Temür'den Basın Açıklaması

Memur-Sen, sendikal geleneğe yeni bir anlayış getirdi.

Temür'den Basın Açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Büro Memur Sen Şube Başkanı Mehmet Ruhi Temür’den Basın Açıklaması
Şube Başkanı Temür Sendikamızın Genel Başkanı, aynı zamanda hemşerimiz olan Yusuf Yazgan'ın 07 şubatta ilimizi ziyaretleri bizleri memnun ettiğini ancak Genel Başkanımızın memurlar ile ilgili alınan haklar ve bundan sonraki mücadelelerimiz ile ilgili bizlere ve kamuoyuna verdiği bilgiler, bazılarını rahatsız etmiş olmalı ki yine sadece laf üretmeye başlamışlar, bardağın boş tarafına boş boş baktığını söyledi.

Memur-Sen, sendikal geleneğe yeni bir anlayış getirdi. Ülkenin devasa sorunlarına karşı bugüne kadar sendikaların aldığı tavır “Yanlış yapıyorsunuz, ihanet ediyorsunuz.”dan öteye geçmiyordu. Memur-Sen’le birlikte ‘teklif sendikacılığı, çözüm sendikacılığı’ ortaya çıktı. Elini taşın altına koyan, sorumluluk alan, öneri getiren ve “birlikte yapabiliriz, başarabiliriz” diyen bir sendikal anlayış gelişti.
Sendikamız, kuruluşundan itibaren tanımladığı kendine özgün sendikal anlayış doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bizim anlayışımıza göre sendikalar sadece üyelerinin haklarını savunmak için değil, aynı zamanda tüm insanlarımızın ahlaki, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini savunmak ve yüceltmek sorumluluğundadırlar. Bu bağlamda, kurulduğumuz ilk günden beri bir yandan kamu çalışanlarımızın haklarını savunurken diğer yandan da ülkemizin daha fazla demokratikleşmesi, kalkınması, insan hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi gibi konularda sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Ayrıca üyelerimizden aldığımız güç ve onların desteği ile ülkemizde ve dünyada gelişen olaylara karşı gerekli sivil tepkimizi gösteriyoruz.
Teşkilatımızın gücünden aldığımız destekle ve ortaya koyduğumuz başarılı mücadele neticesinde elde ettiğimiz kazanımlar sayesinde, üye sayımızı her yıl düzenli olarak arttırdık ve 2012 yılında genel yetkili sendika olduk. Büro Bankacılık ve Hizmet Kolu’ndaki bu yetkimizi, 2013 yılında da 48 bini aşan üyemizle perçinledik. Şu anda ise üye sayımız 56 bini geçmiş durumdadır. geçen yıl ilk defa toplu sözleşme masasına oturduk.
Memur için gelecek iki yılın kaybedildiğini bildirerek sendikamızın imzalamış olduğu toplu sözleşmeyi çadır tiyatrosuna benzetilerek küçümsenmiştir…. !! Oysaki Türk Büro sen toplu görüşmelerin başladığı 2002 yılından 2012 yılına kadar yetkili sendika olarak defalarca hükümetlerle oturup toplu görüşme yapmıştır. Bu güne kadar sözleşme masasından hangi kazanımlarla kalkmışlardır. Taban aylık 1978 yılından 2013 yılına kadar 1027 liraya çıkmış ve hiç bir zaman artış 50 TL’nin üzerine çıkmamıştır. Biliyoruz ki memur emeklileri ile işçi emeklileri arasındaki maaş ve tazminat uçurumuna bir çözüm bulmamışlardır.
Bizim 2013 yılı toplu sözleşme masasında memur taban aylığına alınan 175,00 TL zammı hangi yüzle küçümsüyorsunuz. 4688 sayılı kanun kapsamında toplu sözleşmenin hayata geçirildiği 2002 yılından bu yana (yani 12 yıldır) ilk defa doğrudan taban aylığa mahsus bir artış yapıldığı gerçeğini göz ardı edenlerin taban aylığa 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere ve tek seferde yapılan brüt 175, net 123 TL tutarındaki artışın sadece maaş artışı değil, emekli ikramiyesi ve emekli maaşı artışı anlamına geldiğini görmememsi/görememesi bilgisizlik mi, basiretsizlik midir? Kaldı ki bu toplu sözleşme ile taban aylık kat sayısındaki artışın %17,03 düzeyinde gerçekleştiği ve bu oranın son 10 yıllık dönemde taban aylık kat sayısındaki artışın yaklaşık 3 katı seviyesinde olmuştur. Bu, Karabacakoğlu’nun ifade ettiği gibi “çadır tiyatrosu” değil, 10 yıldır Türk Büro-Sen tarafından kazanılamayan hakların kazanılmasıdır. Bu mudur başkaca menfaatler alarak memuru satmak… Eğer bu satmaksa şimdiye kadar siz hangi menfaatler karşılığı bu hakları almadınız. Sendikacılık çamur atmak değildir. Sendikacılık çalışanın hakkını her yerde savunmak, her yerde istemektir. Hiçbir zaman güncel siyasi politikalarla sendikacılık yapılmaz. Sendikacılık ancak mücadele ile yapılır. Fazla mesailerin elimizden alınmasına tepki olarak Genel Başkanımız Yusuf Yazgan İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş eylemi yaparken sizin genel başkanınız ne yaptı? Fazla mesailerin alınması için sendikamız tüm gücüyle çaba sarf etmektedir. Eğer siz de bu çabaya katkıda bulunmak istiyorsanız gelin haklı mücadelemize destek verin.
Şayet işin ehli olsaydınız toplu görüşmelerin başladığı 2002 yılından bu tarafa taban aylıkların bu denli düşük olmasına bir çözüm bulurdunuz.
Diğer taraftan kadroya geçirilmelerine ilişkin mücadelemizden halen vazgeçmediğimiz 4/C statüsündeki kamu görevlilerinin maaşlarına yönelik zam, eş ve çocuk yardımından yararlanma hakkı kazanımların 4/C statüsündeki personelin maaş ve ücretlerinde % 40 lara varan artışların elde edilmesini sağlamıştır.
Büro Memur-Sen olarak bizim şekerle horozla kaybedecek vaktimiz yok, biz vakti zamanında alamadığınız hakları bir bir almakla meşgulüz. Çok şükür sendikamız hem yetkili, hem de etkilidir.
Biz komedi filmi çevirmiyoruz. Yıllardır alınamayan memur haklarının alınması için her ortamda (başbakan, bakan, müsteşar, genel müdür düzeyinde) ciddi mücadeleler veriyoruz. Bu tutumumuz çalışanların sorunlarını ne kadar ciddiye aldığımızın açıkça göstergesidir.
Hepimizi mutlu kılan, onurlandıran, sendikamıza kem gözle bakanların umutlarını tüketen bu muhteşem manzarayı bir kez daha hatırlatmak isterim. Öncelikle hizmet, değerler, sorumlu sendikacılık anlayışından asla taviz vermeyeceğiz.  Bilinmeli ki “Ağacı seyreden, ormanı göremez.”

Bizler başarılı bir yolculuk yapıyoruz, varış noktasına daha varmadık. 56 bin üyemizle çalışanların etkili ve tek yetkili sendikası olarak; “karşılaşılan her bir engel, kararlılığımızı daha da güçlendirir” düşüncesi ve bilinciyle  mücadele vermeye devam edeceğiz.
Çalışanların bize vermiş oldukları yetkiden aldığımız güçle, haklarımızı bir bir kazanmak için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

MEHMET RUHİ TEMÜR
BÜRO MEMUR-SEN KASTAMONU ŞUBE BAŞKANI