'Yabancıların Türkiye'den edindiği toprak miktarı arttı'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 2003'den bu yana yabancıların Türkiye'den edindiği toprak miktarının katlanarak arttığını söyledi.

  • 2109
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Yabancıların Türkiye'den edindiği toprak miktarı arttı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, yabancı ülke vatandaşlarına toprak satışını kolaylaştıran 4916 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 2003’den bu yana yabancıların Türkiye’den edindiği toprak miktarının katlanarak arttığını söyledi.

TAPU Kadastro Bilgi Sistemi’nin (TAKBİS) kayıtlarına göre, yabancı uyruklu kişilerin 2002 ile 2020 yılları arasında Türkiye’den toplam 24 milyon 148 bin metrekare büyüklüğünde arsa, arazi, tarla bağ ya da bahçe edindiğini açıklayan Milletvekili Hasan Baltacı, toprak satışının ülkeye yabancı sermaye çekmenin aracı olarak kullanıldığını belirtti.

Yabancılara satılan toprağın toplam yüzölçümü büyüklüğüne göre sıralandığında Suudi Arabistan’ın öne çıktığını vurgulayan Hasan Baltacı, Suudi Arabistan vatandaşlarının son 18 yılda Türkiye’den toplam 2 milyon 831 metrekare büyüklüğünde taşınmaz satın aldığına işaret etti. Milletvekili Baltacı, 2 milyon 555 bin metrekare yüzölçümü büyüklüğünde taşınmaz satın alan Ürdün vatandaşlarının ise bu sıralamada Suudi Arabistan vatandaşlarını takip ettiğini kaydetti.

“YERLİ VE MİLLİYİZ DİYENLER ÜLKE TOPRAKLARINI PARSEL PARSEL SATIYOR”

Her fırsatta yerlilik ve millilik vurgusu yapan AKP’nin ne kadar yerli ve milli olduğunu bu rakamların ele verdiğini ifade eden Milletvekili Hasan Baltacı; “Kasım 2002’den bu yana Cumhuriyetin kazanımlarını hayırsız evlat gibi satarak iktidarını ayakta tutmaya çalışan AKP, vatan topraklarını da parsel parsel satmaktadır. AKP’nin göreve geldiği günden bugüne, 18 yılda; 24 milyon 128 bin metrekare büyüklüğünde taşınmaz yabancı uyruklu kişilere satılmıştır. Şubat ayı başında bu rakamın 21 milyon 554 bin 376 metrekare olduğu dikkate alındığında sadece son 10 ayda yabancı kişilere 2 milyon 573 bin 642 metrekare büyüklüğünde taşınmaz satılmıştır. Taşınmaz satışı yurt dışından sermaye çekmenin aracı olarak kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Yerli ve milli olduklarını söyleyenler, yerliyiz ve milliyiz diyenler ülke topraklarını parsel parsel satmakta, elden çıkarmaktadır. Bu kabul edilebilir değildir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak özellikle Kanal İstanbul başta olmak üzere rant projeleriyle ilişkili taşınmaz satışlarını yakından takip ettiğimizin bilinmesini istiyoruz. Ve iktidarı bir kez daha yabancılara taşınmaz satışı konusunda uyarıyoruz” diye konuştu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın bu konuda ki açıklamaları Halk TV’de İrfan Değirmenci’nin sunduğu ana haber bültenine de konu oldu.