Yardım malzemesi taşıyan tır, Suriye'ye hareket etti

10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde aralarında Kastamonu'nun da bulunduğu 81 ilden 350 insani yardım malzemesi taşıyan tır Suriye'ye hareket etti.

  • 2196
Yardım malzemesi taşıyan tır, Suriye'ye hareket etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İHH İnsani Yardım Vakfı'nca "Rotamız İyilik, Yükümüz İnsanlık" kampanyası kapsamında 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde aralarında Kastamonu’nun da bulunduğu 81 ilden 350 insani yardım malzemesi taşıyan tır Suriye'ye hareket etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Kastamonu Şubesi tarafından Kuzeykent Ulu Camii’de düzenlenen törenle 1 tır, Suriye'ye uğurlandı.

İHH Kastamonu Şubesi Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu, yaptığı açıklamada, her yıl İnsan Hakları Günü'nde program düzenlediklerini, Suriye'yi ve Suriye'deki insanların problemini ön plana çıkarmak ve onların ihtiyaçlarını gidermek için çalıştıklarını söyledi.

“ROTAMIZ İYİLİK, YÜKÜMÜZ İNSANLIK”

İHH Kastamonu Şubesi Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu törende yaptığı konuşmada; “Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü.  Dünyanın farklı coğrafyalarında devam eden savaşlar, çatışmalar, kuraklık, doğal afetler, siyasi ve ekonomik problemler gibi nedenlerle milyonlarca insan çok zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor. Dünya İnsan Hakları Günü’nde dünyanın insan hakları karnesine bakıldığında özellikle bazı coğrafyalarda kan ve gözyaşının arttığı bir dönemi yaşıyoruz.  Gönül coğrafyalarımız olan Suriye’de, Filistin’de, Yemen’de, Libya’da, Afganistan’da, Irak’ta, Somali’de, Mısır’da, Doğu Türkistan’da, Arakan’da, Kudüs’te yaşanan acılar bugün hala tazeliğini koruyor.

2020 yılında göç yollarında ve mülteci teknelerinde yaşamını kaybeden savaş mağdurları ve ülkesini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci var. Bir tarafta sınırsız imkânlara ve zenginliklere sahip olan ülkeler varken diğer yanda en temel gıdaya ve temiz suya ulaşamayan ülkeler  ve insanlar var. Her geçen gün binlerce insan yaşam, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır.

İnsanlık adına utanç verici bu tablo bizlere, uluslararası toplumun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin temsil ettiği ilkeleri ve hassasiyetleri benimseme ve yerleştirme konusunda halen alması gereken çok ciddi bir mesafe olduğunu gösteriyor. Günümüzde uluslararası toplumların ve kurumların suskunluğundan cesaret alan bazı devletler, kurumlar ve kişiler işgal, tehcir ve zulüm politikalarına pervasızca devam etmektedir” dedi.

“ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞACAKLARI GÜNÜ BEKLİYOR”

Komşumuz Suriye’de 2011’den bu yana savaşta 600 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken İHH Kastamonu Şubesi Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu; “12 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Ülkede kalanların 11 milyondan fazlası ise insani yardıma muhtaç durumda. Evlerin üçte ikisi yıkıldı. Kış geldi. Mülteci kamplarında ve harabe şehirlerde insanlar ağır kış şartlarından olumsuz etkileniyor. Soğuk ve Koronavirüs salgını mülteci kamplarındaki insanları daha zorlu şartlarda yaşamaya mecbur bırakıyor. Bu durumdan en fazla etkilenenler ise çocuklar, kadınlar ve yaşlılar. Her ne kadar onlar için bugüne kadar 20 bine yakın briket ev inşa etsek de hâlen çadır kamplarda yaşayan on binlerce insan bulunuyor.  
Ülkede temel gıda fiyatları 2019’un sonundan bu yana yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi. Bugün gıda fiyatlarının çatışmalardan önceki döneme göre 20 kat daha yüksek olduğu Suriye’de, her 10 kişiden 6’sı şiddetli yoksulluk içerisinde yaşıyor.

Onlar sadece yokluğu değil acıyı da yaşıyorlar. Soğuk ve karanlık içerisindeki Suriye zindanlarında binlerce masum kadın ve çocuk yıllardır özgürlüklerine kavuşacakları günü bekliyor” ifadesinde bulundu.

“ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

İHH İnsani Yardım Vakfı olarak bugüne kadar milletin destekleriyle milyonlarca kişiye yardım ulaştırdıklarını ve ulaştırmaya devam edeceklerini vurgulayan İHH Kastamonu Şubesi Başkanı Dağdelenoğlu; “Şimdi de “Rotamız İyilik, Yükümüz İnsanlık” diyerek kışın zor şartlarında çadırlarda kalan Suriyeli mazlumlar için bir yardım kampanyası başlattık. Bu özel günde ülkemizin 81 ilinden yüzlerce insani yardım TIR’ı mazlumlar için yola çıkıyor. Yıllardır zor şartlar altında ve imkânsızlıklar içinde yaşamak zorunda kalan kadınları, yaşlıkları çocukları ve kimsesizleri asla yalnız bırakmayacağız.  
İHH olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. 
Suriye’de çadırlarda yaşayan insanların başta un olmak üzere, gıda maddeleri, temizlik maddeleri, soba, yakacak, battaniye, sünger yatak, mutfak araç ve gereçleri, ev mefruşatı, kışlık giysi, ayakkabı, bebek bezi, süt tozu, bebek bisküvisi, çocuk ve hasta bezi gibi acil ihtiyaçları devam ediyor.

Tüm halkımızdan, kurumlarımızdan ve hayırsever insanlarımızdan beklentimiz bugün başlangıcını yaptığımız bu kampanyaya destek olmalarıdır. Bugün yetim ve öksüz çocukların, kimsesiz kalmış yaşlıların,  tedavi olamayan hastaların ve çaresiz kalmış tüm insanların ellerinden tutma zamanıdır.

Yeni evler inşa edelim, çadırları ısıtalım, çocuklara mont ve bot ulaştıralım, gıdasız kalan insanlara gıda ulaştıralım, kapısından ekmek girmeyen kapılara umut olalım. Eğitim görmek isteyen çocuklara kalem olalım, defter olalım, kitap olalım, sınıf olalım, okul olalım. Onlara umut olalım” dedi.

Yardım kampanyası kapsamında Aralık ayı sonuna kadar 2 tır daha yardımı Suriye’ye ulaştıracaklarını belirten İHH Kastamonu Şubesi Başkanı Dağdelenoğlu; “Bugün buradan dünyanın her yerindeki tüm mazlumların yanında olduğumuzu, onları asla yalnız bırakmayacağımızı herkese yeniden haykırıyoruz” açıklamasında bulundu.

81 ilde yapılan canlı bağlantının ardından TIR'lar kornalar eşliğinde Suriye'ye hareket etti.