Pandemi cezaları iade ediliyor

Koronavirüs pandemisi döneminde kesilen maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara ilişkin kesilen idari para cezaları iade edilecek.

  • 2541
Pandemi cezaları iade ediliyor

Koronavirüs yasakları döneminde kesilen cezaları ödemeyenlerin cezaları affedilmişti. Anayasa Mahkemesi, ödenmiş koronavirüs cezalarının da vatandaşa iade edilmesine karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulunan İzmir 4. İdare Mahkemesi, Kovid-19 pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının iade edilemeyeceğine ilişkin kuralı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirdi. Böylece Kovid-19 döneminde kesilen idari para cezalarını ödeyenler ödedikleri tutarları geri iade alacak.

Ödemeyenlerin cezaları affedilmişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tahsilat genel tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve maske başta olmak üzere salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında verilen para cezaları silinmişti.

İdari para cezasını ödemeyenler için vergi daireleri herhangi bir takipte bulunmayıp cezaları otomatik olarak silme kararı almıştı.