Uzman Psikologdan Ebeveynlere Tavsiyeler

Uzman Psikolog Aslı Karasaç ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

  • 667
Uzman Psikologdan Ebeveynlere Tavsiyeler
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Küçükçekmece’de düzenlenen söyleşide konuşan Uzman Psikolog Aslı Karasaç ebeveynlere tavsiyelerde bulunarak, “Çocuğunuza bir şeyi yaptırmak istiyorsanız, bunu baskıyla veya ceza yöntemiyle yapmayın. Ödül yöntemi artık çok daha etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

İBB Kadın ve Aile Sağlığı Koruma Hizmetleri ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Çocuğum Doğru Söylemiyor Olabilir Mi” konulu söyleşide Uzman Psikolog Aslı Karasaç ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Çocuğun her yaşta yalan söyleyebileceğine dikkat çekerek, bu yalanların bazılarının çocuğun hayal dünyasıyla ilgili olduğunu ifade eden Aslı Karasaç, “3-5 yaş aralığındaki çocukların hayal dünyaları geniştir. Söyledikleri ve anlattıkları aldatma amacı gütmez. Çünkü onların bilişsel beyin kapasiteleri henüz yalanı ve doğruyu ayırt edecek biçimde gelişmemiştir. Bazen çocuklardan hiç olmayacak şeyler duyarsınız. Bu gibi durumlarda anneler endişelenmemeli” diye konuştu.

‘‘ONU ÖDÜLLENDİRİN’’
Aslı Karasaç çocukların yalan söyleme sebeplerini sevgi ve özgüven eksikliği, model alma, çevresinin hayranlığını kazanmak isteme, korku, mutsuzluk ve kıskançlıktan kaynaklandığını belirterek, anne babalara da şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuğunuza bir şeyi yaptırmak istiyorsanız, bunu baskıyla veya ceza yöntemiyle yapmayın. Ödül yöntemi artık çok daha etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bir hata yapıyorsa, onu cezalandırmayın. Doğrusunu gösterin ve yapmasına izin verin. Bu yolda onu sürekli ödüllendirin”

Aslı Karasaç, söyleşide ebeveynlerin sorularını da yanıtladı.

(İHA)