Kaymakam Pişkin, kendisine yöneltilen soruları cevapladı

Kastamonu'nun Tosya ilçesi Kaymakamı Pişkin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle alınan tedbirlere ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

  • 1660
Kaymakam Pişkin, kendisine yöneltilen soruları cevapladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin; “Tosyalı hemşehrilerimiz tarafından sıkça yöneltilen sorulara buradan cevap vererek vatandaşlarımızın aklındaki soru işaretlerini gidermek ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek istedim” dedi.

Kaymakam Pişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;

-Tosya’da son olarak bir fabrikada çıkan vaka sayıları insanları tedirgin etti. İlçe merkezinde yeni ilave tedbirler var mı?

Bu tekstil fabrikasında çalışıp da test sonucu pozitif çıkan vatandaşlarımızdan birkaç tanesinin aynı apartmanlarda oturuyor olması nedeni ile ilçe merkezinde değişik mahallelerden 3 apartamanı karantina altına aldık. Diğer taraftan daha önce köy muhtarlarımız için aldığımız yetki kararını, mahalle muhtarlarımız için de aldık. Buna göre; mahalle muhtarlarımız, kendi mahallelerinde daha önce alınan tedbir kararlarına uymayan vatandaşlarımızı, uyarılara rağmen aykırılıklarına devam etmeleri durumunda, tutanakla emniyet müdürlüğümüze bildirecek ve ilgili mahalle sakinleri hakkında idari yaptırım kararı uygulanacaktır. Ayrıca ilçe merkezinde işyerleri, maske ve sosyal mesafe denetimlerini daha da artırmak ve sürekli kılmak üzere var olan denetim çalışmalarımıza ilaveten 4’er kişiden oluşan iki denetim grubu daha oluşturduk.

-Maske satışına izin verildiği halde yine de temininde güçlük çekiyoruz. Maske dağıtımına devam edecek misiniz?

27 Mayıs Perşembe günü, vatandaşlarımıza ulaştırılmak üzere köy ve mahalle muhtarlarımıza 12 bin adet maske dağıtımı yaptık. Bugüne kadar toplamda işyerleri ve kamu kurumları hariç, sadece köy ve mahalle muhtarlarımıza vermiş olduğumuz maske sayısı 26 bin oldu. Bundan sonraki süreçte de Tosya Kaymakamlığı olarak maske dağıtımına devam edeceğiz.

-Bağlar-çarşı merkezi ve köyler-ilçe merkezi arasındaki seyahat kısıtlaması devam edecek mi?

Çarşı merkezi-bağlar ve köyler-ilçe merkezi arasındaki seyahat kısıtlaması kararımız devam ediyor. Köylerdeki çiftçilerimiz ve her haneden bir kişi olmak üzere vatandaşlarımız iki grup halinde haftanın belirli günlerinde (1.gruptaki köylerimiz çarşamba, 2. gruptaki köylerimiz ise cuma günleri) ilçe merkezine ihtiyaç duydukları malzemelerin temini için gelmeye devam edecekler. Bağlara, izin verilen günlerde seyahat serbest. Bağlarda kalmak isteyen vatandaşlarımız bağlarında kalabilir, kısıtlama sadece bağ ile şehir arasında gidiş-geliş yapmak isteyenlere yöneliktir.

-1 Haziran itibariyle kaldırılan seyahat yasağı gereği, başka yerleşim yerlerinden ilçemize gelmek isteyen vatandaşlarımız yine de seyahat izin belgesi almak zorunda mı?

Gelmek isteyen vatandaşlarımız artık seyahat izin belgesi almadan gelebilecek (65 yaş ve üstü hariç) fakat geldikleri andan itibaren 14 gün süreyle kendi ikametlerinde karantinalarını tamamlayarak sosyal izolasyonu sağlamak zorundadırlar. 11 Hazirana kadar geçerli olacağını söylediğimiz öğrenci yurdundaki karantina kararımız, İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda ev karantinasına dönüştürülmüştür. Keza ilçemizden de başka illere gitmek isteyen vatandaşlarımızın seyahatleri de izine veya belgeye tabi değildir (65 yaş ve üstü hariç).

-1 Hazirandan itibaren 18 yaş altı çocuk ve gençlerimizin çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arası dışarı çıkma hakları olduğu için çocuklarımızı o saatler arasında arabayla bağa götürüp getirebilir miyiz?

Bilindiği üzere çocuk ve gençlerimizin kısıtlamadan muaf tutuldukları günler (çarşamba ve cuma) ile İlçe Hıfzıssıhha Kurulunun bağlara gidişlere izin verdiği günler (salı, perşembe ve pazar) ne yazık ki örtüşmüyor. Bu aykırılığı ortadan kaldırmak ve bağa gidiş günlerini de çarşamba, cuma ve pazar olarak değiştirerek çocukların izin günleriyle örtüştürmek için yarın gerekli kurul kararı değişikliğini yapacağız. Yani bundan böyle çocuklarınızı pazar hariç, çarşamba ve cuma günleri belirlenen saat aralıklarında bağlara götürebilirsiniz.

-Köylere ve bağlara seyahat kısıtlamaları için öngörülen bir süre var mı? Köylerimize ve bağlarımıza hangi tarihten itibaren istediğimiz zaman gidebileceğiz?

Bunu tamamen salgının ilçemizdeki seyri belirleyecek. Vaka sayımızda yavaşlama veya stabil hale gelme söz konusu olursa, kısıtlamalar 15 Haziran itibariyle sona erebilir veya hafifletilebilir. Burada vatandaşlarımızın alınan tedbirlere karşı hassasiyeti, maske ve sosyal mesafe konusundaki dikkati ile yapılan bilgilendirme ve uyarılara gösterecekleri duyarlılık belirleyici olacaktır.

Bugün Tosya’da, ilçemizin nüfus ve ticari potansiyeliyle orantılı olarak mevcuttan daha yüksek vaka sayılarını konuşmuyor isek, bu tamamen duyarlı Tosyalı hemşehrilerimizin anlayışı ve fedakarlığı sayesindedir. Bu vesile ile sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum.”