Türkiye'nin İlk Dantel Müzesi Kastamonu'da

Türkiye'nin ilk ve tek dantel müzesi Kastamonu'da Vedat Tek Kültür Merkezinde sergileniyor.

  • 713
Türkiye'nin İlk Dantel Müzesi Kastamonu'da
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRKİYE’NİN İLK DANTEL MÜZESİ KASTAMONU’DA

Türkiye’nin ilk ve tek dantel müzesi Kastamonu’da Vedat Tek Kültür Merkezinde sergileniyor.
Müzede, Türkiye’nin tarihinde bulunan baş giysisinde, şapkada, başörtüsündeki değişiklikler, şekiller, yansımalar bir bütünü ile burada müzeyi gezenlerin beğenisine sunuldu.
Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli bir devrimin ilk adımını 1925 yılında Kastamonu’da kılık kıyafet İnkılabının yaparak gerçekleştirdiğini belirten Vali Erdoğan Bektaş, “Atatürk, Kastamonu’ya ziyaretlerinde bu serpuşun adına şapka derler ifadesiyle de özetlenen bir kılık kıyafet devriminin başlangıcını yaptı. Dolayısıyla Kastamonu’da bu ayrı unsur olarak hayatta yerini almış ve bir süre sonra biz burada Kastamonu’nun sahip olduğu kültürel varlıkları sergilemek amacıyla bir sanat merkezi inşa ettik. Bunun adına Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi diyoruz” dedi.
Sanat merkezinde öncelikle Şapka Müzesinin bulunduğunu ifade eden Vali Bektaş, “Şapka Müzesi, Türkiye’de bir tane bulunuyor. Dünyada ise çok değil bir iki tane daha var. Ama Türkiye’de tek ve çok zengin bir koleksiyonu olan Şapka Müzesinin yanında dantel müzesi, gibi çeşitli müzelerimizde var. Burada Kastamonu’ya gelenlerin belki başka yerde rastlayamayacakları özelliklere sahip bir sanat merkezidir. Tabi ki burada Atatürk’ün şapkasıyla başlamak gerekiyor. Atatürk’ün yazlık şapkası olarak bilinen bir şapka, yine aşağıda şapkayla özleşmiş 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in şapkası var. Eski Başbakanlarımızdan Rahmetli Bülent Ecevit’in şapkası bulunuyor” diye konuştu.
Kastamonu’da şapka devriminden sonra bayanların giydiği ve kullandığı şapka örneklerinin de bulunduğunu açıklayan Vali Bektaş, “Ülkemizin çok değişik yörelerinden, dünyanın değişik yörelerinden, değişik sanatçılara, meşhur insanlara ait şapka örnekleri zamanla burada çeşitli yollarla toparlandı. Çeşitli bağışlar oldu. Gerçekten hiç birbirine benzemeyen bin bir çeşit diyebileceğimiz bir zenginlikte şapka koleksiyonu oluşmuş oldu. Filiz Akın’ın filmler de kullandığı bir şapkası. Bu şapkalar bize bağışlayanların ya da kullananların adları ile burada sergileniyor. Burası her anlamda bir hatıralar serüveni gibi izleyenleri farklı duygulara sevk ederek farklı dünyalara götürüyor” şeklinde konuştu.
Bektaş, 1925’te Şapka başlamadan öncede baş giysileri özellikle bayanların çok özel süslü, süslemeli işlemeli baş giysileri, gelin başlıklarının da bulunduğunu belirtti. Bütün bunların bir müze çatısı altında Kastamonu’da toplandığını ifade eden Vali Bektaş, şöyle konuştu: “Müzeyi gezenlere bu kültürü yansıtıyor ve tanıtıyoruz. Anadolu malum bir mozaik gibi işlenmiş, çok çeşitli kültürlerden oluşuyor ve her kültürün kendine göre yansımaları var. Baş giysisinde, şapkada, başörtüsünde aldığı şekilleri aldığı değişiklikleri, yansımaları burada bir bütünü ile neredeyse bir dünya etnografya müzesi gibi izleme şansımız var. Burada Ahmet Yesevi Vakfından gelen, Kırkız şapkası, Kazakistan şapkaları dünyadan da başka örneklerimiz var. Ayrıca müzemizin bünyesinde bebek müzesini de barındırıyor”
Bebek müzesinin ayrı bir bölüm olarak sergilendiğini belirten Vali Bektaş, müzenin çok zengin ve çeşitlilik oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Burada çeşitli ülkelerden çeşitli kültürlerden bize kadar ulaşan çok zengin bir yapma bebek, bebek giysileri etnografyası var. Buda ayrı bir kültür ayrı bir unsur olarak bizim Vedat Tek Kültür Merkezimizde yerini almış bulunuyor. Malum kadın giysisi her dönemde her kültürde farklılıklar gösteriyor ve çok çeşitli usullerle kadın güzelleştirmeye çalışılıyor. Kadın elbiseleri inceltiliyor, özelleştiriliyor, işleniyor ve işte böyle örnekler ortaya çıkıyor. Burada da duvak ve gelin başlıklarından çok güzel örnekler var bu işin meraklıları bizim müzemizi ziyaret edebilirler”