'Emekliye halini soran var mı?'

Başkan Kaya 'Emekli maaşını asgari ücret seviyesinin çok altında alan milyonlarca emeklimize halini soran var mı?' dedi.

  • 1673
'Emekliye halini soran var mı?'

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMEMEKDER) Kastamonu Şubesi tarafından, Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Toplantı Salonu’nda “Emeklilerin Sorunları İçin Toplanıyoruz” başlığı altında toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda emeklilerin sorunlarına değinen TÜMEMEKDER Şubesi Başkanı Hamdi Kaya şunları söyledi: “Bilindiği üzere emeklilerimiz, emekleri ile ödedikleriyle primleri ile ülkemizin ekonomi sine, teknolojisine, sanayisine velhasıl ülkemizin gelişip kalkınmasına en çok katkıda bulunmuş kesimdir. Fakat; ne yazık ki ülkeyi yönetenlerin yıllar boyu en çok mağdur ettiği kesimde emeklilerimiz olmuştur. Oysa; emeklilerimize ekonomik ve sosyal imkanlar sunmak, hak ettiği onurlu yaşamı sağlamak, sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Yıllardır siyasetçiler, her ne kadar emeklilerin sorunlarına duyarlı söylemlerle kamuoyu oluşturmuş olsalar da, iktidara geldiklerinde en çok mağdur ettikleri kesim maalesef emekliler olmuştur. Sağlık gibi anayasal bir hak alanında, emekliden katkı pay alınması ne demektir? Sağlık hizmeti en çok yaşlılıkta gerekli değil midir?” ifadelerini kullandı.

Dini bayramlarda verilen ikramiyenin enflasyona göre güncellenmesi gerektiğini söyleyen Kaya; “İntibak Yasası, mahkeme kararına rağmen 2002 yılından beri uygulanmıyor? Bütün emeklileri kapsayacak şekilde yeni bir İntibak Yasası'nın hazırlanmasının zamanı gelmedi mi? İşçi emeklisine ayrı, memur emeklisine ayrı, BAĞ-KUR emeklisine ayrı muamele insan haklarına aykırı değil mi? Bu farklılıkların ortadan kalkması gerekmez mi? Elektrik, akaryakıt, doğalgaz, fiyatlarında Avrupa'yı örnek gösteren siyasiler maaşlar konusunda, sendikal haklar konusunda neden Avrupa'yı görmezden geliyorlar? Avrupa'da emeklilerin sendikal hakları olduğundan haberleri yok mu? Emekli maaşını asgari ücret seviyesinin çok altında alan milyonlarca emeklimize halini soran var mı?” şeklinde konuştu.

emekliler

Belediyeden talepleri olduğunu vurgulayan Kaya; “Çevremizdeki illerde sosyal belediyecilik adına emeklilerimiz için Emekliler Evi vb. sosyal imkanlar sunulmuş, emeklilerimizin buralarda makul fiyatlara çay, yemek vb. hizmetlere ulaşması sağlanmıştır. Kastamonu Belediyesi'nden bu talebimize duyarlı olmasını beklemekteyiz. İlerleyen günlerde derneğimiz adına, Sayın Başkanımız Galip Vidinlioğlu'na bir dosya halinde bu talebimizi ileteceğiz. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi emekliler için adeta bir işkenceye dönüşmüş, bir göz muayenesi için bir aydan önceye sıra alamaz hale gelmiş durumdayız. Ultrason ve MR için ömrünüz yeterse 3 ay beklersiniz. Randevu gününüz geldiğinde, eğer bir mesaj ile randevunuz iptal edilmediyse gidip muayene olabilirsiniz. Derneğimiz adına, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili sorunları da iktidarın İl Başkanlığına ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne ayrıca iletmeyi de planlıyoruz” diye konuştu.

Hamdi Kaya son olarak; “İlimizin merkezinde yaklaşık 34 bin emeklimiz var. İlçelerimizle beraber bu rakam 100 bini aşmaktadır. Bu da nüfusumuza oranla Kastamonu'yu emeklisi en yoğun iller arasına sokmaktadır. Bu durumumuzu etkin olarak kullanmak, ancak ve ancak birleşerek bir güç oluşturmaktan geçer. Böylece, her geçen gün artan mağduriyetlerimizi gidermemiz ancak mümkün olacaktır. Herhangi bir siyasi görüşün taraftarlığının üstünde, partiler üstü bir bakışla emeklilerin hak ettikleri insanca bir yaşamın sağlanması adına birlik, beraberlik içinde hareket etme kabiliyetini göstermezsek, hak ettiğimiz hiçbir sonuca ulaşamayız. Yaklaşan seçimler öncesinde, emeklilerin haklarını, layık oldukları biçimde verecek olan siyasi oluşumu destekleme kararlığını gösterme irademizi bütün partilere hissettirmek zorundayız” dedi.

Nasrullah Gazetesi