Mehmet SAYAN

ŞEHİT ŞERİFE BACI DESTANI

Mehmet SAYAN

  • 519

1983 yılında Türk Basın Birliği Kastamonu Şubesi “Türk Kadını Kastamonu’da Sembolleşmelidir” adı altında bir çalışma başlattı. Amaç, İstiklâl Savaşı’nda Kastamonu’da kadınlarımızın yaptığı kahramanlıkları ortaya çıkarmak ve bunların Kastamonu’da sembolleşeceği çalışmalar yapmaktı. Bu çalışmaları yapmak için aralarında benim de bulunduğum bir komisyon oluşturuldu. Kaynakları tararken Gazi Nurettin Peker’in “İstiklâl Savaşı’nda İnebolu ve Kastamonu Havalisi” adlı eserinde “Kastamonu’da Kışla Önünde Donan Kahraman Türk Anası” başlığı altında 1921 yılının şubat ayında cephane sevkiyatı sırasında şehit olan Seydilerli Şerife’nin dramı beni çok etkiledi. Bu olayın bir kitabın tozlu sayfaları arasında kalmaması, mutlaka bugünün nesillerine aktarılması lâzım diye düşündüm. Bu iş de ancak edebiyat yoluyla yapılabilirdi. Günler süren bir emek sonucunda Şerife Bacı ile ilgili bir şiir, bir hikâye, bir de tiyatro eseri yazdım. Şiir ve hikâyeyi mahallî gazete ve dergilerde yayınlayarak kamuoyuna Şerife Bacı’yı tanıtmaya çalıştım. Tiyatro eserini ise okullar sahneye koydu. Böylece Şerife Bacı olayı mahallî kamuoyuna duyuruldu ve kamuoyu da Şerife Bacı’ya sahip çıktı.

Vali Kâmil Demircioğlu’nun “Yapılacak Atatürk Anıtı’na Şerife Bacı figürünü de ekleyelim” sözüyle bugünkü muhteşem Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’nın Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılması ve açılışın Vali İsmail Günindi zamanında devrin Başbakanı Yıldırım Akbulut tarafından açılması; 10 Aralık 1994’de ilk kadın mitinginin 75. Yıldönümü kutlamalarına devrin Başbakanı Tansu Çiller’in katılmasıyla Şerife Bacı mahalli kamuoyundan ülke gündemine de taşınmış oldu. Yine 1983 yılında Cumhuriyetimizin 60. Yılı münasebetiyle Kadın Dernekleri Federasyonu Şerife Bacı’yı “Yılın Ölümsüz Annesi” seçti. 1984 yılında Türk Anneler Derneği Genel Merkezi Anneler Günü’nü Seydiler’de kutladı.


Bugün aralarında Kastamonu ve ilçelerimiz olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Ağrı olmak üzere bir çok yerde Şerife Bacı, adının verildiği kurumlarda yaşatılıyor. Kastamonu Belediyesi tarafından içinde Şerife Bacı hikâyesinin de bulunduğu tanıtım amaçlı “Siz Hiç Kastamonu’yu Gördünüz mü?” adlı 6. Baskısı yapılan eserim katılınan fuarlarda misafirlere dağıtıldı. Muştu Yayınları tarafından  kahramanlık hikâyeleri arasında basılan Şehit Şerife Bacı adlı eserim 50.000 basıma ulaşarak Türkiye’nin her noktasına ulaştı.


Şerife Bacı’nın bugünün nesillerine aktarılmasında bir katkım olmuşsa kendimi mutlu hissediyorum. 1983’den bu tarafa Şerife Bacı konusunda sayısız yazı ve şiir yazıldı. Kanal 7 bir televizyon filmi yaptı. İnşallah önümüzdeki günlerde hemşerimiz İlyas İlbey tarafından bir sinema filmi çekileceğini de mahalli gazetelerin haberinden öğrendik. Bu film gerçekleşirse Şerife Bacı adı daha geniş kitlelere duyurulacaktır.


Bizim bu topraklarda hür olarak yaşamamız için şehit olan başta Şerife Bacı olmak üzere bütün kadın kahramanlarımızı, gazilerimizi saygı, hürmet ve şükran duygularımla anıyor, mekânları cennet olsun diyor ve sizlere “ŞEHİT BACI DESTANI” şiirimi sunuyorum:

Samsun’dan gür bir sesle
Türkiye yankılandı.
Türk’ün kararan bahtı,
O anda aydınlandı.

Bu ışığın kuvveti
Sararken gönülleri
İşgale karşı çıktı
Yurdumun yiğitleri

Düşmanı kovmak için,
Savaşırken erkeği,
Türk kadını durur mu?
Dayanır mı yüreği.

Ayşeler ve Fatmalar
Koştular kağnıları,
Yüklediler mermiyi, 
Çektiler Bismillâhı.

Kağnı gıcırtıları
Yayıldı dalga dalga.
İnledi Küre, Ilgaz,
İnledi haftalarca.

Kağnı gıcırtıları, 
Çoğaldı gide gide.
Yükselen bu içli ses,
Bir umuttu herkese.

Soğuk bir şubat günü

Yola koyulmak gerek
Kağnıdaki mermiler
Cepheye yetişecek.

Kağnı kafilesinin
Bu sefer zordu işi.
Fırtına başlamıştı,
Savuruyordu tipi.

Başında benli bir çar, 
Elinde üvendire,
Sırtında çocuğuyla 
Seydilerli Şerife.

Şerife yemin etmiş,
Hür olacak çocuğu.

Kendi çektiklerini
Çekmeyecek yavrusu.

Kastamonu’ya doğru
Kafile ilerledi.
Uyuşmuştu her yeri
Şerife geriledi.

Zafer yolu çetindir,
Kurban ister her zaman.
Vatana feda olsun
Dökülecek bunca kan.

Kışlaya yaklaşırken

Şerife şehit oldu.
Onu bulan erlerin
Gözleri yaşla doldu

Şehit Bacı bir sembol
Kurtuluş Savaşı’nda.
Elinde üvendire,
Kağnısının başında.

Dünya durdukça her an,
Yaşayacak bu destan.
Bizler için meş’ale,
Şehit Bacı her zaman.

Yazarın Diğer Yazıları