Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı projesinin 25 Haziran'da ihale edileceğini söyledi.

  • 2527
Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tahsin Babaş, Kışla Parkında düzenlediği basın toplantısında Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı projesi hakkında bilgiler verdi.

Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı projesinin yaklaşık 23 bin metrekarelik bir alan üzerinde rekreasyon projesi olduğunu belirterek; “25 Haziran’da yapım ihalesine çıkıyoruz. Kışla Parkı civarını hazırladığımız bu proje ile marka haline döndüreceğiz. Projede en önemli olan kısım ise, parkın alt kısmında 200 araçlık otopark olacak. Parkın üzerinde 4 tane bina yapılacak. Bu binalar, yeme ve içme üniteleri olacak. Parkın alt kısmında çok amaçlı salon olacak. Otoparkımız iki katlı olacak. Yer altı otoparkında, iki ayrı noktadan asansörle çıkış olacak. Ana cadde üzerinde Kışla Pakından Cevizli Parka kadar olan bölgedeki parklanmayı ciddi manada kaldırmış olacak. Yani Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı bittiği zaman ana cadde üzerinde Kışla Parkı ile Cevizli Park arasındaki parklanma tamamen ortadan kalkacak. Buradaki araçlar, otoparka yönlendirilecek. Aynıca yapılacak binalarda, kültür ve sosyal faaliyetlerde kullanabileceğimiz yerler olacak” dedi.

Hazırlanan projenin tarihi ve kültürel dokuya uygun bir proje olduğunu söyleyen Tahsin Babaş, “Evleriyle, parkıyla, kafeleriyle her şeyiyle tarihi dokuya uygun olacak şekilde hazırladık. Özellikle projenin en önemli kısımlarından biriside peyzaj kısmı oluşturuyor. Burada ciddi manada bir peyzajın bedeli bulunuyor. Büyük bir finansal kaynak gerektiren proje ve biz, bu projenin finansmanını hazırladık. Yani paramız hazır, ihaleye çıktıktan sonra hızlı bir şekilde burasını tamamlayacağız” diye konuştu.

Proje tamamlandığında şehre çok büyük katkısının olacağına dikkat çeken Tahsin Babaş, “Bunun dışında bölgede çok güzel rekreasyon alanı oluşmuş olacak. Bu civarda bulunan insanlar, bu parkı kullanacaklar. Ayrıca oluşturduğumuz otopark sayesinde şehirdeki parklanmayı en aza indirmiş olacağız. Bu sayede şehirdeki trafik sıkışıklığında ortadan kaldırmış olacağız. Bölgenin bütünleşerek gelişmesi açısından bu projeyi önemsiyoruz. Yıllardır buralar atıl vaziyette başka amaçlarda kullanılıyordu. Bu proje sayesinde burası amacında kullanılacak hem de bölgenin temizliği açısından daha da güzel bir görünüme kavuşmuş olacak. İnşallah bir yıl gibi bir sürede de projeyi tamamlayıp, faaliyete geçirmek istiyoruz. Ayrıca Susak Kafe olarak bilinen yerde, Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı projesine uygun hale getirilecek. Bunun yanı sıra Kışla Parkı da yeni bir dizayna girecek ve buralarda bazı değişiklikler yapacağız. Kışla Parkı, daha güzel bir konsepte yeniden ele alınacak. Susak Kafe dediğimiz yer ise, bir ay içerisinde tadilatları tamamlanarak hizmete açılmış olacak” şeklinde konuştu.

