Baltacı, Kastamonu basınının sorunlarına değindi

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu yerel basınının yaşadığı problemi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye soru önergesiyle iletti.

  • 3290
Baltacı, Kastamonu basınının sorunlarına değindi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, ekonomik kriz ve Kovid-19 salgını karşısında ayakta kalmaya çalışan Kastamonu yerel basınının özellikle orman envali satış ihalelerinin ilanı edilmemesi konusunda yaşadığı problemi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesiyle iletti.

Soru önergesinde; kamu kurum ve kuruluşlarının uzun bir süredir resmi ilanları kamuya yük olarak algıladığına ve bununla birlikte resmi ilandan kaçınma eğilimi gösterdiğine dikkat çeken Milletvekili Hasan Baltacı, tahtaya asma, işleri parçalama, doğrudan temin ve acil alım gibi yöntemlerle ihalelerin ilan edilmesi geleneğinden uzaklaşıldığını belirtti.

Özellikle Orman Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki bölge ve işletme müdürlüklerinin basın örgütlerinin taleplerine rağmen çok uzun yıllardır orman emvali satış ilanlarını yerel basında ilan etmediklerine vurgulayan Milletvekili Hasan Baltacı, bu durumun ihalenin duyurulmasında yetersiz kalınmasına, sadece belli kişilerin bu ihalelere girmesine yol açarak kamu zararı doğmasına aynı zamanda da yerel basın kuruluşları için büyük bir maddi kayba dönüştüğünü ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den orman emvali satış ihalelerinin ilanlarının, ihalenin yapıldığı il ya da bölgedeki yerel gazetelerde neden yayınlanmadığını cevaplamasını isteyen CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, orman emvali satış ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanmaması sonucu belli isteklilerin ihalelere girmesi nedeniyle oluşan kamu zararının önüne geçmek, ihalelerin şeffaf bir şekilde tekrar yerel gazeteler aracılığıyla kamuoyuna duyurulmasını sağlamak için bakanlığın bir çalışmasının olup olmayacağını sordu.

ANADOLU’DA YÜZLERCE GAZETE EKONOMİK KRİZLE BOĞUŞUYOR

Ekonomik kriz nedeniyle maliyetleri son iki yılda iki katına çıkan, yarı yarıya azalan özel reklam gelirleri ise salgın süreciyle birlikte yok olan yerel gazetelerin, resmi ihale ilanlarının da keyfi uygulama ve yöntemlerle tırpanlanması sonucu karşı duramayacakları bir mali darboğaza itildiğini belirten CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı; “Havuz müteahhitlerinin milyonluk, milyarlık borçları tek kalemde silinirken Anadolu’da yüzlerce gazete üç kuruş vergi borcu var diye kapanmaya zorlanmaktadır. Yayınlarını günlükten haftalığa, renkliden renksize, 8 sayfadan 6 sayfaya düşürmek zorunda kalan Kastamonu basınımızın içinde bulunduğu durum, yaşanan zorluğu göstermektedir. Basın emekçilerimizin 10 Ocak 1961 yılından bu yana gururla kutladıkları Çalışan Gazeteciler Günü, son birkaç yıldır ekonomik sorunlar ve politik baskılar sonucu çok sayıda gazetecinin işsiz kalması nedeniyle ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ olarak anılmaya başlanmıştır. Birçok basın emekçimiz bu 10 Ocak’ı maalesef endişe içinde karşılamak zorunda bırakılmıştır. Bugün ülkemizde gazeteciler hem evrensel meslek ilkeleri açısından, hem de ekonomik haklar bakımından çok geri koşullarda mesleğini icra etmektedir. Ne yazık ki ülkemiz gazetecilerin nefes almakta zorlandığı, AKP’yi ve genel başkanını eleştiren her gazetecinin terörist ilan edildiği günlerden geçmektedir. Tarihin her döneminde gerçeği halka ulaştırmak için haber peşinde koşan gazeteciler, gerçeklerden korkanlar tarafından bugün daha çok hedef haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bu karanlık döneme karşın Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında mutlaka basın ve ifade özgürlüğü sağlanacaktır. Halkın haber alma hakkı için gecesini gündüzüne katan basın emekçileri asla unutulmayacaktır. 2021 yılında; her türlü engele, baskıya, sansüre, şiddete karşı direnen, kalemini satmayan, onu güçten değil doğrudan yana kullanan tüm emekçi gazetecilerimizin hak ettikleri değeri görmelerini temenni ediyorum. Gazetecilik denildiğinde 150 yıllık tarihiyle hep en önde olan Kastamonu basınının ve gazete dağıtıcısından, muhabirine, matbaacısından köşe yazarına kadar her bir ferdinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.