'Teleferiği hızla tamamlayacağız'

AK Parti Kastamonu Belediye Başkan adayı Babaş, 'Teleferiğin halatları, kabini 5 yıldır gümrükte duruyor, hızla tamamlayıp şehrimize kazandıracağız.' dedi.

  • 1092
'Teleferiği hızla tamamlayacağız'

Kastamonu Belediye Başkan adayı Tahsin Babaş, kadınların sorularını cevapladı.

Gençler ve kadınların önemine vurgu yapan Tahsin Babaş, hazırladıkları projelerin hayata geçirilmesinde kadınların çok önemli rol üstleneceğinin altını çizdi.

Babaş, "Siz değerli hanımefendilerin desteği bizim için çok kıymetli. 31 Mart'ta halkımızın teveccühü ile yönetime geldiğimizde yol haritamız hazır, hızlı bir şekilde projelerimizi hayata geçirerek Kastamonu’muzu ülkemizin marka şehri yapacağız." dedi.

"Tarihi dokuyu büyük bir hassasiyetle öncelikli çalıştık"

Babaş, "Biz dönemimizde eski Kastamonu’yu ayrı çalıştık, 500 tarihi evi-konağı şehrimize kazandırdık. Bunların bir kısmı sokak sağlıklaştırma yolu ile bir kısmı da restorasyon yoluyla yapıldı. Bakırcılar Çarşısı’ndan başlayıp Kefeli’den Hisarardı’na Şeyh Şabanı Veli’ye kadar yaptık. Bu çalışmalara Kastamonu’muzun ihtiyacı var. Tarihi konaklarıyla, sokaklarıyla, hanlarıyla, hamamlarıyla muazzam bir tarihi kültürel doku var. Bizim için tarihi doku üzerinden turizmi hayata geçirmek önemli ve öncelikli. Kadim şehrimiz Kastamonu sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri ile ülkemizin en gözde turizm merkezi olacak." diye konuştu.

"Teleferik turizm projemizin mıknatısı"

Babaş, "Teleferik projemizi de bu hedefimize araç olarak yaptık. Özellikle altını çiziyorum teleferik projesi bizim için turist çekmek için bir araçtır. Bizim tarihi doğal güzelliklerimiz var diye turist çekemezsiniz. Örneğini Ordu’da, Antalya’da gördüm insanların ilgisini çekiyor. Bunu turizmin mıknatısı olarak planladık. Uçsuz bucaksız yeşille masmavi gökyüzünün arasından, tarihin izlerinden bu güne büyülü bir yolculuk için Kastamonu’yu görmelisiniz, dediğinizde bambaşka bir etki yaratır. Bizim dönemimizde çok az işi kalmıştı, yeni yönetim maalesef bitirmedi. Teleferik, Anıtlar Kurulu onaylı bir proje, Türkiye’deki en yetkili merciden daha iyi biliyormuş edasıyla tartışılmasını da doğru bulmuyorum. Tekrar belirtmek istiyorum teleferik turizm projemizin sadece bir parçası, reklam yüzü. Teleferiğin halatları, kabini 5 yıldır gümrükte duruyor, hızla tamamlayıp şehrimize kazandıracağız." diye konuştu.

"Tarihi kentteki çalışmalarımıza hız verip hayata geçireceğiz." diyen Babaş, "Buraların restore edilmesi yetmez, işler hala gelmesi, işyeri, konut, sosyal ve kültürel hizmetler için kullanılması şart. Daha önce yaptığımız çalışmada 300’ün üzerinde tarihi evi kimseden bir kuruş almadan tamamen hibe olarak yaptık. Gelir gelmez de Nasrullah’tan kaleye kadar bu tarihi kültürel dokuyu ayağa kaldırıp şehrimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tarihi alanları kadınlara emanet edeceğiz"

