'Sakarya Meydan Muharebesi bugün 100 yaşında'

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Sakarya Meydan Muharebesi'nin yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 1061
'Sakarya Meydan Muharebesi bugün 100 yaşında'

Başkan Vidinlioğlu; "Kurtuluş Mücadelemizin kaderini tayin eden ve şanlı mazimizin şanlı zaferlerinden bir tanesi olarak gururla andığımız Sakarya Meydan Muharebesi bugün 100 yaşında.

Kurtuluş Mücadelemizin dönüm noktası niteliğinde olan bu büyük zafer 13 Eylül 1683’te Viyana’da başlayan geri çekilmenin 238 sene durdurulduğu çok önemli bir zaferdir.

“Hatt-ı müdafa yoktur; sath-ı müdafa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça bırakılamaz. Onun için küçük, büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir; fakat, küçük büyük her birlik durabildiği noktadan yeniden düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki birliğin çekilmek zorunda kaldığını gören birlikler, ona uymaz; bulunduğu mevzide sonuna kadar durmaya ve direnmeye mecburdur” diyerek savaşın stratejisini ortaya koyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu emri sonrasında şanlı Türk Ordusu düşmanı püskürtmüş ve taarruz gücünü eline geçirmiştir.

Ulusal kurtuluş mücadelemizin son savunma savaşı olarak da tarihe geçen Sakarya Meydan Muharebesi bugün şanla, şerefle, gururla anlattığımız; tarih sayfalarına adını altın harflerle kazıdığımız bir mirastır.

Bu şanlı mirası bizlere kanlarıyla, canlarıyla bırakan tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum.

Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatan uğruna can vermiş tüm şehitlerimizi de rahmetle, minnetle anıyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun. Rabbim bizleri birlikten ayırmasın."