40 Yaş Üstündeki Her Beş Kişiden Biri Koah'lı

Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, 40 yaş üstündeki her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu söyledi.

  • 612
40 Yaş Üstündeki Her Beş Kişiden Biri Koah'lı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


KOAH’ın dünyada ölüm derecesi olarak 4’üncü sırada yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, "KOAH yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, hastalık derecesi olarak çok yüksek bir hastalık. Öldürücülüğü çok yüksek bir hastalık. Dünyada tüm ölüm nedenleri içerisinde ve ülkemizde 4’üncü sırada yer alıyor. O nedenle bizim çok önem verdiğimiz bir hastalık. Neden bu kadar önem veriyoruz. Çünkü önlenebilir, tedavi edilebilir, korunabilir bir hastalık. O nedenle bu hastalığın nedenlerini tanırsak, bu hastalığın risklerini bilirsek, hastalıkları çok erken bir sürede yakalarız. Tanının çok erken konmasını sağlarız. Hatta onların KOAH olmasını önleyebiliriz. Bizim çabamız hep bu nedenle" dedi.

"ON KOAH’LIDAN SADECE BİRİ KOAH TEŞHİSİ ALMIŞ DURUMDA"
Türkiye’de KOAH hastalığının görülme sıklığının yüzde 15-20 oranlarında olduğunu belirten Prof. Dr. Yorgancıoğlu, şunları söyledi:
"40 yaş üstünde neredeyse her 5 kişiden bir tanesi KOAH. Ne yazık ki 10 tane KOAH’lıdan sadece 1’i KOAH teşhisi almış durumda. O yüzden biz tanıya ve farkındalığa çok önem veriyoruz. 40 yaşın üzerinde sigara içen, hava kirliliği olan ortamda yaşayan, öksürük ve balgam çıkaran kişilerin mutlaka bir nefes ölçüm testi yapmasını istiyoruz. Bu nefes ölçüm testinin sonucunda biz KOAH tanısını koyuyoruz. Nefes ölçüm testinin ardından tanı koyduktan sonra tedaviye başlıyoruz."

TÜİK VERİLERİ
Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de KOAH tüm hastalıkların içerisinde, buna kanserler de dahil olmak üzere, üçüncü ölüm nedeni olarak bildirildiğini hatırlattı.

(İHA)