Selahattin DEMİREL

Şerife Bacı'nın Mezarı Nerede?

Selahattin DEMİREL

  • 6102

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Şerife Bacı’dan bahsedilen, Kastamonu’daki Şerife Bacı Anıtı’na çelenk konulup konu hakkında konuşma yapılan bir haftayı geride bıraktık. Aslında acımasız çalışma şartları içinde çalışan kadınlarla simgeleşmesi gereken bu gün, riyakâr ve anlamından uzak kutlamalara da sahne olması açısından ibret verici özellikler taşıyabiliyor! Nasıl mı? Kimi, olaya sadece kadınlar günü olarak bakarak buradan feminizm güzellemeleri yapıyor, kimi de -özellikle erkekler- içindeki riyakâr romantiği çiçekçilerle buluşturup ne kadar da kadınlara saygılı bir insan olduğunu anlatmaya çalışıyor!

Hayat yolunda beraber yürüdükleri ya da öyle sandıkları erkekler tarafından öldürülen, tanıdık-tanımadık erkeklerin hayvanlarda bile olmayan bakış ve saldırıları karşısında sürekli bir korku, şüphe içinde yaşayan kadınlar, ablalarım, bacılarım! Sizlerin böyle güvensiz, gittikçe yaşaması daha da zorlaşan bir ortamda mutsuz, huzursuz hatta dürüst bir sevgiden uzakta yaşamanıza göz yumanları affetmeyin ama elinden gelenden fazlasını yapmaya çalışıp “Yazıklar olsun bana ki bu kötü bakışları değiştiremedim, bu olayların önüne geçemedim!” diye en sonunda hüngür hüngür ağlayan bir erkeği de ne olur affedin!

Evet, Şerife Bacı’dan bahsediyoruz ama iyi bir izah için yukarıdaki cümleleri de kurmak gerekiyordu.

İstiklâl Savaşı yıllarıdır… İşgal altındaki payitaht İstanbul’undan yine bu ülkeye ait olan silah ve mühimmatı Anadolu için “kaçıran” Kuva-yi Milliyeciler İnebolu Limanı’na geliyordu. Denizyoluyla İnebolu’ya kadar getirilen cephanenin orduya ulaştırılması karayoluyla olacaktı. Anadolu yolları bunun için çok iyi olmadığı gibi motorlu araç sayısı da yok derecesindeydi. Tek seçenek vardı: İnsan gücü.

Erkeklerin cephede olduğu bu zamanda bu yükü cefakâr kadınlar yüklenmişti. İşte Seydiler nüfusuna bağlı Şerife de bu kadınlardan biriydi.

İstiklâl Savaşı sırasında gösterdikleri fedakârlıktan ve gayretten ötürü unvan verilen şehirlerimiz arasında Antep, Urfa ve Maraş yer alıyordu. Bu şehirlerimiz işgale uğramıştı ve Ankara destekli çete savaşları sonunda emperyalist kuvvetleri, Fransızları püskürtmüşlerdi. Antep’te Şahin Bey’in, Karayılan’ın; Urfa’da işgalcilere karşı birlik olan şanlı çete direnişinin ve Maraş’ta Sütçü İmam’ın destanları İstiklâl mücadelemizin en yiğit sayfalarını oluşturur.

Kastamonu’ysa işgale uğramamış olmasına rağmen İstiklâl Savaşı’nda en çok şehit veren illerden birisiydi. Bu şehrin insanı fedakâr ve çalışkandı. İşgale uğramamıştı ama yurdun diğer taraflarında yanan ateşe duyarsız değildi.

Şehrimizi seviyoruz, bunu yaparken de şehitlerimizden çokça bahsediyoruz. Peki, ya o şehitlerin hikâyesi? Şerife Bacı’nın adını mahallelere, okullara, hastanelere verdik, peki, ama onun hatırasına saygıyı isim verip anıt dikmekle yerine getirebildik mi? Şerife Bacı’nın mezarı nerededir? Donarak şehit olan Şerife Bacı’nın ve çektiği kağnıda bulunduğunu bildiğimiz, üstündeki battaniyesini alarak mermiye sardığı çocuğu nerededir? Akıbeti ne olmuştur?

Ulaşabildiğim bilgiler; Şerife Bacı’nın, o zaman Devrekâni ilçesine nahiye olarak bağlı bulunan Seydiler’in Satı Köyü nüfusundan olduğu, cephane yüklü kağnının içindeki kız çocuğunun da adının Sıdıka olduğu ve Sıdıka’nın 1970’li yılların başında vefat ettiği şeklinde.

Şerife Bacı, kağnı arabasıyla yola çıkıp Kastamonu kışlası yakınında donarak şehit olduğunda sene 1921’dir. Şehit olmadan evvel son takatiyle kızı da donmasın diye üstünü kendi bedeniyle örter ve bu kahraman kadın o hâlde bulunur. Peki, böyle bir ortamda Şerife Bacı’nın yanında kimse olmadan yolda bulunması da bir o kadar ilginç değil mi? Bir bebek, bir kadın ve bir kağnı. Ya sonrası?..

Yine Şerife Bacı gibi kağnıyla cephane taşıyan Devrekânili Necibe Nine’den (İşitir) İnebolu’dan Ankara’ya kağnı arabalarıyla mühimmat götüren yöre kadınlarının verdiği mücadele hakkında yakınları neler dinlediler acaba?

