'Kimse atalarımızı reyting için kötü gösteremez'

Sivil Toplum Kuruluşları, 'Kuruluş Osman' dizisinde Çobanoğulları Beyi Yavlak Arslan'ı tarihteki gerçek kimliğine ve yapısına ters düşecek şekilde gösterilmesine tepki gösterdi.

  • 2428
'Kimse atalarımızı reyting için kötü gösteremez'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan "Kuruluş Osman" dizisinde son birkaç bölümünde Çobanoğulları Beyi Yavlak Arslan’ı tarihteki gerçek kimliğine ve yapısına, tarihe ters düşecek şekilde gösterilmesine Kastamonulu Sivil Toplum Kuruluşları tepki gösterdi.

Toplantının sonuç bildirgesi, RTÜK başta olmak üzere ilgili yerlere ulaştırıldı.

Özel  bir televizyon kanalında “Kuruluş Osman” dizisinde son birkaç bölümünde Selçuklu Devleti’nin Beylerbeyi konumundaki Çobanoğulları Beyi Yavlak Arslan’ı gerçek dışı, tarihe ters düşecek şekilde gösterilmesine Kastamonulu Sivil Toplum Kuruluşları(STK) tepki gösterdi.

Yol-İş  Sendikası Konferans Salonu’nda düzenlenen tepki toplantısına Kastamonu’daki 21 ayrı kesimi temsil eden STK temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yol-İş 1 Nolu Sendika Başkanı Mehmet Çelik, konuyu yakından takip ettiklerini ve doğrusu üzüldüklerini söyledi. Çelik, tarihi dizilerin gerçekten uzak olmaması gerektiğini ve bu tür dizilerin çocuklar ve gençler üzerinde derin izler bıraktığını gördüklerini bunun için bu toplantının düzenlendiğini söyledi.

Sivil Toplum kuruluşlarının özel davetlisi olarak toplantıya katılan Türk Tarih Kurumu üyesi olan Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu’da  toplantıda Yavlak Arslan’ın kesinlikle dizide anlatıldığı gibi olmadığını hatta dizideki anlatılanın tam tersine vatan sever, beyliğine ve bu coğrafyaya çok ciddi faydaları dokunduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan Kastamonu Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Zafer Ergün’de, “Ben Taşköprü Muzaffereddin Gazi İlkokulunda okudum. Muzaffereddin Gazi adına Taşköprü’de ve Kastamonu’da o kadar çok tarihi eser varki. Dizinin yönetmeni ve senaristi kesinlikle bizim tarihi değerlerimiz üzerinden ticaret yapmaktadır. Biz Kastamonulular olarak buna müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan 21 ayrı kesimi  temsil eden STK başkanı ve temsilcileri sıra ile  söz alarak dizinin yayınlandığı kanala, dizinin yönetmen ve senaristine gerekli tepkinin gösterilmesi yönünde karar alındı.

Toplantıya; Yol-İş-1 nolu Sendika Başkanı Mehmet Çelik, Yol-İş-2 Nolu Sendika Başkanı Sadık Düzgün,  Kastamonu Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Zafer Ergün, Şeker İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, Tez-İş Sendikası temsilcisi Fevzi Habipoğlu, İYİ Parti Kastamonu İl Başkanı Mehmet Çıvgın, Kastamonu Esnaf Odaları Birliği(KESOB) Başkan Vekili Ali Ufuk Dravor, Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikası (KAMUSEN) Başkan Vekili Kamil Akgün, Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Cengiz Kapucuoğlu, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Berat Satıoğlu, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkan Vekili  ve Kastamonu eski Belediye Başkanı Süleyman Yücel,  Kastamonu Turizm Ekonomisi  Birliği(TUREB) Başkanı Zühtü Danacı ve Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen de İzzet Sarı katıldı.

Toplantı ile ilgili STK’ların ıslak imzalı bir şekilde hazırlanan sonuç bildirgesi de başta Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) olmak üzere ATV Genel Müdürü’ne, Turkuaz Yayın Grubu yönetimine ve  söz konusu dizinin yönetmeni ve senaristi Mehmet Bozdağ’a resmi olarak iletilmesi kararı alındı.