'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Mahmutbey Camisi için 'farkındalık' toplantısı düzenlendi. Toplantıda, 'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım.' vurgusu yapıldı.

  • 1267
'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'

45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısı 30 Eylül'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlendi.

Toplantıda 4 cami ile birlikte Kastamonu Kasaba Köyü Mahmutbey Camisi Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınan Kasaba Köyü Mahmutbey Camisi, Kastamonu için çok büyük ve önemli bir kazanım oldu.

Bu başarının, geniş halk kitlelerine aktarılması ve farkındalık oluşturulması için Kamu-Sen tesislerinde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, Kastamonu Turizm Endüstrisi İşletmecileri Birliği (TUREB) Başkanı Fikri Yazan, Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Muharrem Avcı, Turizm Fakültesi sanat tarihçisi Öğr. Gör. Dr. Hatice Demir, TUREB kurucu üyesi Süleyman Yücel ve TUREB üyeleri katıldı.

Toplantıya moderatörlük yapan Süleyman Yücel, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Kasaba Köyü Mahmutbey Camisi'nin tarihi hakkında bilgiler vererek, bu değerin kıymetinin bilinmesi ve sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi.

'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'

"Kastamonu bir UNESCO şehri durumuna geldi"

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Muharrem Avcı, "Bir kültürel mirasımız UNESCO'ya girmiş vaziyette. Daha girecek bir sürü de mirasımız var. İnşallah onları da adım adım sıraya koyacaklardır. Tabi bundan sonraki süreçte dikkat etmek lazım. Toplumu hazırlamak ve sahiplendirmek lazım. Hep söyleriz ya sahiplenmek, müşterek akıl, paylaşmak. İşte turizm orada gündeme geliyor. Ne kadar anlatabilirseniz, ne kadar kabul ettirebilirseniz, gelen insanları da giderek katlanarak iyi ağırlayabilirseniz o zaman turizm açısından ilimiz gelişir." dedi.

'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi sanat tarihçisi Öğr. Gör. Dr. Hatice Demir, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO'ya 'Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri' adıyla iletilen ve kabul edilen camiler aynı zamanda Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu." dedi.

"Mahmutbey Cami, yapısı itibariyle diğer camilerden ayrılmaktadır"

Sanat tarihçisi Demir, "Kastamonu Kasaba Köyü Mahmutbey Cami, giriş kapısı üzerinde yer alan inşa kitabesine göre 768H./1366M. yılında Candaroğulları'ndan Adil Bey'in oğlu Mahmud Bey tarafından yaptırılmıştır. Son cemaat yeri ve kareye yakın dikdörtgen planlı caminin kargir bölümleri günümüze çeşitli onarımlar ile gelebilmiştir. Minaresi özgün değildir. Ancak yapının ahşap ana yapısını oluşturan kirişli tavan, ahşap direkler özgünlüğünü korumaktadır. Mahmutbey Camisi'ni Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ne giren diğer camilerden ayıran özelliği, kalem işi süslemeleri göz alıcı renkleri ve motifleri olmasıdır." diye konuştu.

"Dünya Mirası olan bu yapıyı iyi tanıtmalıyız"

Demir, "Dünya mirası olan bu yapının, tanıtımı ve hak ettiği değerin anlatılması ve bir kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları yapının tanıtımı ve korunması için gerekli sorumlulukları alacaklardır. Ancak yapının turizme kazandırılması ve küçük ölçekte yerel turizme katkılarının neler olabileceği noktasında öncelikle Kastamonu kenti özelinde ve sonrasında Türkiye genelinde basın yayın yoluyla duyurular yapılması çalışmaların başlangıcı için önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'

"Şehrin belirli noktalarına yönlendirme tabelaları konulmalı"

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, "İnsanların UNESCO kültürel mirasında olan yerleri ziyaret etme alışkanlığı var. Buraya insanlar gelecekler, Kastamonu'yu görecekler, tanıyacaklar. Orada satış noktasına ihtiyacımız var ve o satış noktasının da sürekli açık kalması gerekiyor. Mahmutbey Camisi'ne yönlendirme tabelaları yapılması ve bu tabelalandırmada mutlaka UNESCO'ya ciddi vurgu yapılması gerekiyor. Burada UNESCO'nun kültürel miras listesinde ender bir eser var denilmeli. Şehrin belli noktalarında UNESCO amblemli işaretlerin konulması ve Mahmutbey lokasyonunda bir tanıtım ofisinin açılmasına ihtiyaç var. Yoldan geçenler oraya girdiğinde Kastamonu'da başka yerlerin dolduğunu bilmeleri, Türkçe, İngilizce mümkünse üç dilde tanıtım broşürlerinin bir resimle verilmesi gerekiyor." dedi.

"Mahmutbey Camisi'nin önünde ciddi bir tanıtım toplantısı yapılabilirdi"

Sökmen, "Mahmutbey Camisi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin Kastamonu için en büyük avantajı, Kastamonu üstün evrensel değerinin tescil edilerek tüm dünya tarafından tanınmasıdır. Herkes orada Kastamonu görecek. İsterdim ki Mahmutbey Camisi'nin önünde ciddi bir tanıtım toplantısı yapılsın, bir açıklama yapılsın, şehrin ileri gelenleri de orada olsun ve bunu bir kutlama gibi bir başarı olarak basının da desteğiyle hem Kastamonu yereline hem de Türkiye geneline duyuralım. Zaten dünyada bilinecek artık bu. Listede olduğu için dünyadaki insanlar bunu takip edecekler. Bu Kastamonu'ya gelinmesi için tek başına bir sebeptir. Burada bir rehberlik organizasyonuna ve tanıtım ofisine ihtiyacımız var." diye konuştu.

'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'

Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar da, "Mahmutbey Camisi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Cami ile ilgili gerekli bilgiye sahip değiliz ve bunun eksikliğini hissediyoruz. Bundan sonra bu cami dünyada tanınır bir hal alacak. Çocuklarımıza da ilkokuldan itibaren ziyaret ettirmeliyiz." dedi.

Uçar ayrıca, "Hanönü'ye bağlı Yukarıçakırçay köyünün isminin değiştirilmesi ile ilgili teklifler vardı ve 4 Eylül 2023 tarihinde İçişleri Bakanlığı onayıyla Yukarıçakırçay köyünün adı Şeyh Şabanı Veli köyü olarak değiştirildi." dedi.

'Dünya kültür mirasımıza sahip çıkalım'