Köylülerden Tabutlu Eylem

Bartın'ın Kozcağız beldesi Şarköy sakinleri, yapılan baraj bölgesindeki kamulaştırma belirsizliği nedeniyle düzenlenecek toplantıya gelmeyen Kastamonu DSİ 23. Bölge Müdürünü tabutla protesto etti.

  • 916
Köylülerden Tabutlu Eylem
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Edinilen bilgiye göre, geçen yıl yapımına başlanan Kozcağız Barajı için 5 bin dönümlük arazinin kamulaştırmasında yaşanan belirsizlik nedeniyle köylüler duruma tepki gösterdi. 

DSİ 23. Bölge Müdürü Sait Umucu'nun, baraj bölgesinde köylülerle yapılacak bilgilendirme toplantısına, basın mensupları bulunduğu gerekçesiyle katılmadığı iddia edildi. Köylüler bu duruma tepki gösterdi.

Köy Muhtarı Rafet Keskin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bin 500 dönümlük arazilerinin su altında kalacağını belirterek şunları söyledi:
"Öncelikle kamulaştırma çalışmaları içinde bulunan içme ve kullanma suyu projesinin baraj projesinden çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü bu projeyle köyde 150 hanenin yanı sıra, 3 bin 300 dönümlük arazi de elimizden çıkacak. Köylülerimizin, kendilerine ait çivi çakacak yerleri kalmayacak. Üstelik şu an proje nedeniyle evlerimize kat çıkamıyor ve yenisini de yapamıyoruz. Bu nedenle köyümüzün koruma bandından, suyun üzerindeki arazilerin de tarım arazisi vasfından çıkarılması ve imara açılmasını talep ediyoruz. Yine baraj inşaatı ve sınırlarından etkilenecek yerleşim yerlerinin istimlakının bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Çünkü hala kamulaştırma yapılmamasına rağmen çalışmalar devam etmektedir."
Muhtar Keskin, bölge müdürünün, Kozcağız beldesine gelmesine rağmen okul bahçesine gelmeyeceğini öğrendiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun ardından çoluk çocuk, kadın erkek, yaklaşık 300 kişiyle 5 kilometrelik yolu yürüyerek baraj inşaatı bölgesine gittik. Kendisini burada da bekledik ama Sayın DSİ Bölge Müdürü Sait Umucu, gazetecilerin burada olması nedeniyle gelemeyeceğini söyleyerek, Kastamonu'ya dönüş yapmış. Burada tüm köy halkıyla bölge müdürü gelinceye kadar eylemimize devam edeceğiz" 
Köy sakinleri baraj sahasında bekleyişini sürdürüyor.

SÜLEYMAN KARAMAN (İHA)