Trafik Sorunu Çözülüyor

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, temizlik konusunda yürüttükleri çalışmalarla, Türkiye'nin en temiz şehri olmaya aday olduklarını söyledi.

  • 1322
Trafik Sorunu Çözülüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


TÜRKİYE’NİN EN TEMİZ ŞEHRİ, KASTAMONU OLACAK
TAHSİN BABAŞ, BELEDİYE EKİPLERİNİN TEMİZLİK ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Belediye Başkan Babaş, Kastamonu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmaları yerinde inceledi. Çöp konteynırları ile Çöp araçlarında zamanla oluşan kötü koku ile işçilerin ve vatandaşların sağlığı açısından köpük sistemine geçtiklerini belirten Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Konteynırları, köpük yöntemiyle temizleyeme başladık. Yerinde çöp konteynırı da, bu sistem ile temizleniyor. Köpük sistemi doğaya zarar vermiyor. Hem dezenfekte ediyor, hem de temizliyor konteynırları. Aynı şekilde arabalarımızda da dezenfekte ediyor ve temizliyoruz. Bu çok önemli bir sistem. Her sokakta, her mahallede konteynır var. Belki çocuklarımız gidip elini de sürebiliyor veya dokunabiliyor. Bizde bunlar için bir sistem geliştirdik. Uygulamaya başladık. Bundan sonra da sürekli bir şekilde, devamlılık arz eden bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Ayda bir kere illaki köpükle konteynır temizlenecek, konteynırın kirlik derecesine bakacağız. 1-2 dakika da konteynır temizleniyor, sonra da köpükler doğadan kayıp oluyor. Doğaya zarar vermeyen bir sistemdir” dedi.

“ŞEHİRDEN, AMBALAJ ATIKLARI TOPLANACAK”

Kastamonu’da İnönü Mahallesinde daha önceden başlattıkları projenin devam ettiğini belirten Tahsin Babaş, 60 noktaya kuracakları mavi konteynırlarla ambalaj atıklarının toplanacağını belirterek, “Aslında, bunu firmanın yapması gerekiyor. Ama biz, kendimiz direk olarak yapacağız. 400 adet mavi konteynırları ambalaj atıkları için alacağız. Mayıs ayının içerisinde ambalaj atıklarını toplayacak konteynırlar geliyor. Mühim olan ambalaj atıklarının yerinde toplanmasıdır. Bu, çok önemlidir. Ambalaj atığının transfer merkezine gitmemesi hususunda çok özen göstereceğiz. Halkımızı bu konularda bilinçlendireceğiz, halkımıza anlatacağız. Ambalaj atıklarınızı bir poşete koyup, mavi bidonlara atın diyeceğiz. Bunun reklamlarını halkımıza yapacağız, hem de duyuracağız. Yoksa 15 senelik hizmet edecek tesisimizin ömrü düşer. Bu nedenle ambalaj atıklarımızı ayrı toplanması ve aynı konteynırlara atılması çok önemli. Halkımıza güveniyorum. Halkımız, bunları ayrıştırır ve gerekli şekilde yerine atar” şeklinde konuştu.

“ŞEHRİ, HER GÜN 100 KİŞİ TEMİZLİYOR”

Kastamonu Belediyesi bünyesinde şehirde her gün yaklaşık 100 kişinin görev aldığını ve bunların da şehri en ücra köşesine kadar temizlediğini belirten Başkan Babaş, “75 belediye personeli, 25’te toplum yararına çalışma programı personeli çalışıyor. Temizlik elemanı konusunda mahalle bazında her yere girmemiz lazım. Cadde boyunda görüyorsunuz, günde 4 defa aynı yeri süpürmek zorunda kalıyoruz. Sigara izmarit kutularını çoğaltacağız, çöp bidonları çoğaltacağız. Halkımızdan tek istediğim sigara izmaritlerini yollara atmayın. İzmarit bidonlarına atın veya çöp tenekelerine atın. Dereye atmayın. İlimizi temiz tutalım. Elimize geçen her şeyi sokaklara atmayalım. Esnaflarımız olsun, vatandaşlarımız olsun bu çöp konusunda veya çöp toplama konusunda yardım isterse, yardıma hazırız. Gerekli yardımı çöp konteynırı olsun, çöp bidonu olsun gerekli yardımı veririz” diye konuştu.

