Kitre bebekler ilgi odağı oldu

Kastamonu Günleri fuarında geleneksel el sanatçısı Nevin Tahtacı, kitre bebeklerle Kurtuluş Mücadelesi'ni tasvir etti.

  • 3093
Youtube Kanalı
Abone Ol

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan Nevin Tahtacı, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da, Mustafa Kemal Atatürk ve Şerife Bacılarla Cumhuriyet'e varmak" temasıyla hazırladığı maket sergisini Kastamonu Günleri'nde başkentlilerle buluşturuyor.

Tahtacı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Kastamonu fesi sanatçı tanıtma kartının bulunduğunu, 40 minyatür fes yaptıktan sonra kitre bebek yapımını öğrenmek için kursa gittiğini söyledi.

Tosya'da unutulmaya yüz tutmuş meslekleri anlatan sergi açtığını belirten Tahtacı, eğitmenine Kurtuluş Savaşı kahramanı Şerife Bacı'ya ilişkin çalışma yapmak istediğini söylediğini ve bir ekip kurduklarını dile getirdi.

Tahtacı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" sözünden yola çıktıklarına işaret ederek, Kurtuluş Savaşı'nda silahların 3 yıl boyunca kağnılarla İnebolu'dan Anadolu'ya taşınmasının hikayesini anlattıklarını söyledi.

"Unutulmaya yüz tutmuş eserleri, farklı alanlara taşımak istiyorum"

Projeyi hayata geçirmeden önce Çankırı, Kastamonu, İnebolu, Ilgaz ve Polatlı'ya gidip bilgi edindiklerini anlatan Tahtacı, araştırmaların ardından yapımına başladıkları kitre bebekleri 3 ayda tamamladıklarını dile getirdi.

Tahtacı, şunları kaydetti:

"Kurtuluş Savaşı'nı bilmeyen gençlerimize görsel olarak savaşı anlatmaya çalışıyoruz. Atölye açmayı planlıyorum, halk eğitimde hocalığa başlıyorum. İnsanlarla karşılık beklemeden her bilgimi paylaşmaya çalışıyorum. Kültür Bakanlığı sanatçısıyım, bir kızımızı da bu konuda yetiştiriyorum. Benden sonra bu sanat ölsün istemiyorum. Unutulmaya yüz tutmuş eserleri canlandırarak farklı alanlara taşımak istiyorum."

Yorumlar 1
Emin Eğri 19 Kasım 2023 13:02

Gerçekten harika el emeği ve geçmişimizi nasıl başladığını yeni nesillere aktarması açısından çok değerli bir çalışma. İnebolu ve Kastamonu müzeleri bunları alıp bir köşede sergilemelidir. O zamanki yaşam ile şimdiki hayat arasındaki farkı göstermesi açısından çok önemlidir.

Bakmadan Geçme