Yenidünya 'Cinsel Suçlarda Kimyasal Hadım Dikkate Alınmalı'

CHP Kastamonu Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, Türkiye'de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin sebepleri ve kadınların korunması yönünden alınması gereken tedbirlere dikkat çekti.

  • 785
Yenidünya 'Cinsel Suçlarda Kimyasal Hadım Dikkate Alınmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

YENİDÜNYA, KADIN CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP KASTAMONU MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI PROF. DR. CANER YENİDÜNYA: “ÜLKEMİZDE NEREDEYSE HER GÜN BİR KADIN CİNAYETİ YAŞANIYOR”

Yenidünya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün aslında 1857 yılında ABD New York’ta daha iyi çalışma koşulları için mücadele ederken hayatını kaybeden 129 dokuma işçisi kadının hatıralarının anılması için kabul edildiğini, günümüzde de kadınların aynı mücadeleyi vermeye devam ettiğini, ülkemizde kadınlarımızın iş gücüne katılma oranlarının AB ülkelerine göre yüzde 40 daha az olduğunu, kadınların iş gücüne katılımında cinsiyet ayrımcılığının önemli bir rol oynadığını, istihdam edilen kadınların pek çoğunun da sağlıksız koşullarda, emeğinin karşılığını almadan çalıştırıldığını, anayasada yer alan kadınlara ilişkin pozitif ayrımcılığa yönelik hükümler bir yana, kadınların eşitlik prensibine uygun bir davranıştan mahrum bırakıldıklarını belirtti.

“2002 YILINDA 66 KADIN CİNAYETİ YAŞANMIŞTI, 2014'TE 294 KADINIMIZ CİNAYETE KURBAN VERİLDİ”
Yenidünya, konuşmasında ülkemizde kadın cinayetlerinin yıllar itibariyle artış gösterdiğini, 2002 yılında 66 vaka söz konusu iken 2008 yılında 806, 2013 yılında 237 ve 2014 yılında 294 kadın cinayetinin yaşandığını, bu rakamlara göre neredeyse günde bir kadının cinayete kurban gittiğini, sadece ağır yaptırımlarla bu gidişatın önlenemeyeceğini, kadının toplumdaki konumunun güçlendirilmesi, çalışma hayatına etkin katılımının sağlanması, kadınları cinsel obje haline getiren uygulamalardan kaçınılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca kadınların aile içi şiddet, cinsel şiddet ve tehdit gibi eylemler dolayısıyla yapmış oldukları şikayetlerde adli makamların daha hassas davranmaları gerektiğini, bu kadınların olası tehlikelere karşı devlet güvencesi altında korunması gerektiğini, bu anlamda kadın sığınma evlerinin daha etkin ve kurumsal bir şekilde geliştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

“CİNSEL SUÇLARLA MÜCADELEDE KİMYASAL HADIM DİKKATE ALINMALI”
"Cinsel suçlarla doğru mücadele nasıl olmalıdır?" sorusuna da değinen Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, bu mücadelenin sadece suç işlendikten sonra uygulanan ağır cezalarla değil, suç işlenmeden önce ortaya konulacak sosyal politikalarla gerçekleştirilmesinin şart olduğunu, nitekim cinsel suçların cezalarında yapılan artırımlara rağmen vaka sayısının artmaya devam ettiğini, örneğin, 2009'da adliyeye 5 bin 297 vaka yansırken 2013'de bu rakamın 7 bin 778'e ulaştığını belirtti. Dünyada cinsel suçlarla mücadelede kimyasal hadımın belirli şartlarla etkin bir yaptırım olarak kabul gördüğünü ve artık ülkemiz için de dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca kadının toplumsal konumunun güçlendirilmesi gerektiğini, ülkemizde halen 'çocuk gelin' tartışmalarının yapıldığı düşünülürse bu konuda ne kadar meselenin çözümüne uzak olduğumuzun anlaşılacağını dile getirdi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)