Kastamonu'da 112 Çağrılarının Yüzde 87'si Asılsız

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, toplumda 112 bilincinin arttırılması hedefiyle bir alışveriş merkezinde etkinlik düzenledi.

  • 1159
Kastamonu'da 112 Çağrılarının Yüzde 87'si Asılsız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularına dikkat çekmek amacıyla, Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi’nde etkinlik düzenledi.

Acil sağlık hizmetlerinin yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz hizmet veren büyük bir sistem olduğunu vurgulayan Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, 112 acil sağlık hizmetlerinin amacının günün 24 saatinde acil sağlık hizmeti oluşan vatandaşlara kısa sürede ulaşarak tedavisinin en uygun şekilde yapılabileceği sağlık merkezine ulaştırmak olduğunu söyledi. 112 Acil Çağrı Hattı’nın hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken önemli bir hat olduğuna dikkat çeken Öztürk, “112 Acil Çağrı Hattı’nın hayati tehlike durumu olmayan kişiler tarafından meşgul edilmesi yüzünden acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada güçlük yaşıyoruz. Ayrıca yollarda ambülansların öncelikli geçişi için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambülanslara yol vermemesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu vakalara ulaşmamızı zorlaştırıyor. Sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışma kapsamında ‘112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambülansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi’ amacıyla medya kampanyası düzenledik” dedi.


KASTAMONU’DA 112 ÇAĞRILARININ YÜZDE 87’Sİ ASILSIZ
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü olarak acil sağlık hizmetleri kapsamında 43 ambulans, 7 hasta nakil aracı ve 2 UMKE aracı ile hizmet verdiklerini kaydeden Dr. Metin Öztürk, "Kastamonu’da 112 hizmetleri olarak vakaya ulaşabilirlik oranımız yüzde 100 olup, bu hizmetler için kişinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın herhangi bir ücret talep edilememektedir. 2015 yılı için yaklaşık 30 bin vaka taşıma kabiliyetine ulaşmış bulunmaktayız. Bu 30 bin vakaya karşılık 112 Komuta Kontrol Merkezimize 202 bin 722 kere arama yapılmıştır. Neredeyse her bir vaka için 7 arama gerçekleştirilmiştir. 12 ay boyunca 28 bin 381 vaka için görevlendirme yaptık. Ancak 1 yıl boyunca yapılan 202 bin 722 çağrının ne yazık ki yüzde 87’si asılsız ihbarlardan oluşuyor. Bu rakamlar ise 112 hizmetlerinde asılsız ve gereksiz aramaların ne derece yüksek olduğunun göstergesidir" diye konuştu. 

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)