Pnömoni (Zatürre)

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Özkurt İle 'Pnömoni (Zatürre)' hakkında yapılan röportaj.

  • 2701
Pnömoni (Zatürre)
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hocam pnömoni nedir?

Halk dilinde zatürre dediğimiz bir hastalık türüdür. Soluduğumuz havada bulunan mikropların akciğere ulaşması ve çoğalması sonucunda belli bölgelerin iltihaplı sıvı ile dolması olayıdır. Halk dilinde zatürre de denir.

Nasıl meydana gelir?

Solunumla oluşan mikropların akciğere girmesi pnömoni (zatürre) olması için yeterli değildir. Vücudun savunma sistemininde bir şekilde zayıflamış olması gerekir. Ayrıca çok zehirli madde salgılayan mikrop olması lazım. Ancak bu şartlar sağlanırsa kişide enfeksiyon hastalığı oluşur.

Önlem almak için neler yapmalıyız?

Madem vücut direnci zayıflayınca mikropları yenemiyoruz o halde savunma sistemini güçlendirecek bir hayat tarzını yaşamalı, zararlı alışkanlıklardan (sigara başta olmak üzere) sakınmalıyız. Ayrıca uygun olan kimselere aşı ile koruma sağlanmalıdır.

Pnömoni olduktan sonra ki süreçte neler yapmalıyız?

Doktorunuzun verdiği ilaçları tam uygulamaktan başka; kuvvetli yeme-içme, sigara vb. zararlı maddelerden uzaklaşma ve besin alımı iyileşmeyi hızlandırır.

Pnömoni bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Damlacık enfeksiyonu denilen bir şekilde öksürük-aksırıkla ortam havasına yayılan damlacık çekirdekleri içinde bulunan mikrobun başka kişiler tarafından solunması ile bulaşır.

Pnömoni kalıcı bir hastalık mıdır?

Hayır, büyük bir kısmı tam iyileşmektedir. Burada önemli olan erken teşhis ve tedavinin uygulanmasıdır. Geç kalınmaması için öksürük, balgam, göğüs ağrısı, ateş yükselmesi, kan tükürme  gibi şikayetleriniz olursa önemsenmesi ve doktorunuza başvurması gerekir.

Sağlıklı günler dileriz..

Uzm. Dr. Ali ÖZKURT
Göğüs Hastalıkları Uzmanı