“KARAÇOMAK BARAJINDA, HERHANGİ BİR SORUN YOK”

Karaçomak Barajında havaların ısınmasıyla birlikte bazen kokunun oluştuğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Babaş, “Karaçomak Deresinin her iki tarafından kanalizasyon kolektör hattı geçiyor. Kolektör hatlarında atık su giderken, belli bir nokta da hidrojenle, sülfürün deşarj edilmesi gerekiyor. O civarda da bacalar var. O bacalardan mecburen bu hidrojen sülfürik asit çıkmak zorunda. Bu fizik kuralıdır. Bu da nereden olacaktır, kanalizasyon kolektör bacalarından. Bazen çoğaldığı zaman hidrojen sülfürik asit miktarı, orada bacalardan çıkan gaz belli bir miktar dışarıdaki insanların bunu algılamasına neden oluyor. Sistem de bir sorun yok, şehrimizde şu anda bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

“YOL SÜPÜRME İŞLEMLERİNİ YOĞUN SAATLERDE YAPMIYORUZ”

Yol süpürme işlemlerini yoğun saatlerde yapmadıklarına işaret eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, şöyle konuştu: “Çöp toplama işi, genellikle gece saatlerinde yetişmeyebilir. Bu seferde çöp birikmesiyle ilgili şikayetler gelir. Akşam 07.00 ile 09.00 arası çöpler alınıyor. Akşam saatlerinde vatandaşlarımız çöplerini dışarı çıkarıyor, bizde onları alıyoruz. Aynı uygulamayı Kuzeykent Mahallesinde de başlattık. Bulvarlarda konteynırların gözükmesi iyi değil. Şehrin temizliğiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Bu yüzden yol süpürme ve çöp toplama işini yoğun saatler dışında yapıyoruz”

“KÖPEKLERE, ÇİP UYGULAMASI GELİYOR”

Kastamonu’da sahipli sahipsiz köpeklere çip uygulaması getireceklerini ifade eden Başkan Tahsin Babaş, şöyle konuştu: “Toplumun bire bir ilişki kurduğu insanlarla ilgili, öncelikle misyonumuzu tamamlamamız lazım. Büyük projeler de yapıyoruz. Ama şu anda insanlar yaşarken, gerekli olan her şeyle ilgili çalışmalar anında yapmamız gerekiyor. En çok gelen ikinci sıradaki şikayet sokak hayvanlarıydı. Şimdi hayvan barınağına gidiyorum. Orada bir çip uygulayacağız. Yani bölgedeki köylerde bütün köpeklere çip takacağız. Şimdi şurada köpeği gördük. Baktığın zaman kimin köpeği olduğu anlaşılacak. Çip söyleyecek. Yaklaşık 5 bin civarında çip uygulaması yapacağız. Kalıcı bir şeyler yapılmazsa, bu olayların çözümlenmesi zor. Budamış, Alparslan, Kıyık, Sardısarayı, Çerçiköyü, Taşlık, Dereköy, Hacıbey, Elyakut, Akdoğan gibi bölgedeki tüm köylerdeki köpeklere çip kakacağız. Bilgisayar sistemiyle oluyor. Şehre geldiği zaman köpek veya getirildiği zaman veya başıboş bırakıldığı zaman köpeğin kimin olduğu belli olacak. Köpeği bıraktığı zaman anlayacağız. Niye bıraktı, niye sahip çıkmıyor. Yoksa başka türlü bu sorunların çözümünü bulmak zor olur. Hepsini alıp götürüp, bakma imkanı yok. Allaha şükür şehir tertemiz. Hepsini gerekli şekilde aldık, kısırlaştırılmalarını yaptık, tedavilerini yaptık. Sonra doğal ortamlarına bıraktık. Tedavi ediyoruz, bakıyoruz sonra da doğal ortamına bırakıyoruz. Mevzuat ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz”

