Köylüler Çocukları İçin Köprü İstiyor

Kastamonu'da köylerinden okula gitmek isteyen öğrenciler, derenin karşısına geçerken zaman zaman zor anlar yaşıyor. Köylüler, dere üzerine köprü yapılmasını istiyor. 

  • 3098
Köylüler Çocukları İçin Köprü İstiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Esenlik köyünden geçen dere, köylülere zaman zaman zor anlar yaşatıyor. Derenin debisinin, yağan yağmurlar ile yükselmesinin ardından çocuklar traktör veya velilerinin kucağında karşıya geçiyor.

Derede suların yükseldiği zaman karşıya geçemediğini ve bu yüzden birkaç kez sınavlarını kaçırdığını söyleyen Alatarla Ortaokulu 8. Sınıf Öğrencisi Sevcan Yıldız, “5’inci sınıfa başladığımız günden beri her yıl 3-4 kez yağmur yağdığı zaman dereden karşıya geçemiyoruz. Bazen köyümüzden traktörlerle geçebilirsek geçiyoruz. Bazen de geçmemiz mümkün olmuyor. Bu yüzden birkaç kez okula gidemediğim oldu" dedi.

Okula giden çocuklarını çoğu zaman kucaklarında taşıdıklarına dikkat çeken Şimşir, “Kucağımızda taşıyamadığımız zaman traktörlere bindirip dereden karşıya öyle geçiriyoruz. Derede su çoğaldığı zaman yani traktörlerde geçmediği zaman maalesef çocuklarımız okula gidemiyor. İlçemizde 3-5 yıldır yağışlar çoğaldı. Bu dere devamlı dolup taşıyor. Yani azgın sularla burada mücadele ediyoruz. Daha önce bir komşumuz çocuklarını okuldan almaya geçtiğinde traktörle birlikte sele kapıldı. Selde baya bir mücadele etti. Zor bir şekilde kendi canını kurtardı ama traktörünü de sele kaptırdı” ifadelerini kullandı.

“SUYUN YÜKSEK OLDUĞU ZAMAN ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDEREMİYORUZ”
Bazen derede suyun yükseldiği zaman karşıya geçmenin mümkün olmadığını söyleyen Esenlik Köyü sakinlerinden Ahmet Güler, "Bizim, bu dereden geçmemiz mümkün olmuyor. Hastamız olduğunda veya herhangi bir şekilde bu dereden karşıdan karşıya geçme ihtiyacı duyduğumuzda maalesef geçemiyoruz. Çoğu zaman traktörlerle geçtiğimiz oluyor. Traktörlerde bu görevi zaman zaman yerine getiremiyor. Köprü olmadığı için sıkıntılar içerisindeyiz. Biz istiyoruz ki köprümüz yapılsın, bu rahatlığa bizde kavuşalım" diye konuştu.

“KÖPRÜYÜ BU YIL BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”
Köprünün bu yıl içerisinde yapılmasını planladıklarını söyleyen Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun, “Köprü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak. Girişimlerimiz sonucu köprünün yapılabilmesi için ek yatırım programına aldırdık. Şuanda köprünün proje çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki günlerde köprünün ihalesi gerçekleştirilecek ve bu yıl içerisinde de köprünün bitirilerek hizmete açılmasını planlıyoruz” dedi. Coşkun, yağışların fazla olduğu zaman derede suların yükseldiğini, bunun dışında da çok fazla bir sıkıntının olmadığını belirtti.

Esenlik Köyü Muhtarı Şaban Garparslan da Kaymakam Zafer Coşkun'un köylerine geldiğini ifade ederek, "Köprü yapılacağının sözünü aldık. En kısa sürede çalışmalara başlanacak. Köyümüzde bir yolumuz daha var ama o arazi yolu. Biraz uzun olduğu için oranın kullanılmasında zaman zaman zorluklar yaşanıyor. Derede şu an bir sıkıntı yok. Fakat yağmur yağdığı zaman sıkıntılar yaşanıyor" diye konuştu.