Belediyeyi sert dille eleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak, belediyeyi sert dille eleştirerek toplu taşıma ücretlerine değindi.

  • 1876
Belediyeyi sert dille eleştirdi

CHP Kastamonu Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak, "29 yıldır sosyal, halkçı belediyecilikten uzak yönetilen Kastamonu ne yazık ki bu süre zarfında görev alan rantçı anlayışın bedelini ödemiş, ödemeye de devam etmektedir." dedi.

"Öğrenci kent kartlarından güncelleme ücreti alınıyor"

Karabacak, "Bunun en önemli örneği daha önce Kastamonu Belediyesi tarafından yürütülen şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin, sadece kendi makam ve ceplerini düşünenler tarafından özele devredilerek kamu güvencesinden çıkarılmış, halkın çıkarını önceleyen çizgiden saptırılmış olmasıdır.

Tüm sorun ve aksaklıklara rağmen vatandaşlarımızın takdir edilesi sabrı ve tahammülü sayesinde uzun yıllardır özel sektör eliyle yerine getirilmekte olan şehir içi toplu taşıma hizmetleri özellikle kartlı sistem uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte katlanılamaz bir hal almış, sorun yumağına dönüşmüştür.

Hatırlanacak olursa, şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde kartlı sisteme geçilmesiyle birlikte eğitim gören tüm çocuklarımıza 16 lira 25 kuruş karşılığı öğrenci kent kart çıkarttırılması zorunluluğu getirilmiş, gerekli ödemeyi yapıp söz konusu karttan çıkartan çocuklarımız şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden öğrenci tarifesi üzerinden yararlanma hakkı elde etmiştir. Ancak 2022-2023 eğitim öğretim döneminin aylar önce başlamış olmasına ve herhangi bir duyuru yapılmamış olmasına rağmen öğrenci ve velilerimizin dikkati sayesinde mevcut öğrenci kent kartların bakiyelerinden 5 lira 50 kuruş yerine, sivil ücret olan 7 lira 50 kuruş çekildiği görülmüştür. Konuyla ilgili yetkili birimlere müracaat eden öğrencilerimize ya da velilerimize 'güncelleme' yapılması gerektiği ifade edilmekte, mevcut öğrenci kent kartları üzerinde yapılan, dijital bir işlem için 22 lira 50 kuruş güncelleme ücreti alınmaktadır." diye konuştu.

"Komisyon ücreti düpedüz soygundur"

Son günlerde yeni bir sorunun daha gündeme geldiğini belirten CHP Kastamonu Merkez İlçe Başkanı Karabacak, "Kastamonu Özel Halk Otobüslerinde kredi kartı ile ücret ödeyen vatandaşlarımızdan 7 lira 50 kuruş yerine 8 lira tahsil edilmeye başlanmıştır. Aradaki 50 kuruşluk farkın komisyon olduğu öğrenilmiştir. Kartlı sisteme geçiş aşamasında bir defaya mahsus kart bedeli tahsis edileceğine dair sayısız açıklama yapıldığı halde her yıl güncelleme adı altında binlerce öğrenciden yeniden kart bedeli tahsil etmek, kredi kartıyla ödeme yapan vatandaşlardan komisyon ücreti almak haksız kazançtır, düpedüz soygundur.

Belediye yönetimi bu uygulamadan bihaber ise Kastamonu halkının iradesini temsil eden yöneticilerin bu sorumsuzluğu üzücü ve endişe vericidir. Yok belediye yönetiminin haberi var ise Kastamonu Belediye Meclisi’nin kararı olmadan kredi kartı ile yapılan ödemelerden komisyon alınması suçtur, idari ve hukuki yaptırım gerektirir. Yeri geldiğinde kırtasiye ihtiyaçlarından, yeri geldiğinde yemek parasından kısıp yol parasına harcamak zorunda kalan çocuklarımızın, harçlığına göz dikenler, vatandaşı bankalara müşteri yapanlar elbet günü geldiğinde Kastamonululara hesap verecek, bu şehrin vicdanında mahkûm olacaktır. Ulaşımın, toplum yararına sunulması gereken temel bir kamusal hizmet olduğu asla unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

"Fazla alınan ücretler iade edilmelidir"

İlke Karabacak, "Bu çerçevede; öğrenci kent kart güncelleme ücreti derhal iptal edilmeli, güncelleme adı altında tahsil edilen ücretler öğrenci kent kartlarına geri yüklenmelidir. Güncelleme yapılması gerektiğini bilmeyen ve 2022-2023 eğitim öğretim döneminin başladığı 12 Eylül 2022 tarihinden itibaren öğrenci kent kart bakiyesinden sivil ücret tahsil edilen öğrencilerimiz tespit edilmeli, fazla ödedikleri tutar kartlarına derhal geri iade edilmelidir. Komisyon adı altında kredi kartlarından tahsil edilen ücretlerinde vatandaşlarımıza geri ödenmesi sağlanmalıdır.

Ayrıca Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Tosya yolu mevkiinden Kuzeykent ve Candaroğulları Mahallelerine güzergâh düzenlemesi yapılmalı, sefer sayı ve saatleri artırılmalıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak ısrarla üzerinde durduğumuz, mesafeye göre ücret önerimiz muhakkak uygulamaya geçirilmelidir. Aynı zamanda ek ücret alınmadan aktarmalı sefer sistemi devreye girmelidir. Şehir içi toplu taşımada yaşanan aksaklıkları en aza indirmek için gerekiyorsa taksi dolmuş sistemi kurulmalı ya da sosyal halkçı belediyecilik döneminde olduğu gibi Kastamonu Belediyesi kendi toplu taşıma sistemini tekrar devreye almalıdır." diye konuştu.