Cihat Sipahi, Güven Tazeledi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Olağan Genel Kurulu'nda mevcut başkan Cihat Sipahi, yapılan seçimler sonrasında güven tazeleyerek tekrar başkanlığa seçildi.

  • 347
Cihat Sipahi, Güven Tazeledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Olağan Genel Kurulu Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi.

Türkiye’nin tarımsal üretimde Dünyada 7’inci sırada olduğunu belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “Hükumet olarak ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Tarımsal nüfusu yerinde tutmamız lazım. Onun için son dönemlerde ciddi adımlar var. Köylerde yaşayan gençlerimiz için 30 bin TL’lik bir hibeden bahsettik. Bunu da umarım hayata geçireceğiz. Bu önemli. Önemli olan genç nüfusun orada kalması, toprağına bağlı kalmasıdır. Fakat bu sosyal bir şeydir. Köyden kente göç yalnızca bize özgü bir şey değil. Dünya’da daha önce bu olaylar yaşanmış ve Dünya’da kırsal nüfus yüzde 10’lara kadar gerilemiş. Bizde yüzde 20’lerde, Kastamonu’da yüzde 40’ların üzerindedir. Bu sosyal sorunu el birliği ile çözmemiz lazım” dedi.


“TARIMDA MAKİNELİ SİSTEME GEÇİLMESİ GEREKİYOR”
Kastamonu’da daha önce sarımsağında elle dikildiğini fakat gelinen süreçte teknoloji ile birlikte sarımsağın artık makineler sayesinde kısa sürede dikilebildiğini hatırlatan Çelik, “Yıllar ilerledikçe teknoloji de hızla gelişiyor. Tarımda ileri teknolojiyi bir an evvel hayata geçirmemiz lazım. Bu bazı yörelerimizde kendiliğinden oluyor. Eskiden sarımsak elle dikiliyordu. Bugün yarım günde dikmek mümkün. Yıllar geçtikçe bizde bu imkanları yakalıyoruz. Gelirlerimizi arttırırken, masraflarımızı da o ölçüde azaltmalıyız. Tarımda her türlü desteği veriyoruz. Diğer destekleri de arttırıyoruz. Bununla birlikte tarımda sulanabilir araziyi de arttırmamız gerekiyor” diye konuştu.

“KASTAMONU’DA KÖY NÜFUSU, YÜZDE 20 AZALDI”
Kastamonu’da son yıllarda köy nüfusunun yüzde 20 oranında azalma gösterdiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kastamonu İl Temsilcisi Cihat Sipahi de, Avrupa Birliği (AB) bütçesinin yüzde 45’inin tarımsal kalkınmaya ayrıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: 
“Eğitim-öğretim tarihinde 170 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Son yıllarda destekleme modellerinde değişim olmuştur. Ar-Ge tarımı ön plana çıkarılmıştır. Nüfusunun yüzde 42’si köylerde yaşayan Kastamonu göç verme hızı bakımından ilk sıralarda olup, 2007-2014 yıllarında ilimizdeki köy nüfusu yüzde 20 azalmıştır. Tarımda yeni teknik ve teknolojinin arttırılması için tarımda genç ve eğitimli çiftçilere ihtiyaç vardır. Tüm gelişmeler ışığında özellikle göçün engellenmesi için genç çiftçilere yönelik projelere önem verilmeli, özel destek programları uygulanarak, genç nüfusu tarımda tutmanın yolları aranmalı”

SİPAHİ, SEÇİMLERDE GÜVEN TAZELEDİ
Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisleri Odası’nın faaliyet raporu okundu. Seçimler ise, dün Oda binasında yapıldı. Kastamonu’da ilk kez Ziraat Mühendisleri Odası, 202 üyeye ulaşarak yönetim oluşturma şansı yakaladı. Yapılan seçimlerde Yönetim Kurulu asil ve yedek üye seçimi yapıldı. Kırmızı İş Merkezinde yapılan seçimlerde daha önce İl Temsilcisi olan Cihat Sipahi, güven tazeleyerek tekrar başkanlığına getirildi.

(İHA)