“OTOPARKLARIN, MAYIS AYINDA İHALESİ YAPILACAK”

Kastamonu’nun diğer başta gelen sorunlardan bir tanesi de trafik olduğunu belirten Babaş, şunları söyledi: “İnşallah bu yıl sonuna kadar trafiği de halletmiş olacağım. Otoparklarımızı biran önce bitirebilirsek, o konudan da Kastamonu halkı biran önce kurtulur. En önemli şey benim için otopark. Devamlı vurguluyorum. En azından bu otoparkların ikisine de başlıyoruz. En azından bu iki otopark 600 araç kapasiteli. Şehir Parkı da, 8.5 milyon TL’lik bir proje. Belediye önü 10 milyon TL’lik bir proje. Arkadaşlar, bunların hepsini hazırladık, finans kaynaklarını belirli bir yere getirdik. Yapımına başlayacağız. İnşallah Mayıs ayının 15’inde ihaleye çıkacağız”

“KASTAMONU’YA EN AZ 4 YILDIZLI BİR OTEL KAZANDIRACAĞIZ”

Uzun zamandır sürdürdükleri çalışmalar neticesinde Kastamonu’ya en az 4 yıldızlı bir otel kazandırmayı planladıklarını ifade eden Tahsin Babaş, bu kapsamda çalışmaları sonuna geldiklerini söyledi.
Geçtiğimiz aylarda eski KASKİ binasını otel yapılması şartıyla ihale ettiklerini açıklayan Tahsin Babaş, şunları kaydetti: “Ankara’da yüklenici firmayı ziyaret ettim. İlk işim hazırlanan projeye bakmak oldu. Projeyi, çok güzel buldum ve beğendim. Tasarımını ben vermiştim. Şimdi orada yapılacak otel konsepti hem alışveriş merkezi tipinde, hem otel hem de rezidans şeklinde olacak. Kastamonu’ya müthiş bir ivme kazandıracak proje. Böyle bir projeye güney kesiminde ihtiyaç vardı. Şimdi detayları konusunda çalışıyoruz. Onlar şöyle bir teklif dile getirdiler. Yeni bir cami yapmak istiyoruz dediler. Hatta bu camiyi büyütelim uygun bir yer gösterin diyorlar. Böyle bir düşünceleri var. Ama toplumsal bir birliktelik olmadan herhangi bir şey söylemedim. Ama proje çok güzel olmuş. Yaklaşık 50 milyon TL’lik bir proje. Basit bir proje değil. 50 bin metrekare inşat alanı olan bir proje. Otel, en az 4 yıldızlı, 250 yataklı olacak. Salonlarından tutun da artık, 4 yıldızlı bir otelin konseptinde ne varsa burada da aynıları olacak”

“SPOR TOTO, KASTAMONU’DA 4 TANE SEMT SAHASI YAPACAK”

Spor Toto’nun Kastamonu’da 4 tane semt sahası yapacağını açıklayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, bu kapsamda Ankara’ya giderek Spor Toto ile protokol imzaladıklarını ifade etti. Spor Toto tarafından yapılacak 4 tane semt sahasının yaklaşık maliyeti 600 bin TL civarında olduğunu anlatan Başkan Babaş, “Yaklaşık 600 bin lira civarında bir bedel ile Kastamonu’da semt sahaları yapacağız. Şu anda yerlerini belirledik. Çok kısa bir zamanda başlayacağız. Bir tanesi Doğakentte, biri Esentepe Mahallesinde, bir tanesi Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde ve diğeri de Kuzeykent Mahallesinde TOKİ Konutlarının alt kısmında olacak. Kastamonuspor’un da, sentetik alanı kaldırıp, doğal çim yapılacak” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN SU ŞİKAYETİ ÜZERİNE MUSLUK SUYUNU DENEDİ