4 YILDIZLI OTEL PROJESİNİN STARTI VERİLDİ

Eski KASKİ binasının bulunduğu yerin, geçtiğimiz aylarda en az 4 yıldızlı otel yapılması şartıyla ihale edildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Burası için devasa bir proje hazırlandı. Burada 7 bin 500 metrekarelik alanın üzerinde 4 yıldızlı otel yapılması düşünülüyor. Otelle birlikte bir tane alışveriş merkezi yapılacak. Ayrıca projenin içerisinde rezidanslar olacak. Bu projenin startı da verildi. Firma, buraya yapacağı projenin üzerinde ciddi manada çalışıyor. Projelerin detaylarını bizimle, belli sürelerde paylaşıyor ve bizde, bu konudaki görüşlerimizi firmaya aktarıyoruz. Projenin son şekli hazırlandığında firma ile belediyemiz bir araya gelip son şeklini verecek. Bu proje sayesinde bu bölge değer kaybetmeyecek. Çünkü devlet hastanemiz, buradan Kuzeykent bölgesine gidiyor. Anadolu Hastanesinin de Kuzeykent bölgesine gitme gibi bazı planlamaları bulunuyor. Bu yüzden burada kaybedilen değerinde korunmasını bu proje sayesinde sağlayacağız. 4 yıldızlı otel projesi, Olukbaşı mevkisini tamamen canlı tutacak bir projedir. Otel, yaklaşık 250 yataklı olacaktır. En az 4 yıldızlı otel olacak, 4 yıldızlı otel konseptinde ne bulunuyorsa burada da aynısı olacak. Bize sunulan son projede 5 katlı yer altı otoparkı bulunuyor. 5 kat biraz fazla olmuş, bu 2 veya 3 kata kadar düşürülebilir. 5 katlı otopark, burada belki maliyet açısından yani yapım açısından büyük bir külfet oluşturabilir. Burada yapılacak 3 katlı otopark, bu bölgenin de parklanma sorunun çözecektir” ifadelerini kullandı.

YÜZME HAVUZU YERİNE, YEŞİL ALAN OLUŞTURULACAK

Yüzme havuzunun kaldırılarak, bulunduğu yeri yeşil alana çevireceklerini söyleyen Tahsin Babaş, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki günlerde yüzme havuzu buradan kaldırılacak. Buranın yeri, belediyemize tahsis edilecek. Bizde, burada 9 dönüm arazi üzerine park ve altına yer altı otoparkı düşünüyoruz. Oraya yapılacak olan yeşil alan ve otopark, 4 yıldızlı otel projesine katkı sağlayacaktır. Bu konseptteki otopark sorunun bir kısmı, yüzme havuzunun oraya yapılacak olan otopark ile de çözülebilir. Belediyemiz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne salon yapılabilmesi için belediyemize ait 10 dönümlük araziyi tahsis etmek için konuyu belediye meclisine götürdük. Konu, şu anda belediye meclisinde görüşülecek. Belediye Meclisimiz, bu konuyu kabul ederse biz, 10 dönümlü araziyi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis edeceğiz. Onlarda bize, yüzme havuzunun bulunduğu yerdeki 9 dönümlük araziyi otopark ve yeşil alan yapılmak üzere belediyemize devredecekler."

4 yıldızlı otelin yapılmasıyla ilgili uygulama projelerinin çalışmalarının devam ettiğini belirten Tahsin Babaş, şunları söyledi:

“Önümüzdeki yılın bahar ayında inşaat çalışmalarına başlanılmasını hedefliyoruz. İnşaat çalışmaları başladıktan sonrada 2 yıl içerisinde burasının hizmet vermesini planlıyoruz. Ayrıca buradaki cami, İtfaiye Müdürlüğünün önümdeki sahaya taşınacak. Caminin yapımını bu yıl içerisinde başlanabilir. Yeni yapılacak olan camide, buradaki mimari konsepte uygun bir şekilde projelendirildi ve bu şekilde son derece modern halde her şeyi düşünülerek yapılacak."

“Bugün ben, belediye başkanı oldum hemen yarın hepsini yapayım diye bir şey yok” diyen Tahsin Babaş, şunları kaydetti:

“Bu işlerin, çalışması var, planlaması var, projesi var, fizibilite raporları var, yer belirlemesi var, finansman ayağı var. Belediyelerin, bir yıl içerisinde yapabilecekleri yatırım miktarı en fazla 10-15 milyon TL’dir. Bütçemiz ortada. Biz, burada özellikle mevcut kaynaklarımızı kullanıyoruz. Örnek verecek olursak, eski KASKİ binasının bulunduğu araziyi satışa sunarak, hem Kastamonu’muz kar etti hem de belediyemiz kar etti, hem de buraya çok güzel bir proje kazandırıldı. Yine belediyemiz önünde yapmayı planladığımız yap-işlet-devret modeliyle otopark yapıyoruz. Bu projede büyük bir projedir. Buradan da belediyemize, herhangi bir şekilde külfet oluşturmayacak. Ancak Şehir Parkı projemizi, direk olarak belediyemizin kaynaklarıyla yapacağız."

