İlkokullarda yazılı sınav kalktı

'Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği' yeni eğitim-öğretim yılında önemli değişiklikleri ortaya koydu. İlkokullarda yazılı sınav kalktı.

  • 2515
İlkokullarda yazılı sınav kalktı

Resmi Gazete'de yayımlanan, 'Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği' yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala önemli değişiklikleri ortaya koydu.

SINAVLAR 'ORTAK SINAV' USULÜYLE YAPILACAK

Ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar, belirlenen ortak tarihlerde 'ortak sınav' usulüyle yapılacak. Okullarda bu ortak sınavlar dışında yapılacak uygulama sınavları hariç değerlendirmeler 'yazılı yoklama' şeklinde olacak. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin performansı, 'sınav' yerine 'süreç odaklı' değerlendirilecek. İlkokullarda artık sınav yapılmayacak.

MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİNE ORTAK SINAV YOK

Yeni ölçme ve değerlendirme kararları mesleki eğitim alan öğrencilerin dışında uygulanacak. İlgili maddeye göre; "Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından, yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulanan sınıflar ile işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ve mesleki eğitim merkezlerinde ortak sınav yapılmayacak." Bu öğretim kurumlarında sınav tarihleri okullar tarafından belirlenecek.

İLKOKULLARDA SINAV YERİNE SÜREÇ TAKİBİ

Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda değerlendirme artık sınavla yapılmayacak. Yani ilkokulda yazılı sınavlar tamamen kaldırıldı. Ortak sınav sistemine de dahil olmayan bu kademedeki öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenleri tarafından sürekli olarak yapılacak. Notlandırma, bu takip sonucu ortaya çıkan değerlendirmelerle, süreç odaklı yapılacak. Öğrenciler, katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek. İlkokullarda öğrencilerin Türkçe doğru ve güzel kullanımını geliştirmesi amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçlar kullanılacak.

Kaynak: Hürriyet