Babaş, "Kastamonu kadını, Kurtuluş savaşımızın cesur yürekli kadın kahramanları Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un ve daha nicelerinin manevi torunları olduğunun her zaman bilincindedir. Kurtuluşa adını altın harflerle yazdırmış Kastamonu’nun yiğit kadınları bu günün başarılı girişimcileri işverenleri. Daha önce kadınlarımız ile kadın kooperatifleri, kadın girişici destekleme programları, meslek edindirme gibi çok güzel çalışmalar yaptık onlara hızla devam edeceğiz. Kadınlarımızın kurslarda yaptıkları üretimlerini tarihi evlerde sergileme imkânı sunacağız, bu sayede hem tarihi dokuyu yaşatırken hem de kadınlarımıza iktisadi anlamda güzel bir fırsat sunmuş olacağız. Kadim şehrimizin tarihi, kültürel, doğal güzelliklerini yaşayarak-yaşatarak koruyup geliştireceğiz. İnsana kapattığınızda bunların pek bir anlamı kalmaz. Tarihi alanları kadınlara emanet edeceğiz, özellikle kadın girişimcilerin tarihi alanları kullanmasının çok faydalı olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

"Projelerimiz ile iş hayatında kadınların yanında olacağız"

Babaş, "Kadın kooperatiflerini kurduğumuzda sermaye desteği verdik yine yapacağız. Mikro kredi ile kadınlarımız kendi işlerini kurdu bu çalışmalara daha etkin bir şekilde devam edeceğiz. Kadının gücüne, yeteneklerine güveniyoruz. Kadın girişimcilerin üretimlerini sadece fiziki bir yerden satması artık iktisadi olarak yeterli değil. Dijital pazarlama konusunda destek vereceğiz. Atık burada ürettiğinizi dünyanın her yerine satabiliyorsunuz. Duran kimseyi istemiyoruz, bu devir hız devri, şehrimiz ve ülkemiz için hep birlikte çalışıp üreteceğiz." diye konuştu.

"Yazılım OSB en önemli projemiz"

Babaş, "Yazılım OSB, çağın ruhunu yakalayan en büyük projelerimizden biri, şehrimizin vizyonunu değiştirecek. Kastamonu, yazılım OSB projesi ile dijitalin merkezi olacak. Bu projeye gençlerin yoğun bir ilgisi var, heyecanla takip ediyorlar." diye konuştu.

"Kentin sorunlarına yönelik çözümlerimiz hazır"

Babaş, "Kastamonu’da trafik sorunu var ama ben onu çok büyük bir sorun olarak görmüyorum. Çünkü çok küçük dokunuşlarla çözülebilir. Öncelikle trafik sorununu yerinden membaından çözeceğiz; toplu taşımayı konforlu hale getireceğiz, otoparklar yapıp cadde üzerine parkı önleyeceğiz, trafiğin sıkıştığı belli başlı birkaç nokta var buralara alt geçitler yapacağız. Sanayi Maslak’a taşınıyor, Maslak güzel oldu, temellerini biz attık, kooperatifin kurulmasını, insanların ikna edilmesini yani zorlu süreçlerini biz tamamladık. Öyle lafla olmuyor biz emek verdik. Sanayinin taşındığı yere fuar alanı yapacağız.

Kastamonu’nun en büyük sorunu nitelikli iş gücü, teknik liselerin-meslek liselerinin yapılması gerekiyor bu konuda da öncülük edeceğiz.

Şehrin engelliye uygun hale getirilmesi lazım, öz eleştiri yapmak gerekirse önceki dönemde bu konuda eksiklerimiz oldu öncelikli konularımızdan biri. Engelsiz yaşam için projelerimiz hazır.

Kentleşmeye yönelik özgün, insanımızın hayatını kolaylaştıran, güzelleştiren çalışmalar yapacağız. Kentsel dönüşüm çok önemli, özellikle eski Kastamonu’da İsfendiyar Mahallesi Dedesultan’dan başlayıp 4 katı geçmeyecek şekilde yapacağız.

Sokak Hayvanları meselesi biliyorsunuz ülkemizin önemli sorunlarından biri, bu konuda belediyelere çok iş düşüyor, belediye olarak çözmek durumundayız. Geçici bakım evini büyütüp hayvan severler ile birlikte bu meseleye kalıcı çözüm getirecek çok detaylı bir proje hazırladık." diye konuştu.