“Şöyle şanlıyız böyle namlıyız” diye vatan-millet nutku çekmek kolaydır. Esas vatanseverlik bu gayretkeş insanların hatırasına sahip çıkmakla olur. Yerel yöneticilerimiz, ellerindeki imkânlarla bu işi bir somutlaştırsalar da en azından Şerife Bacı’nın mezarının yerini öğrenebilsek ve kendinden sonra öksüz yaşayan çocuğu hakkında bilgi alabilsek. İşte o zaman bu şehri ve ülkeyi hakkıyla sevmiş olmaz mıyız?

Yorumlar 2
yılmaz akarsu 27 Eylül 2018 16:38

resmi verilen cevap 06.09.2017 İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KASTAMONU VALİLİĞİ KÜRE KAYMAKAMLIĞI SEYDİLER KAYMAKAMLIĞI KONU; 1921 İL ŞEHİDİMİZ ŞERİFE BACININ ANA BABA ŞEHİT ESKİ EŞİ NİN KAMUYA MAL OLMUŞ BİR ŞEHİDİMİZ OLMASINA RAĞMEN ESKİ KÜRE İLÇESİNE BAĞLI İKEN YENİ SEYDİLER İLÇESİNE DAHİL OLAN SATI KÖYÜNDEN OLDUĞUNA GÖRE SATI KÖYÜNÜN İLÇE NÜFUS KÖY KÜTÜK DEFTERLERİNDE CİLT NUMARASI YAZILI OLAN ESKİ DEFTERDEN BAKILDIĞINDA BABASININ ANNESİNİN ADI VE ESKİ AİLE LAKAPLARI NIN YAZILI OLDUĞU 1905 TESCİL KAYDININ BABA HANESİ DEĞİLDE ŞEHİT EŞİ HANESİNE YAPILDIĞI BELGESİNE BAKILIP KAMUYA MAL OLMUŞ BU ŞEHİTİMİZİN NÜFUS KAYITLARININ İNCELENİP TARAFIMA YOLLANDIĞINDA İL VALİMİZE SUNUP ŞEHİT ŞERİFE BACIMIZIN ANITLARINA ESKİ AİLE LAKABI BABA ANA ADI İLE YAZILMASINI ARZ EDECEĞİMDEN ŞU AN SATI KÖYÜNÜN BAĞLI OLDUĞUY CİLT DEFTERİNDEN BİLGİLERİ İNSANİ AMAÇLI GÖNDERMENİZİ ARZ VE TALEP EDERİM SAYGILARIMLA TAŞKÖPRÜ BADEMCİ KÖYÜ MUHTARI YILMAZ AKARSU Belirtilmemiş Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Talep Alındı ---------------------------- 09.2017 Sistemdeki talep formunun incelenerek başvuru cevabının yasal süresi içerisinde sisteme girilmesini rica ederim. KASTAMONU VALİLİĞİ TAŞKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI Talep Yönlendirildi 26.09.2017 Seydiler Kaymakamlığının 26/09/2017 tarih ve 432 sayılı cevabi yazısı ilişikte sunulmuştur TAŞKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI KASTAMONU VALİLİĞİ Yönlendirlen Talep Geri Döndü 28.09.2017 Kurumun cevabı ektedir. Arz ederim. KASTAMONU VALİLİĞİ Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Talep Yönlendirildi 28.09.2017 Talep açılamamakta olup pdf veya word ortamında tekrar gönderilmesi gerekmektedir. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü KASTAMONU VALİLİĞİ Talep Yönlendirildi 28.09.2017 Genel Müdürlüğümüzün cevabi yazınızı açamadığı anlaşılmış olup, pdf veya word ortamında tekrar gönderilmesi gerekmektedir. KASTAMONU VALİLİĞİ TAŞKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI Talep Yönlendirildi 20.10.2017 DİLEKÇE SAHİBİNİN İSTEMİŞ OLDUĞU BİLGİLER NETİCESİNDE SEYDİLER KAYMAKAMLIĞINDAN BİLGİ İSTENMİŞ VE SÖZ KONUSU KAYMAKAMLIĞI YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN 26/09/2017 TARİH VE 432 SAYILI YAZISINDA İlçemiz Satı Köyü adı altında bir köy bulunmayıp yapılan inceleme neticesinde 1921 yılı İl şehidimiz Şerife Bacı'nın Seydiler nüfusuna kayıtlı olduğuna dair kesin kayda rastlanılmamıştır. Bilgilerinize arz ederim. Yusuf KAPTANOĞLU Kaymakam V. TAŞKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI KASTAMONU VALİLİĞİ Yönlendirlen Talep Geri Döndü 24.10.2017 Kurumun cevabı yukarıdadır. Arz KASTAMONU VALİLİĞİ Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Talep Yönlendirildi 25.10.2017 Sürec Tamamlandi Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü YILMAZ AKARSU Talep Sonuçlandı.

yılmaz akarsu 27 Eylül 2018 16:33

selahattin bey mezardan önce ana baba adını bulmak köyünü bulmak 1918 doğumlu kızını bulmak ma ne yazıkki küre seydiler kaymakamlığından resmi yazılı verilen cevap şerife bacının bir köyü bir ana bir babası yok vatan için ölüp baba ve şehit gazi eş topraklarını asker kaçakları almış olmalı

Yazarın Diğer Yazıları