Yaptığı incelemelerde sırasında yanına gelen bir vatandaşın içme sularıyla ilgili şikayetini göz önünde bulunduran Belediye Başkanı Tahsin Babaş, vatandaş ile birlikte evine kadar gidip, musluk suyunu denedi. Bardağa konulan musluk suyunu ilk önce yanında bulunanlara veren ve içmelerini söyleyen Başkan Babaş, herhangi bir kokunun gelip gelmediğini sordu. İçme suyunu basın mensuplarına da değerlendirttiren Başkan Babaş, son olarak musluk suyundan kendisi de içerek, vatandaşların güven içerisinde musluk suyunu içebileceklerini söyledi.

Musluk suyundan geldiği iddia edilen kokunun psikolojik olduğunu ve ağız alışkanlığı nedeniyle tadının farklı algılanabileceğini söyleyen Başkan Babaş, “Ben, hayatımda hiç hazır su alıp içmedim. Her zaman musluk suyu içiyorum. Şimdiye kadar Allah’a şükür bir sorunla karşılaşmadım. Halkımız, güvenle musluk suyunu içebilirler. Hiçbir sıkıntı ve sorun yoktur. Çünkü en son teknoloji ile yapılan ve Türkiye’nin en iyi arıtma sistemi Kastamonu’dadır. Bu yüzden vatandaşımız güvenle musluk suyu içebilir. Musluk suyundan farklı kokuların geldiğini veya klorun fazla olduğunu söyleyenlerde, ağız alışkanlığından kaynaklı tat değişikliği olabilir. Bunun dışında bir sorun yoktur” dedi.

“KASTAMONU’DA TARİHİ KONAKLARI AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

İncelemelerinin ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Belediye Başkanı Babaş, burada Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ile görüştü. Yücebıyık, Kastamonu’da yürüttükleri çalışmalar hakkında Başkan Babaş’a bilgiler vererek, tarihi eserlerin restorasyonunun zaman aldığını belirtti. Tarihi eserleri restore etmekle veya ayağa kaldırmakla işin bitmediğini söyleyen Yavuz Yücebıyık, restore ettirilen eserlerin çevresiyle de bütünlük kazanması gerektiğini söyledi. Bu tür çalışmaların geçmiş yıllarda yeteri kadar yapılamadığına dikkat çeken Yavuz Yücebıyık, hazırlanan projelerle bunun aşılacağına inandığını fakat başarılı olabilmek için çok çalışılması gerektiğini kaydetti. Eski eserlerin restorasyonlarının dışarıdan görüldüğü gibi yeni bir bina yapmaya benzemediğini vurgulayan Yavuz Yücebıyık, “Nasrullah Camimiz, sürekli bize soruluyor ne zaman bitecek diye. Bana göre, 1 yıldan fazla sürecek. Çünkü caminin içerisinde yaptığımız kalem işler var. Bir sürü yaptığımız işler bulunuyor. Bunların hepsi projelendiriliyor. Bunlarda Anıtlar Yüksek Kurulu’na gönderiliyor. Kurul kabul ederse ancak öyle devam edebiliyoruz. Yakın zamanda caminin dış cephesine başlayacağız. Ama yaklaşık restorasyon 1 yıl kadar sürecek” dedi.

Yanık Han’ında ayağa kaldırılması gerektiğini söyleyen Yavuz Yücebıyık, özel mülkiyet olduğu için Vakıflar Bölge Müdürlüğünün bu konuda bir şey yapamadığını ve bunun yerel yönetimlerle çözülebileceğini belirtti.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, göreve geldikten sonra tarihi ve kültürel yapıları büyük önem verdiklerini ifade ederek, Kastamonu Belediyesi olarak çok sayıda konak aldıklarını ve bu konukları restore ettirerek Kastamonu’ya kazandırdıklarını kaydetti.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)