'Orman köylümüzün yanındayız'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Uluay, orman ve orman köylüsüne dair bilgi vererek, 'CHP'li Baltacı'nın aklına bile gelmeyecek birçok hizmetler yapıyoruz.' dedi.

  • 1108
'Orman köylümüzün yanındayız'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, CHP Milletvekili Hasan Baltacı'nın Meclis'te dile getirdiği "orman köylüsü mağdur ediliyor" açıklamasına cevap verdi.

Uluay, "Sadece 'ödeyin' demekle olmuyor, hem hakediş ödüyoruz hem de Hasan Baltacı'nın aklına bile gelmeyecek daha ne hizmetler yapıyoruz." dedi.

Milletvekili Uluay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2023 yılı verilerine göre Türkiye’de 23 bin 300 orman köyü/mahallesinde, geçimini ormancılık ve tarımsal faaliyetlerden sağlamaya çalışan orman köylüsü bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğümüz, ülkemiz genelindeki orman köylerinde yaşayan orman köylülerini sosyo-ekonomik projelerle desteklemekte ve geçim kaynaklarını çeşitlendirmektedir.

Yapılan destekler ile orman köylüsünün olduğu yerde kalkınmasının sağlanarak yaşam şartlarının iyileştirilmesi, bunun nihayetinde ise ormanların korunması, bakımı, geliştirilmesi ve sürdürülebilir orman yönetiminin sağlanması amaçlanmaktadır.

Orman köylülerimize yönelik ORKÖY destekleri, 2002 yılında 16,1 milyon TL iken 2024 yılında, 1 milyar 664 milyon TL’ye yükselttik. Desteklerimizin tamamı faizsiz olmak üzere yüzde 20’si hibedir.

2023 yılında Orman Kanunu’nda yapmış olduğumuz düzenleme ile;

- Orman ürünleri satış karlarından, köylümüze yüzde 10’a kadar pay verilecektir.

- Kendisine sigorta yaptıran orman işçilerimizin hak edişlerine ilaveten yüzde 5 ödeme yapılacaktır.

- Orman köylümüz ihtiyacı olan yakacak ve yapacak odunlarını yaklaşık olarak 1/3 indirimli alacak.

Yaptığımız yasal düzenleme ve desteklerle her daim kırsal kalkınmanın lokomotifi olan orman köylümüzün yanındayız.

2023 yılında ormancılık faaliyetlerinde çalışan orman köylümüzün hak edişleri, yapılan planlama üzere peyderpey ödenmektedir.1 Ocak’tan bugüne kadar 1 milyar 700 milyon TL ödeme yapılmış ve kalan ödemeler Şubat ayı içerisinde tamamlanmış olacaktır."