TÜBİTAK, Azerbaycan'da ofis açtı

TÜBİTAK ile Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanlığı'nda toplantı gerçekleştirildi.

  • 2416
TÜBİTAK, Azerbaycan'da ofis açtı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Başkanı Mehmet Mirat Satoğlu ile Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanlığı'nda toplantı gerçekleştirildi.

ANAS Başkanı Akademisyen Prof. Dr. İsa Habibbeyli, etkinliğin açılış konuşmasında, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin her alanda olduğu gibi bilim alanında da büyük bir hızla geliştiğini vurguladı.

ANAS başkanı, Akademi'deki bilimsel elektronik bilgi ağının modern çağın küresel zorluklarına uygun olarak geçen yıl yenilenmesi ve bunun ilk sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

ANAS Başkanlığı'nda ve kurumun tüm bilimsel-araştırma alanında iç yetenekler nedeniyle "Elektronik Akademi" bölümlerinin oluşturulduğuna dikkat çeken İsa Habibbeyli, bu alanda önündeki hedeflerini anlattı.

TÜBİTAK, Azerbaycan'da ofis açtı

ANAS'ın Türkiye Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Enstitüsü, TÜBA, TÜBİTAK gibi saygın akademik kurumlarla bilimsel iş birliği ilişkilerinin sürekli geliştiğini kaydeden Akademi Başkanı, bilimsel kuruluşlarla mevcut ilişkilerin genişletilmesinin önemini vurguladı.

Özellikle TÜBİTAK ile mevcut iş birliğinin geleceğine dikkat çekerek, Konsey bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) ile yeni ilişkilerin kurulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

ULAKBİM Başkanı Mehmet Mirat Satoğlu'nun ANAS'ın çeşitli bilim kurumlarındaki elektronik kaynaklar bölümlerinin faaliyet alanlarıyla tanışmasını takdir eden Akademisyen İsa Habibbeyli, gelecekte de karşılıklı bilimsel ilişkilerin genişletileceğine olan güvenini dile getirerek, beklenen sonuçların kısa sürede alınacağını dile getirdi.

ANAS Başkanı bu anlamda TÜBİTAK'ın ANAS ofisinin oluşturulmasının verimliliğine vurgu yaparak, önemine dikkat çekti.

Daha sonra ANAS Presidyumunun "Elektronik Akademisi" Bölümü Başkanı, matematik doktorası sahibi Doç. Fariz İmranov, çok sayıda bilimsel derginin elektronik veri tabanına dahil edildiğine, Akademi bilim adamlarının bilimsel ağlara ve elektronik platformlara kayıtlarının arttığına, bilimsel çalışmaların yayınlandığına ve bunun sonucunda da referans sayısının arttığına dikkat çekti.

Fariz İmranov, elektronik biliminin bilimsel araştırma kurumlarındaki durumuna da dikkat çekerek, bu alanda uzmanlaşmış çalışanların faaliyetleri hakkında geniş bir tartışma başlattı, uluslararası platformlardaki deneyimlerden yararlanarak gelecek görevlere dikkat çekti.

Daha sonra Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Başkanı Mehmet Mirat Satoğlu bir konuşma yaptı.

Satoğlu, temsil ettiği kurumun faaliyetleri hakkında konuşarak, çeşitli bilimsel alanlarda yayınlanan tercüme edilen kitaplar, bilimsel dergilerin çalışması ve önlerinde belirlenen gereksinimlerin yanı sıra düzenlenen olaylar, yerli ve uluslararası projeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

TÜBİTAK'ın ANAS ofisinin kurulmasını önemli bir olay olarak değerlendiren Mehmet Mirat Satoğlu, temsil ettiği kurum ile Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi arasındaki ilişkilerin daha da genişletileceğine dikkat çekti.

Satoğlu, ANAS'ın yayınlarının, Türkiye indeksi ile özel bir bilimsel taban oluşturmayı hedefleyen TÜBİTAK'ın dijital bilimsel platformuna yakın zamanda entegre edileceğine olan güvenini de dile getirdi.

ANAS'ın başkan yardımcıları akademisyenler Rasim Aliguliyev, İrada Huseynova, Gövher Bahşaliyeva, ayrıca ANAS'ın Nahçıvan Dairesi Başkanı, akademisyen İsmayıl Hacıyev, Cumhuriyet Sismolojik Hizmet Merkezi Müdürü, ANAS'ın mühabir üyesi Kurban Yetirmişli, Arkeoloji, Etnografya ve Antropoloji Enstitü Müdürü Tarih Felsefesi Doktoru Prof. Dr. Farhad Kuliyev ve diğerleri birer konuşma yaparak etkinliğin önemini vurguladılar.

Bilimsel kurumlar arasındaki mevcut ilişkilerin yeni bir seviyeye girme umutlarından bahseden konuşmacılar, Azerbaycan ve Türkiye'nin bilim adamlarının bu iş birliğinden yararlanacağına ve dünya bilimine daha hızlı entegre olacağına duydukları güveni dile getirerek görüşlerini ifade ettiler.

Etkinliğe ANAS Başkanlığı üyeleri, Başkanlık Divanı bölüm başkanları, bilimsel araştırma kurumlarının yöneticileri ve yardımcıları, enstitülerin elektronik bilgi bölümleri çalışanları, programcılar ve genç bilim adamları katıldı.