Doğa sever köylüden örnek davranış

Kastamonu'nun Cide ilçesinde yaşayan doğa dostluğuyla tanınan Ercan Kas, köy sahilini kendi imkanlarıyla diktiği çam ağaçlarıyla ağaçlandırıyor.

  • 1240
Doğa sever köylüden örnek davranış
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cide ilçesine bağlı Akbayır köyünde yaşayan 48 yaşındaki Ercan Kas, kendi imkanlarıyla köy sahiline çam ve meyve ağaçları dikerek, deniz kıyısında küçük çapta bir orman oluşturuyor. Kas, aynı zamanda sahil kıyısındaki diktiği ağaçların kenarına kendi çabalarıyla oluşturduğu çardakta hem gelenlerin dinlenmesini, hem de eski zamanlarda kullanılan tarihi ve yöresel eserleri gelen ziyaretçilere sergileyerek yörenin geçmişini tanıtıyor.

Doğayı çok sevdiğini ifade eden Kas, aynı zamanda da herkesin geçmişini bilmesi için bu çalışmaları hiçbir çıkarı olmadan gönüllü olarak yaptığını belirtti. Ağaçları diktiği alanın devlete ait hazine yeri olduğuna değinen Ercan Kas, “Gün geçtikçe insanların hırslarından dolayı yeşil alanların azaldığını ve zamanla tamamen yok alacağı düşünüyorum. Çoluk çocuğumuzu düşünerek ve bizden sonra gelecek olan nesillere örnek olması için bu çalışmaları gönüllü ve severek yapıyorum” dedi.

Gelecek nesildeki çocuklar için gönüllü olarak çalıştığını söyleyen Ercan Kas, "Doğayı ağaçları çok seven biriyim. Sahilimizi gerek yerli gerekse yabancı turistler ziyaret ediyor, onların hem deniz hem de doğa ile iç içe olmasını sağlamak için bu çalışmaları gönüllü olarak gerçekleştiriyorum. Bu çalışmalarımı gören çevredeki duyarlı arkadaşlarımda bana katılıp destek oluyorlar. Şimdiye kadar çeşitli meyveler haricinde yaklaşık 100 çam ağacı ile sahilimizi yeşillendirdik, çalışmalarımız sahilin tamamını yeşillen-direne kadar devam edecek” diye konuştu.

Oluşturduğu yeşil alanda farklı çalışmalar da yaptığını belirten Ercan Kas, "Gelen ziyaretçilerimiz için oluşturduğumuz çardağımız var. Burada da köyümüzün tarihi simgeleyen tarihi değeri olan yöresel eserleri sergiliyoruz. Bu eserlerin içerisinde saban, bonduruk, düven, öküz arabası, kantar, yayık gibi bir çok yöresel eserlerimiz bulunuyor. Kendi çocuklarımız bile bunları buradan sorarak öğrenir durumdalar. Gelecek nesildeki çocuklarımızın bunları unutmasını istemiyorum. Çevre köylerden çardağımızı gören insanlar buraya kendilerince sürekli yöresel eski eserlerden getirip gönüllü olarak bırakıyorlar, bu şekilde tarihi çardağımız gün geçtikçe genişliyor. Ayrıca buraya gelen özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisi var çardağımıza, her gelen mutlaka fotoğraf ve video kaydı oluşturuyor. Memleketimizi de bu şekilde bir nevi tanıtmış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Kas, son olarak herkesi Cide’ye davet etti.