'İddialar ispatlanmalı'

Kastamonu Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Ekici, Bağımsız Belediye Başkan adayı Güvenci'nin açıklamalarına cevap vererek, 'İddialar ispatlanmalı.' dedi.

  • 2180
'İddialar ispatlanmalı'

Bağmısız Kastamonu Belediye Başkan adayı Erkan Güvenci, Kastamonu'daki mezarlıklarla ilgili başta Belediye Başkanı olmak üzere mezarlık müdürüne cevaplaması istemiyle sorular yöneltmişti.

Kastamonu Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğünden (Mezarlıklar Şefliği) açıklama gecikmedi.

Muhtarlık İşleri Müdürü Metin Ekici, "Bu açıklamaya, 9 Şubat 2024 tarihinde Kastamonu Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü ile şahsım hakkında, Kastamonu ilinde ikamet etmekte olan bir vatandaşımızın yayın organı aracılığıyla sarf ettiği mesnetsiz iddialar hasebiyle lüzum görülmüştür." dedi.

"Şahıs ispatlarını kısa sürede kamuoyuna sunmalı"

Kastamonu Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Metin Ekici, "Okuyacakların iki farklı hususla ilişkili olduğunu belirtmek isterim. Öncelikle, Kastamonu Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Metin Ekici olarak konuşacağım. 2022 yılı Ocak ayı itibariyle Muhtarlık İşleri Müdürlüğü görevini devraldım. Göreve geldiğim günden itibaren, şahsım ve kıymetli çalışma arkadaşlarım ile hatırı sayılır ve başarılı şekilde görevimizi icra ettik. Müdürlüğümüze ayrılan bütçeyi; hakkaniyeti gözeterek, israfı önleyerek, vatandaşımızın her bir kuruşunu verimli harcamayı ve yine vatandaşımıza hizmet olarak dönüşünü esas alarak, kayırmacılıktan uzak bir şekilde kullandık. Bu husustaki detaylı açıklama, resmi rakam ve harcamalar 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41'inci maddesinin getirdiği yükümlülükle, Belediyelerce hazırlanma ve kamuoyuna sunulma zorunluluğu bulunan ve her yıl nisan ayı itibari ile şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi kapsamında kamuoyuna sunulan faaliyet raporlarında açıkça incelenebilir. Anayasa ile güvence altına alınmış bir diğer hak ise Bilgi Edinme Hakkı'dır. Bilgi edinme hakkı, resmi bir dil kullanılarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvurmak sureti ile kullanılır. Bilgi Edinme Hakkı’nın nasıl kullanılacağı, yol ve yöntemi 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Madde 6'da; 'Bilgi edinme başvurusu, başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, oturma yeri veya iş adresini, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçe ile istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum veya kuruluşa yapılır.' şeklinde belirtilmiştir.

Bu hakkın yerel yayın organı vasıtası ile kullanılmaya çalışılması bilgisizliğin, kötü niyetin, samimiyetsizliğin, siyasi çıkarın ürünüdür. Gayri resmi, gayri hukuki ve gayri ahlakidir. İlgili şahsın bu kapsamda belediyemize herhangi bir surette başvurusu bulunmamaktadır. Görevlerin yapılmadığına veya yetkinin kötüye kullanıldığına dair herhangi bir şikâyet, yapılan faaliyetlerin iyileştirilmesi hususunda bir istek yahut bütçe ve harcamalara dair herhangi bir bilgi edinme başvurusu bulunmamaktadır. Cevap ve hesap isteyen şahıs, resmi yol ile Belediyemize başvurarak cevaplarını alabilir. Israrla belirtmek isterim ki iyi niyet ve samimiyet barındırmayan şahsın herhangi bir başvurusu bulunmamakla birlikte şayet var ise kullandığı yanlış üslup sonrası; başvurusuna dair belgeyi kamuoyuna sunma vicdani yükümlülüğü altına girmiştir.

Bir diğer husus; şahıs açıklamalarında görev ve yetkilerimi kötüye kullandığımızı iddia etmiştir. TCK Madde 257’de görevi kötüye kullanmak, kamu zararına sebep olmak gibi suç teşkil eden fiiller ve cezası açıkça belirtilmiştir. Şahıs, suç işlendiğini iddia ederek, ispat etmekle de yükümlü olmuştur. Safsatalarına dair ispatlarını en kısa sürede kamuoyuna sunmasını bekliyorum. Şayet ispatı yok ise, iftiralarının müeyyidesini kamuoyu vicdanına bırakıyorum." dedi.

"İddia edilen çöp yığınları kanıtlanmalı"

Ekici, "Sözlerime görevim ve unvanım dışında, Metin Ekici olarak devam edeceğim. Çevrem, ailem, tanıdıklarım şahitliğinde gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki; 1999 yılında ödediğim vatan borcum sonrasında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kamu görevlisi olarak yaptığım çalışmalarda vatanıma en iyi şekilde hizmet etmeye çalıştım. 'Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır' ilkesini düstur edinerek hiçbir hizmetten geri durmadım, durmayacağım. Hakkaniyeti, kul hakkını önceleyerek ve prensip edinerek çalıştım. Belediye bünyesinde göreve başladığımdan beri geçen 4 yılda kullandığım izin sayısı 10 gündür. Resmi izinlerim, kullanmaya vakit bulamadığımdan ötürü her yıl yanmaktadır. 4 yıldır aldığım tek bir rapor yoktur, resmi kayıtlarla sabittir. Benim için her gün mübarektir. Gece-gündüz, mesai içi ve dışı ayırt etmeksizin çalıştığıma beni tanıyan herkes şahittir. Şimdiye dek alnıma leke sürecek hiçbir davranışta bulunmadım. Benim için yerin üstü de altı da bir olduğundan yerin altına indiğim zaman hesabını veremeyeceğim bir davranışı yerin üstünde yapmadım.

Ahirete göç etmiş bütün vatandaşların sorumluluğu omuzlarımız üzerindedir ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Kaderine terk ettiğimiz, Fatiha'mızın uğramadığı tek bir mezar yoktur. Aynı zamanda, mezarlıklara yaptığımız hizmetler tarih, saat ve fotoğraflarla sabittir ve sosyal medya vasıtası ile de vatandaşlar ile paylaşılmaktadır. İddia edilen çöp yığınlarının da aynı şeffaflıkla kanıtlanmasını bekliyorum. Yine amirlerim hakkında yöneltilen soruya cevaben; görev sürem boyunca Muhtarlık İşleri özelinde Başkanımızla istişarelerde bulunarak hareket ettik. Hiçbir engelle karşılaşmadım. Daima israfı önleyen ve kamu yararını önceleyen faaliyetlerde bulunduk. Örneğin; hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sağlanan kefeni dahi en uygun şekilde temin etmek için düzenli olarak bizzat şahsım ve çalışma arkadaşlarım ile Denizli’ye gidip satın alıyoruz. Bu minvalde gösterebileceğim onlarca örnek önce Allah’ın rızası, sonra kamu menfaati içindir. Hangi pozisyonda olursa olsun, görev ayırt etmeksizin bu prensiple hareket etmeye devam edeceğim." diye konuştu.

Kastamonu Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Metin Ekici şöyle devam etti:

"Şeref ve onur şahsım için en büyük hazinedir. İtikadımca şahsi menfaat, siyasi rant, çıkar uğruna harcanamayacak kadar kıymetli değerlerdir. Bu düşüncelerle sözlerimi sonlandırıyorum. Kamuoyuna saygı ile sunarım."