'Türk Dili Günü' ilk kez Türkiye dışında kutlandı!

Yıllardır süregelen 'Türk Dili Günü' ilk kez Türkiye dışında bir etkinlikle kutlandı. Kardeş ülkeden övgüler art arda geldi.

  • 3319
'Türk Dili Günü' ilk kez Türkiye dışında kutlandı!

Kardeş ülke Azerbaycan'da gerçekleştirilen etkinlikte ikili ilişkilere değinilirken "İki büyük Türk lideri" olarak Erdoğan da anıldı.

Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev'in önderliğinde Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün tamamen korunması sonucunu doğuran yerel terörle mücadele tedbirlerinin oluşturduğu gerçekler, sadece ülkemizde değil, Türk dünyasında da memnuniyetle karşılandı.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (ANAS) Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Milli Lider Haydar Aliyev'in ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümüne ithaf edilen "Uluslararası Oğuz Türk Konferansı"nda yaptığı konuşmada önemli noktalara değindi.

'Türk Dili Günü' ilk kez Türkiye dışında kutlandı!

"KARABAĞ AZERBAYCAN'IN TOPRAĞIDIR"

Konferansın çok önemli bir döneme denk geldiğini söyleyen Akademisyen Prof. Dr. İsa Habibbeyli, terörle mücadele tedbirlerinin arifesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ve BM gibi dünyanın en yüksek kurumunun başkanından yaptığı açıklamanın şöyle olduğunu kaydetti:

"'Karabağ Azerbaycan'ın toprağıdır' ifadeleri ve bağımsızlık döneminde 'Karabağ'da hiçbir statü kabul edilemez' ifadesi, milyonlarca Türk halkının ve liderinin Azerbaycan'a verdiği desteğin en açık örneğidir.

İKİ BÜYÜK TÜRK LİDERİ

Bu günler Azerbaycan, Türkiye ve Türk dünyası için çok önemli bir dönem. Çağdaş Türk dünyasının iki büyük lideri Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Iğdır-Nahçıvan'ın temellerinin atılması çerçevesinde 25 Eylül'de Nahçıvan'da düzenlenen zirve toplantısı doğalgaz boru hattı, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Kars-Nahçıvan demiryolu projesine ilişkin Niyet Protokolü ve diğer belgelerin imzalanması, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün restorasyonu olayının tamamlanmasından sonra ortaya çıkan gerçekler çerçevesinde değerli ve yüksek tarihi bir olaydır."

Habibbeyli, "Türk Dili Günü ilk kez Türkiye dışında kutlandı! Kardeş ülkeden övgüler art arda geldi." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 Eylül 1932'de Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda düzenlediği Birinci Türk Dil Kurultayı'nın bu tarihin "Türk Dili Günü" olarak anılması kararı aldığını söyleyen Prof. Dr. İsa Habibbeyli, kardeş ülkede günün üst düzeyde geçtiğini söyledi.

TÜRK DİLİ GÜNÜ İLK KEZ TÜRKİYE DIŞINDA KUTLANDI

ANAS Başkanı Habibbeyli, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun, Azerbaycan ve halkımızla birlikte ilk kez Türkiye dışında "Türk Dili Günü"nü kutladığına dikkat çekti.

Habibbeyli sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu anlamlı bayramı, Türkiye'nin saygın kurumlarıyla, Türk dünyasının bilim adamları ve şairleriyle birlikte ANAS'ta kutlamak bizim için bir onurdur. Konferansın bu salonda yapılması da özel bir etkinlik. Çünkü Birinci Türkoloji Kongresi 26 Şubat-6 Mart 1926 tarihleri arasında burada toplanmıştır. Geçtiğimiz 100 yıl içerisinde Türk dünyasının dili, edebiyatı ve maneviyatı çok gelişti ve bu konferans, 2026 yılında gerçekleştireceğimiz İkinci Türkoloji Kongresi'nin bir nevi başlangıcı niteliğindedir."

"TEK MİLLET İKİ DEVLET"

Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Milli Lider Haydar Aliyev'in öngörüyle dile getirdiği "Tek millet, iki devlet" anlayışının, bağımsız Türk devletlerinin ve Türk dünyasının stratejisinin belirlenmesinde belirleyici rol oynadığını söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan'ın ve diğer Türk devletlerinin tüm platformlarda karşılıklı desteğinin ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın faaliyetlerinin genişletilmesinin genel olarak Türk dünyası birliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını kaydeden Akademisyen İsa Habibbeyli, daha sonra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Profesör Derya Örs ve Türk Dil Kurumu Başkanı Profesör Osman Mert'e ANAS adına hediyelerini takdim etti.