Kastamonulular kendi fabrikasından şeker alamıyor

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Şeker Fabrikası'ndan şeker alamayan çekme helva imalatçılarını Meclis gündemine taşıdı.

  • 2769
Kastamonulular kendi fabrikasından şeker alamıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Şeker Fabrikası’ndan şeker alamayan çekme helva imalatçılarını Meclis gündemine taşıdı.

Şeker ile ilgili yaşanan krizi aylar önce Meclis’te gündeme getirip, iktidara uyarıda bulunduğunu hatırlatan Milletvekili Hasan Baltacı, AKP’nin gerek tarım gerekse ekonomideki tercihlerinin hem çekme helvanın tadını kaçırdığını, hem de çekme helva imalatçılarının şekerini düşürdüğünü söyledi.

Kendi fabrikasından şeker alamayan Kastamonuluların, şekerin nasıl yurt dışına gönderildiğini, aynı şekerin yandaş firmalara ucuz fiyattan yüklü miktarda nasıl satıldığını iyi bildiğini belirten Milletvekili Hasan Baltacı şunları söyledi;

“İMALATÇIYA VERİLMEYEN ŞEKER, YANDAŞA YÜKLÜ VE UCUZ FİYATTAN VERİLİYOR”

“AKP’nin gerek tarım gerekse ekonomideki tercihlerinin bedelini ne yazık ki üreticimiz ve vatandaşımız ödemeye devam ediyor. Ülkemizde ve seçim bölgem Kastamonu’da şeker ile ilgili yaşanan krizi aylar önce bu Meclis’te dile getirdim. Her geçen gün büyüyen bu kriz Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinden Çekme Helva’nın da tadını kaçırmış, helva imalatçısının şekerini düşürmüştür. Fabrikalarında şeker satışını durduran Türkşeker’in satışlarını Türk Şeker Tarım A.Ş gibi paralel bir şirket üzerinden yapma ve yerel üreticilere sınırlı mal verme kararı alması, ana hammaddesi şeker olan çekme helva imalatçılarını mağdur etmiştir. Yanı başındaki fabrikadan alamadığı şekerin yurt dışına gönderildiğini, yandaşlara yüklü miktarda ve düşük fiyattan peşkeş çekildiğini bilen Kastamonulular, AKP iktidarının helvasını yapacağı günü sabırsızlıkla beklemektedir.”

“ŞEKERİMİZ KİMLERE SATILDI CEVAP VERİLMELİ”

Kastamonu Şeker Fabrikası’nda yaşanan krizi daha önce Plan Bütçe Komisyonu’nda dile getiren ayrıca iki farklı soru önergesiyle gündeme taşıyan Milletvekili Hasan Baltacı, Bakan Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği soruların bir an önce cevaplanması gerektiğini de söyledi.

Kastamonu Şeker Fabrikası’nda üretilen şekerin hangi firmalara, hangi fiyattan satıldığının açıklanmasını isteyen Milletvekili Baltacı, “Kastamonu Şeker Fabrikası’nın şekeri kimlere satıldı, bakanlık mutlaka cevap vermeli” ifadelerini kullandı.