37 kişiye 80 merinos koyun dağıtıldı

'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' kapsamında 8 ilçede 37 üreticiye Merinos ırkı 80 damızlık koyun dağıtıldı.

  • 3203
37 kişiye 80 merinos koyun dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Kastamonulu üreticilere merinos ırkı damızlık koyun dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, Müdür Yardımcısı, Şube Müdürleri ve İl Tarım Müdürlüğü çalışanları, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Canbaz başta olmak üzere üreticiler katıldı.

‘Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi’ kapsamında ilimiz Merkez, Taşköprü, Devrekâni, Azdavay, Daday, Araç, Hanönü ve Tosya ilçelerimizden Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye 37 yetiştiriciye 80 baş Merinos Irkı Koç dağıtımının gerçekleştirildiğini ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, proje kapsamında üreticilerin elinde bulunan koyun sürülerine, yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Damızlık koç dağıtımı projesinin hayvan verimliliğinin artırılmasına çok faydası olduğunu belirten Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan: “Siz üreticilerimizde elinizden geleni yaparsanız daha verimli kılmak adına ilimizdeki tarım ve hayvancılık rakamlarını artırma adına bundan başta ülkemiz ve sizler kazanırsınız. Bu dağıtılan damızlık koçları üreticilerimiz çok iyi değerlendirmeli. Üreticilerimiz sözleşmeye ne kadar uygun hareket ederse daha karlı olurlar. İlimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile ilgili yeni projelerde hayata geçirilebilinir, üreticilerimiz bu konuda yeni projeler de hazırlamalıdır” dedi.

“TÜM ÜRETİCİLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”
Damızlık koçların bakanlıktan bin 620 TL'ye alındığını, işletme sahiplerinden en az yüzde 25 katkı payı alındığını, katkı payı dışında kalan miktarın ise bakanlık bütçesinden karşılandığını ifade eden İl Müdürü Osman Yaman: “Bakanlığımız tarafından 2010 yılında hayata geçirilen proje ile il müdürlüğümüzce belirlenen yöre şartlarına uygun damızlık yetiştiricilerimize 235 baş Merinos ırkı ve 51 baş Akkaraman ırkı olmak üzere toplam 286 baş damızlık koç dağıtımı gerçekleştirdik.  Dağıtımını yapacağımız 80 baş Merinos ırkı koçun izleme süresi 3 yıl olup takibini de il ve ilçe müdürlüklerimiz yapacak. Dağıtılan koçlar 3 sene süreyle kesilemeyecek, satılamayacak veya başkasına devredilemeyecek. Süre içinde koçlarda herhangi bir ölüm ve sakatlanma gibi özel bir durum olduğu takdirde mutlaka il ve ilçe müdürlüklerine de bildirilecek" diye konuştu.

Kastamonu’nun yıllar önce 450 bin civarında olan küçükbaş hayvan sayısının şu anda 120 bin civarında olduğuna dikkat çeken Yaman: “Şu anda hayvan sayımız stabil, ne aşağıya iniyor, ne de yukarıya çıkıyor. Bizim hedefimiz bu sayıları çok fazla yukarılara çıkartmaktır. Bu projelerde verimliliğin artmasına sebep ve vesile olacak. Bunun içinde tüm üreticiler üzerine düşeni yapmalılar" diye konuştu.

“DAHA GÜZEL DESTEKLER BEKLİYORUZ”
Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Âdem Canbaz ise projeye destek verenler e teşekkür etti. Âdem Canbaz, bakanlıktan, valilikten, İl Özel İdareden koyun, keçi üreticilerine daha kapsamlı daha güzel destekler de beklediklerini dile getirerek: “Bu istek ve taleplerimizi ilgili yerlere de bildireceğiz. Bu damızlık koç da üreticimiz hakkıyla görevini tam yerine getirirse yüzde yüz başarı da elde ederiz. Bu koçları iyi değerlendirir, iyi de bakarsak kuzuları çok verimli, kilo artımı çok yüksek oluyor ve yüzde yüz başarıyı da elde edebiliyoruz. Bu işi de başarılı olmak için layığı ile yapmamız gerekir. Kastamonu'da hala bilinçsiz hayvancılılığı yapıyoruz. Kendi ırkımızın kuzularında koyuyoruz, bunu yapmamamız gerekiyor, bu bizim en büyük yanlışımız, kan değişimi koyunculukta mutlaka şart. Bunun için üreticilerimize aldığınız damızlık koçlara çok iyi bakınız" açıklamasında bulundu.

Daday Elmayazı Köyü'nden Kenan Bal ve Taşköprülü üretici İsmail Gümüş'e ilk Damızlık Koçlar Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ve diğer protokol üyeleri tarafından teslim edildi.

Kazım BOLAT