Öğrencilere Gazetecilik Mesleği Anlatıldı

Anadolu Basın Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri aynı zamanda Nasrullah Gazetesi Muhabiri Sabahattin Büyükoral, Darende İlkokulu öğrencilerine gazetecilik mesleğini anlattı.

  • 984
Öğrencilere Gazetecilik Mesleği Anlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen ilkokul, ortaokul ve liselere yönelik hazırlanan ‘Erdemli ve Başarılı Birey Projesi’ kapsamında okula davet edilen Anadolu Basın Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri aynı zamanda Nasrullah Gazetesi Muhabiri Sabahattin Büyükoral, öğrencilere mesleğini anlattı. Büyükoral, gazetecilik mesleğinin güzel ve zor yanlarını, kamu düzenine olan katkılarını, yönetenler ile yönetilenler arasında bir köprü görevi gördüklerini, yazılı, görsel ve işitsel basının özelliklerini anlatarak, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Gazeteci Yazar Sabahattin Büyükoral, öğrenciler ile birlikte olmak, onlara gazetecilik mesleğini anlatmak ve onları motive etmenin kendisi için mutluluk verici olduğunu belirterek, eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkı sunabilmenin heyecanı içerisinde olduğunu ifade etti.

Büyükoral, Yerel Basın ve Yaygın Basın ile ilgili bilgiler vererek haberin hazırlanmasından yayımlanmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti: “Gazeteci, basın meslek ve ilkelerine uymak zorundadır. Haber, yeni özellikle yeni ortaya çıkan bir olayın, gelişmenin, uzman ellerden kamuoyuna yansıtılmasıdır. Haberin özelliği; süregen bir olayın, olgunun ortaya çıkan yeni bir unsuru da olabilir. Kamuoyuna doğru ve gerçek biçimde yansıtılması gereken haber, toplumsal bir işleve sahiptir. Bu özelliğinden ötürü haberin doğru ve gerçek bilgiye dayanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Biz gazeteciler, bunları kavrayarak yazdığımız haberin, genelini ilgilendirmesini ya da geneli ilgilendirecek bir özel durumun öne çıkarılmasını, toplumda merak uyandırmasını da göz önünde bulundururuz”

“Haber metni, ilk paragraftan itibaren okuyanı etkilemeli ve bu ilk paragraf haberin içeriğini yansıtmalıdır” diyen Büyükoral, “Bunun da sağlanabilmesinin tek yolu da haberlerde artık son derece iyi bilinmesi gereken 5N-1K kuralıdır. Bunlarda; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl 5-N’dir. 1 K de, ‘kim’ soruları kuralına uymaktır. Bu kurala uyulan haberlerin, temel unsurlar gözetilerek, mümkün olduğunca kısa ve öz yazılması da göz önünde bulundurulmalıdır. Haberde ki ikinci paragrafta özne ile başladığında haberin daha kolay yazıldığı görülecektir” şeklinde konuştu.

Sıcak bir sohbet havasında geçen derste, öğrencilere gazetecilik hakkında çeşitli bilgiler veren Büyükoral, gazeteciliğin yasama, yürütme ve yargı sistemini denetleyen, halkın taleplerini kamuoyuna duyuran ve yaşanan olayları topluma bildiren bir meslek olduğunu ifade etti.

Büyükoral, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. Gazetecilik mesleği hakkında bilgi veren Büyükoral’a, Kastamonu Sözcü Gazetesi Muhabiri aynı zamanda İhlas Haber Ajansı Kastamonu İl Temsilcisi Vedat İkizoğlu da eşlik etti.

Sınıf öğretmenleri, gazetecilik mesleği hakkında öğrencilere bilgiler veren Gazeteci Büyükoral ile İkizoğlu’na teşekkür ettiler.