek ve paralarını oraya yatıracak. Allah aşkına ne veriyorsun yahu. Emekli o ikramiyeyi alacak. Gidecek tıraş olacak, bakkaldan alışveriş yapacak. O ikramiye ile toptancı, esnaf kazanıyor. Türkiye kazanıyor, sadece ve sadece hortumcular kaybediyor. Çiftçinin durumu iyi değil, esnafın durumu da iyi değil. Koyun ithal edeceğimiz aklınıza gelir miydi? Kurbanlığı bile ithal ettiler. Türkiye’de toprak yok mu, ekilebilecek yer yok mu? Mera yok mu? Hepsi var. Türkiye’de ahlaklı siyaset yok.”

Ülkemizde 5 milyon kişinin borç batağında olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “5 milyon vatandaş borç batağında. 1 milyon 200 bin vatandaş borcunu zamanında ödeyemediği için mahkemeye verildi. Çok sayıda vatandaş taahhüttü ihlalden mahkemeye girdi ve çıktı. Bir o kadar vatandaş cezaevine girmek için sıra bekliyor. Türkiye’yi yarı açık cezaevine çevirdiler. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarında tahakkuk edilen faizlerin en az yüzde 80’ini sileceğim. Bunun devlete bir yükü yok. Taşeron sistemini kaldıracağım. Herkes kadrolu olacak. Kastamonu Türkiye’nin en zengin ormanlarına sahip. Orman köylüsü eğer geçinemezse ne yapacak? Ormandan geçiniyor. Onun için de kural getirdiler. Taşerona getiriyorlar, orman köylüsüne vermiyorlar. Orman köylüsünü bu ülkenin en onurlu vatandaşı haline getireceğim. Kim çalışıyorsa, alın teriyle üretiyorsa başımın üstünde yeri var. Kim çalıyorsa onun karşısında sonuna kadar duracağım.”

(İHA)