Milletvekili Baltacı, iktidarı sert dille eleştirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlarının 2021 yılı bütçelerinin görüşmeleri tamamlandı.

  • 2829
Milletvekili Baltacı, iktidarı sert dille eleştirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Berat Albayrak’ın istifasının ardından bu göreve getirilen Lütfi Elvan’ın katılımında gün boyu süren görüşmelerde yaptığı konuşmada iktidarı sert cümlelerle eleştirdi.

Komisyonda yaptığı sunumunda sıklıkla; öngörülebilirlik, şeffaflık, hesap verebilirlik kavramlarını kullanan Bakan Elvan’ı bu kavramlar üzerinden topa tutan Milletvekili Baltacı, Varlık Fonu başta olmak üzere pazarlık yolu ile ihale edilen aynı zamanda Kamu Özel İşbirliği yöntemiyle yaptırılan projelerle ilgili AKP’nin hesap verdiğine hiç rastlamadıklarını kaydetti.

Türkiye’nin her anlamda rahata kavuşması için bakan değişikliğinin yeterli olmayacağını, düzen değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Milletvekili Baltacı; “Bu ülkenin birbirine omuz atan bakanlara değil, üretene ve üretecek olana omuz verecek bir iktidara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Hasan Baltacı Plan Bütçe Komisyonu’nda şunları söyledi;

“TEK ADAM REJİMİNDE BİR GECE ANSIZIN OTURDUĞUNUZ KOLTUKLAR DEĞİŞEBİLİYOR”

"Öncelikle sayın bakana yeni görevinde başarılar diliyorum. Bu tek adam rejiminde bir gece ansızın oturduğunuz koltuklarınız değişebiliyor. Türkiye halen karanlıkta keyfinizce yönetmeye çalışıyorsunuz. Hâlbuki siz buradaki sunumunuzda öngörülebilirlik, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi kavramlardan bahsettiniz. Bundan 19 yıl önce partinizin kuruluşunda genel başkanınız da öngörülebilirlik, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi kavramlar üzerinden konuşuyordu. Eğer bu 18 yıllık iktidarınızı hiç yaşanmamış var sayarsak kendi içinizde gerçekten de tutarlı olduğunuzu söyleyebiliriz. Oysa 18 yıllık iktidar pratiğinize baktığımızda; Örneğin dipsiz karanlık bir kuyuya benzeyen Varlık Fonu konusunda hesap verdiğinizi hiç görmedik. Örneğin pazarlık yolu ile ihale edilen ve büyük çoğunluğu 5’li yandaş şirketlere verilen ihalelerle ilgili henüz hesap vermediniz. Şeffaflık diyorsunuz ama Kamu Özel İşbirliği Yoluyla yaptırılan yollar, köprüler ve hastanelerin sözleşmelerini bile açıklamadınız."

"DEVLET KURUMLARINDA LİYAKAT BİTMİŞKEN KİME NASIL GÜVEN VERECEKSİNİZ?"

"Yaptığınız sunumda sayın bakan güvenden bahsediyorsunuz ama sadece twitt attığı için ya da bir sokak röportajında düşüncelerini ifade ettiği için, muhalif yazar ya da siyasetçi olduğu için tutuklanan, soruşturmaya uğrayan, gözaltına alınan birlerce insan varken, yerel mahkemeler anayasa mahkemesi kararlarını tanımıyorken, muhaliflerin mülklerine el koyulabiliyorken, Merkez Bankası’nın döviz rezervleri eksiyi gösteriyorken, ucuz işgücü olarak piyasaya sürdüğünüz mülteci emeği ile sanayiyi ayakta tutmaya çalışırken, genç işsizlik oranı yüzde 30’ları geçmişken,  atama bekleyen on binlerce öğretmen, mühendis, sağlıkçı, tekniker, teknisyen varken, bu ülkenin gençlerinin yüzde 68’i başka bir ülkede yaşama hayali kuruyorken, devlet kurumlarında liyakat bitmişken, salgın döneminde üretim düşmüş, işsizlik artmışken 2021 yılı bütçesinde vergi oranları yüzde 16,7 artıyorken, kime nasıl güven vereceksiniz?"

“BU ÜLKENİN BİRBİRİNE OMUZ ATAN BAKANLARA DEĞİL, ÜRETECEK OLANA OMUZ VERECEK BİR İKTİDARA İHTİYACI VAR”

"İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz artık döviz, faiz ve enflasyon denklemiyle çözülemeyecek kadar derinleşmiştir. Daha fazla vergi toplamakta çözüm olmayacak. Çünkü artık kimsede kan alacak damar kalmadı. Son günlerde yargıda ve ekonomide yapılacağı söylenen reformlar da kimseyi ikna etmeyecek. Çünkü artık bakan değişikliği değil düzen değişikliğine ihtiyaç var. Reformlara değil köklü çözümlere, ekonomide ve yargıda esaslı devrimlere ihtiyaç var. Büyük sermaye gruplarının değil, işçilerin, emekçilerin, çiftçilerin, kadınların ve gençlerin güvene ihtiyacı var. Bu ülkenin birbirine omuz atan bakanlara değil, üretene ve üretecek olana omuz verecek bir iktidara ihtiyacı var."

“ÖNGÖRÜLEBİLİR OLAN TEK BİR GERÇEK VAR O DA MUHALEFET KOLTUKLARI SİZ BEKLİYOR”

"Bu ülke daha fazla saray entrikalarını seyredemez. Son olarak şunu söyleyebilirim; Bugünden garanti olan, açık ve şeffaf olan ve öngörülebilir olan tek bir gerçek var o da sayın bakan muhalefet koltukları siz bekliyor diyebiliriz."