KARAÇOMAK BARAJINA KADAR DERE ISLAH ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Karaçomak Barajına kadar sürecek olan Dere Islah çalışmalarının başladığını ifade eden Tahsin Babaş, “Bu konuda yoğun bir mesai harcadık. Dere Islah Projesi için yıllardır konuşuyorduk fakat bir türlü adım atamamıştık. Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ihalesinin yapılmasını sağladık ve çalışmalar hızla sürüyor. Dere Islah Projesi kapsamında, Karaçomak Barajına kadar olan kısmı kapsıyor ve bu yıl içerisinde buranın bir kısmı tamamlanacak” dedi.

“BELEDİYENİN ÖNÜNE İKİ KATLI YER ALTI OTOPARKI PROJESİ İHALE EDİLECEK”

Kastamonu Belediyesi önünde yapılması planlanan iki katlı yer altı otoparkı projesinin 2 Temmuz’da yapım ihalesine çıkacaklarını anlatan Tahsin Babaş, şöyle devam etti:

“Burada otoparkın kapasitesi, 377 araçlıktır. İhaleyi yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. İhaleyi, 19 yıldan başlatacağız ve kim, daha düşük teklif verirse ihaleyi ona vereceğiz. Burası da ciddi manada maliyetli bir projedir. Bu proje sayesinde Çengeller Köprüsü ile Emniyet Müdürlüğü köprüsü arasında ana cadde üzerinde bulunan parklanmayı ortadan kaldıracağız. Projenin süresi 1 yıl fakat firma, bunu daha az bir zamanda yapabilir. Projenin ben, 5 ay içerisinde tamamlanacağını düşünüyorum. İki katlı otoparkın üzerinde, 650 metrekare kullanım alanı olan iki katlı bir kafeterya planlıyoruz. Bunun yanında ise, ön kısımda 10 tane bilet satış reyonu bulunuyor. Burada firmalar, bilet satışı yapabilecek. Belediye önüne yapılacak otopark projesi ile Turhan Topcuoğlu Şehir Parkı projesini eş zamanlı olarak bitirebilirsek, ana cadde üzerindeki parklanmayı tamamen yasaklayacağız. Belediyemizin yanındaki yol, 3,5 metreye çıkıyor. Bu yol, çift şeritli hale getiriliyor. Belediyemize giden otopark ise, diğer otoparka alttan bağlanacak. Bu projemizde, 10 milyon TL’nin üzerinde bir projedir”

Hazırlanan projelerin 1-2 dönemde yapılacak projeler olmadığına işaret eden Tahsin Babaş, “Biz, bu projelere bir yıldır ciddi manada çalışıyoruz. Bu projelerin alt yapısını ayarladık. Finansmanını sağladık, uygulama projesini oluşturduk. Bunlar, belediyemize hiçbir sıkıntı vermeden yapabileceğimiz projelerdir. Bunların yanında beledimizin üstlendiği misyonuna yürütmek zorundayız. Temizlikten tutun, alt yapı faaliyetlerine, asfaltlama ve kaldırım çalışmalarına kadar bu tür çalışmalarımızı da eksiksiz sürdürüyoruz."

Bunların dışında yeni bir paket arıtma sistemi kurduklarını açıklayan Tahsin Babaş, “Karaçomak Barajında sular azaldığı zaman Gürleyikten gelen suyu Karasuya aktaracak arıtmayı oluşturduk. Bu sayede Barajda sulan azaldığı zaman bu sistem sayesinde su takviyesi yapabileceğiz. Bunun dışında Kırık Barajı projesi artık yoluna girdi, çalışmaları devam ediyor. Bu projenin öncesinde değişik söylem ve raporlar bakanlığa sunulduğu için bunu aşmamız kolay olmadı. Ama bunu da zorda olsa aştık” dedi.

7 Haziran Pazar günü yapılması planlanan Genel Seçimlere de değinen Tahsin Babaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçimlerin öncelikli olarak milletimize, halkımız ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu, demokratik bir yarıştır. Ülkemizde demokrasi var. Herkes özgürce oyunu kullanıp, önümüzdeki süreçte kendini yönetecek kadroları işbaşına getirecektir. Kastamonu halkımız yani bizim insanımız, son derece ferasetlidir, basiretlidir, işini bilir. Yani önünü tıkamaz diyorum. İstikrarlı bir yapıyı korur ve de gelişmesini sürdürür.”