'Yapılan zam yetersiz, yoksulluk daha da artacak'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, emekli ve memurların maaşlarında yapılan artışın yetersiz olduğunu, 2021 yılında yoksulluğun daha da artacağını söyledi.

  • 2179
'Yapılan zam yetersiz, yoksulluk daha da artacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, TÜİK’in açıkladığı 2020 yılı enflasyon oranı ve bu orana göre emekli ve memurların maaşlarında yapılan artışın yetersiz olduğunu, 2021 yılında yoksulluğun daha da artacağını söyledi.

2020 yılı enflasyonunu yüzde 14.6 olarak açıklayan TÜİK’in inandırıcı olmayan bu enflasyon hesabı üzerinden kamu çalışanları ile emekli maaşlarına yüzde 7.36 ve yüzde 8.36 oranında artış yapıldığına dikkat çeken Milletvekili Hasan Baltacı, bağımsız ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’na göre 2020 enflasyonun yüzde 36,7 olduğuna vurgu yaptı ve TÜİK enflasyonuyla, bağımsız ekonomistlerin hesapladığı enflasyon arasında dağlar kadar fark olduğunu kaydetti.

Elektrikten doğalgaza, cezalardan vergilere kadar vatandaşın gözünün yaşına bakmadan fiyat artıran, yandaş havuz müteahhitlerine yaptırdığı köprülerin dolar ile avroya endeksli garanti ücret ödemelerine yüzde 26 zam yapan AKP’nin söz konusu kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşı olduğunda düşük ücret artışı için her yolu denediğini belirten Hasan Baltacı; “Geçilmeyen köprü ve yollara, kullanılmayan havaalanlarının müteahhitlerine döviz cinsinden tıkır tıkır para ödeyen AKP, emekliye, memura gelince sırtını dönüyor” ifadelerini kullandı.

Memur ve emekli için TÜİK enflasyon verileri üzerinden yapılan artışın daha çok yoksulluk ve sorun üreteceği uyarısında bulunan Milletvekili Hasan Baltacı, yapılan artışın bu haliyle kamu çalışanları ve emekliyi yoksulluk sınırı altında bir gelirle yaşamaya mahkûm edeceğini söyledi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesabına göre kamu çalışanlarına ve emeklilere yapılan maaş artışının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

CHP Milletvekili Hasan Baltacı bu konuda yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;

“TÜİK İLE EKONOMİSTLERİN HESAPLADIĞI ENFLASYON ARASINDA DAĞLAR VAR”

"TUİK, 2020 yılı enflasyonunu yüzde 14.60 olarak açıkladı. Bağımsız ekonomistlerden oluşan, Enflasyon Araştırma Grubu ise 2020 enflasyonun yüzde 36,7 olduğunu söylüyor. TÜİK enflasyonuyla, ekonomistlerin hesapladığı enflasyon arasında dağlar var. TUİK’in makyajlı rakamları doğrultusunda da memura ve memur emeklisine vere vere yüzde 7,36 zam verecekler. İşçi ve esnaf emeklilerine verdikleri zam ise sadece yüzde 8,36 olacak. Hatırlayacak olursak asgari ücreti 3 bin 100 lira bile yapamadılar. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönettiği belediyelerde asgari ücreti 3 bin 100 lira yapacağını açıklamamış olsa asgari ücret 2 bin 825 lira bile olmayacaktı. Herkes emin olsun TUİK’in önerdiği 2 bin 507 liralık rakam asgari ücret olarak açıklanırdı."

“AKP RAKAMLARI MAKYAJLAYARAK MİLLETİN RIZKINA EL UZATMIŞTIR”

"AKP her zamanki gibi enflasyon rakamlarını makyajlayarak, milletin çoluğunun çocuğunun rızkına, maaşına el uzatmıştır. Gerçek enflasyon yüzde 40’lara dayanmışken, TÜİK, enflasyon sepetine emeklilerin ve kamu çalışanlarının senede bir kez bile almayacağı ürünleri koyarak, rakamları düşük gösteriyor. AKP, TÜİK vasıtasıyla böylece hem ekonomideki kötü gidişatın üzerine örtmeye hem de kamu çalışanlarına verilecek maaş artışını düşük tutmaya çalışıyor. Ama mızrak çuvala sığmıyor."

“VATANDAŞ ÇARŞI PAZARDA GERÇEK ENFLASYONU YAŞIYOR”

"Yurttaşlarımız çarşı, pazarda gerçek enflasyonu yaşıyor, günlük değişen market raflarındaki fiyatlarda enflasyonu görüyor. İktidar zam oranlarını belirlerken hep böyle cimri değil. Mesela milletin verdiği vergilerden, dolar ile avroya endeksli köprülerin garanti ücret ödemelerine yüzde 26 zam yaptı. Geçilmeyen köprü ve yollara, kullanılmayan havaalanlarının müteahhitlerine döviz cinsinden tıkır tıkır para ödeyen AKP, emekliye, memura gelince sırtını dönüyor. Son 3 yılda yüzde 93 artan elektriğe yeni yılın ilk günü yüzde 6, son 3 yılda yüzde 63 artan doğalgaza ise yeni yılın ilk günü yüzde 1 zam yapıldı. Memlekette salgın var, kuraklık var ama zamlar sağanak oldu yağıyor. Elimizi attığımız her yer ateş pahası. Son bir yılda, kışın mutfakta en çok tüketilen karnabaharın fiyatı yüzde 101, ıspanağın fiyatı yüzde 84, yumurtanın fiyatı yüzde 82, portakalın fiyatı yüzde 71, pırasanın fiyatı yüzde 64 artmış durumda. Marketlerde Ayçiçek yağlarına alarm takılıyor. Pazar tezgâhlarında kalanlardan, günlük rızkını çıkarmaya çalışan yüzbinlerce yurttaşımız var. Yeni yılda peşi sıra gelen zamlarla verdiğini hemen geri alan bir iktidarla karşı karşıyayız. Verdikleri zam, çalışanlar ve emeklilerin cebine girmeden geri alındı."

“SARAYIN VEKİLLERİ ÇARŞI, PAZARI MARKETİ BİR GEZSİN”

"Ülkeyi yönettiklerini sananlar sarayın gözüne içine bakmayı bırakıp, vatandaşın gözünün içine baksın. AKP’nin, sarayın milletvekilleri çıkıp çarşı pazarı, marketi bir gezsin. Tane ile gram ile alım dönemi başladı. Vatandaş temel giderlerinden kısmaya başladı. Elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyemiyor. Çarşı ve pazarda geçen yıla göre yüzde 50’in altında zamlanan bir ürün bulabilmek mümkün değil. AKP’nin hesabına göre çarşıda ve pazarda geçen yıl 100 liraya dolan bir file bu yıl 114.6 lirayla dolabiliyor. Böyle bir çarşı pazar yok. Marketlerde ekmekten yumurtaya ay çiçek yağından makarna, bulgur, fasulye, nohut, mercimek, salça, et, peynir ve sebzeye kadar tüm ürünler zamlandı.

“MAAŞ ARTIŞI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”

"Çalışan ve emekliye düşük ücret artışı yalnız yoksulluğu artırmaya yarıyor. Çünkü verilen zamlar neticesinde çalışanlar ile emeklilerin maaşları yoksulluk sınırının altında kalmıştır. Kamu çalışanları ve emekli için saptanan ücret artışı dişinin kavuğuna yetmez durumdadır. TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesabına göre kamu çalışanlarına ve emeklilere yapılan maaş artışı yeniden gözden geçirilmelidir.