Murat ŞENGÜL

Taekwondoda WTF ve ITF

Murat ŞENGÜL

  • 813

WTF ve ITF Arasındaki Belli Farklılıklar

Dünyada taekwondo dalında 2 önemli organizasyon vardır.

WTF (Dünya Taekwondo Federasyonu)
ITF (Uluslararası Taekwondo Federasyonu)

Diğer başka kuruluş ve organizasyonlarda halen vardır fakat bu ikisi kadar yaygın ve faal değildir. Genel bilgi açısından bu iki kuruluş arasındaki farklılıkları açıklamaya çalışalım. Unutmayın Türkiye Taekwondo Federasyonu WTF'nin bir üyesidir. Sydney 2000'de Taekwondo resmi spor dalı olarak kabul edilmiştir.

WTF
Dünya Taekwondo Federasyonu Olimpiyat oyunlarının resmi federasyonu ve kuralları resmi müsabaka kurallarıdır. Bundan önceki Seul ve Barselona olimpiyatlarında gösteri branşı olarak yer almıştı.

ITF
Uluslararası Taekwondo Federasyonu merkezi fillandiyada olup güçlü bir organizasyondur.

WTF ve ITF arasında bazı farklılıklar vardır. Ancak teknikler aynıdır. Bu farklar şunlardır.

WTF:Vucut, kasık ve baş koruyucuları vardır.
ITF: Eldiven, eklem, kasık ve baş koruyucusu vardır.

WTF:Kemer seviyesinden aşağı vuruşlar, başa yumruklar. (Başa tekme ye müsade vardır)
ITF: Kemer seviyesi altı vuruşlar, başa yumruk ve tekmelere müsade vardır. (Yani bu stilde eldiven giyildiğinden başa yumruk vuruşlarıda teknik içindedir ve serbesttir.)

WTF: Puan çok temiz ve net tekme ile olmalıdır. Vücut seviyesinde işaretli bölgeler ve başa vuruşlara puan verilir. Koruyuculardaki işaretli kısımlara net, sert, rakibi sarsan ve ses getirici tekme vuruşlarına puan verilir.
ITF: Net ve sert tekmeler ile birlikte yumruklarada puan verilir. Yani başa ve vucudun işaretli yerine vurulan yumruklarda puan getirir.

WTF Taekwondoda poomse diye adlandırılan seriler ITF'de kata diye isimlendirilir. Sistemlerde bazı tekniler farklıdır. Ama gösterilerdeki kullanılan teknikler hemen hemen aynıdır. Aslında ITF, WTF üzerindeki Kore hakimiyetine ve Kore kültürünün hegomonyasına baskı olarak doğmuş ve Kanada, Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yoğunlaşmış bir federasyondur. Avrupalı biz herşeyi daha iyi ve güzel şekilde yaparız, doğulular birşey bilmez anlayışı ve üstünlük komplekslerinin bir ürünü olarakta ortaya çıkmış. Ancak müsabaka teknikleri daha hızlı ve gösterişli olduğundan kısa sürede seyirci ve sporcu zenginliğine ulaşmıştır.

WTF bunun önüne geçmek ve müsabaka seyirini zenginleştirmek için çalışmalara başlamıştır. Bu nedenle yakın zamanda WTF müsabaka stillerinde büyük değişiklikler beklenmektedir.

Terminolojik farklılıklar vardır ancak burada açıklamaya gerek yoktur. Ülkemizde WTF kural ve prensipleri geçerli ve bilinmektedir.

Bu yazı genel kültür ve bilgi açısından faydalı görüldüğü için yazılmıştır.

Yazarın Diğer Yazıları